Wednesday, 26 December 2012

Akhirnya Part 2

Assalamualaikum wbt..

kira punya kira tinggal berapa hari je lagi nk berkhidmat untuk jabatan ni dan berhappy2 together dgn bos,pegawai2,kawan2...arghhhh time is running out!

tadi sy n teman baik diarah untuk menghadiri 1 majlis yang dianjurkan oleh 1 jabatan ni..org2 jabatan ni memang superb!diorg smua best gile ok...dari bos sampai ke staf samua best..tengah bergelak ketawa sambil makan2 dengan diorg semua ditemani angin yang boleh tahan kuatnya hati tiba2 tersentap..tgk plak pakcik2 penerima bantuan..mak ai rasa nak gugur je air mata..uwaaaaaaa..setelah menguatkan semangat akhirnya perasaan itu datang juga..sy dah mula rasa akan kehilangan sesuatu..sesuatu yang sy xkan dapat di tempat lain..sgt valuable!

sy harap sy pergi dari cni tanpa menitiskan air mata..sy akan sentiasa merindui semua ini...rasa bertuah pengalaman seperti ini hadir dalam diari hidup sy..syukur ya Allah.

Tuesday, 25 December 2012

Alahai

Assalamualaikum wbt...

Cuti di tgh2 minggu mmg agak bosan sebab nak kena amik cuti la plak kan...cuti dh sampai limit so xyah mimpi la nak amik cuti...ok cuti krismas dok diam2 kat umah ye..no balik kampung..no jalan2 cuti...dok diam2!!weekend baru2 ni best friend ever after ajak dinner kat umah dia..wahhhh langkah kanan la plak hehe..setelah tersandar kekenyangan dia bagi idea yg sangat comel...cuti krismas nk main picnic2 kat kebun ayah dia...woooo great!so kami memang excited gile okehhh..masa hari kejadian kitorang siap awal dari biasa..masa dia mesej suruh bangun kitorg dengan belagak gile x reply pon mesej..bajet2 nk suprise la kan (nampak sgt sebelum2 ni kitorg selalu lambat kekeke)...so suprise menjadi jgk la kan sebab dia terkejut tiba2 kitorg dh ada depan umah...sampai2 je kebun pakcik mmg terpegun jap..tgk keindahan kt situ..can u imagine kebun getah yang bersih gila pastu ada bendang yang tgh menghijau di kiri kanan kebun dengan cuaca yang redup tambah plak dengan angin timur (istilah angin timur sy baru tau bila sy duduk cni hehe)....memang superb!!!kitorg makan2 ala2 picnic sambil kait buah cempedak ishhh heaven gile...mood hari tu sgt2 la bagus hehe...

Ku sangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari cewahhhh...mood tiba2 agak spoiled!teman ade la letak gambar2 kt instagram..ala saje suke2..excited beli fon baru la kot kan haha!tiba2 teman tanya tau tak sape %^&*@&%#@$$?sy ckp la kenal sbb die &&**$ kepada si @#$...sy tanya lagi kenapa?teman cakap si @#$%^&& like kat gambar2 sy yg teman upload..eh engkau dah kenapa?ape hal nk like2 bagai?sy musykil gila.dulu diorg langsung x amik port pasal sy even sy n keluarga dgn humble gila pergi umah diorg utk settle cara baik even diorg x take action pon ni tiba2 nak get close plak dgn life sy kan..after almost 1 year tiba2 diorg muncul..mula2 si kakak add fb n main like2 n now si abang like2 instagram my teman...korang dh kenapa ha?bukan korang ke yg suka sgt bila si adik wat camni kat sy?pe hal yg tiba2 nk involve semula?pelik2 manusia ni...x kisah pon kalau sbb nak kukuhkan ikatan silaturahim tapi macam pelik la kan bila life teman pon korang nk involve jgk..dunia sy dan korang dh lain.dh jauh..tapi nape nak ganggu lg??peliknya manusia camni.xyah la nk tunjuk korang tu baik sgt..salah ke kalau sy nak cari pengganti ke ape ke?korang pernah amik tau ke ape yg adik korang wat sampai sy jadi x tentu dulu..xpe sy malas nk berdendam malas nak ungkit sampai masa semuanya akan reda..dan sy akan trus mencari bahagia sy tanpa ada apa2 hubungan dan ikatan dan komitmen korang..tolong la paham..tolong la pergi dari hidup sy...tolong la..alahai manusia...


sy tau ada yg kurang senang dgn entry sy..maafkan sy..

Wednesday, 19 December 2012

Akhirnya Part 1

Assalamualaikum wbt..

kita akan mula rasa indah bila apa yang dihajati dipenuhi dan rasa marah yang diingini tidak ditunaikan..entahla mendapat khabar gembira kali ini perasaannya lain sangat..tidak seperti sebelum ini.padahal ini yang diinginkan dari dulu.perasaan bercampur baur.rasa seperti tidak kena.kadang senyum kadang menangis kadang riang dan kadang sedih.kalau ditanya apa sebenarnya perasaan itu sy memang tak dapat nak terangkan dengan jelas.sangat sukar.sangat complicated!!

sekarang baru sy faham tentang perasaan dan luahan email AYU saat dia melalui situasi yg hampir sama seperti sy sekarang.entahla bukan tidak bersyukur tapi sedih untuk tinggalkan kenangan itu yang lebih menguasai hati.susah untuk sy tinggalkan rutin hampir 4 tahun sy ini.sukar untuk berjauhan dengan teman yang sangat disayangi.payah meninggalkan tugas yang sudah sebati dengan jiwa ini..

TAKDIR.hanya itu yang sy tau.takdir telah ditentukan.tugas sy hanya laluinya dengan tenang dan sabar.


belum pergi tapi sy sudah mula rindu pada TEMAN :(

Tuesday, 18 December 2012

Mai la makan :)

Assalamualaikum wbt..

sy kurang pasti umur berapa tahun sy dh mula pandai mempelawa orang makan tapi itu yang diajar abah dan mak.setiap kali sy tengah makan jika ada ahli keluarga atau housemate atau kwn2 ofis atau sape2 yang sy biasa tegur dan kenal sy akan pelawa untuk makan walaupun dalam pinggan tinggal lagi sesuap..tiada istilah ajak2 ayam tapi menghormati orang itu yang penting bagi sy..tak kisah la makanan yg kita makan xleh di share pun sebenarnya..ni antara ayat2 yg selalu sy guna:

"makan mak,abah..."
"la x perasan mai2 makan"
"baru sampai ke?mai la makan"
'weiii makan.."

simple je kan ayat sy.tapi x kisah la yang penting kita tau mcm mana nk hormat orang.very weird bagi sy kalau kita makan sedap2 tapi kawan or ahli keluarga kita lalu tepi camtu je..x ke nampak macam selfish ada kt situ?x hirau orang yg penting perut diisi penuh..very rude!entahla masing2 ada pendapat.bagi saya ajak2 ayam pun xpe yang penting kita masih ingat dan sedar org di kiri kanan dan tau hormat org walaupun kita tengah kebulur tahap dewa hehehe..

jom makan sama :)

Monday, 17 December 2012

Senyumlah Teman

Assalamualaikum wbt..

Benar kata orang antara perkara yang paling susah kita nak buat ialah memuaskan hati orang..sy pun kadang2 ada terselit di hati tidak selesa dengan orang itu dan orang ini..tapi cuba mengawal emosi untuk tidak sampai menyinggung (harap-harapnya begitulah)..kalau boleh ingin semua orang gembira bila bersama dengan saya..ingin tenang dengan saya..ingin bahagia dengan saya tapi saya tau saya tak mampu...betul saya memang tak mampu nak lakukan semua itu.

berada di sekeliling dengan orang yang tinggi dan rendah pangkatnya hingga yang tiada langsung pangkatnya buatkan saya banyak berfikir..di manakah hebatnya seseorang manusia itu?dulu justifikasi hebat itu saya letakkan pada jawatannya,pada kedudukannya,pada namanya,keturunannya,pada keretanya,pada keluarganya...KOLOT!!!!sekarang justifikasi itu semakin berubah..hebat bagi saya adalah ketinggian ilmu akhiratnya,peribadinya yang baik,tolak ansurnya,hormatnya dia pada orang lain,kesabarannya,rendah dirinya..ya itu hebat bagi saya!

tadi masa tengah buat kerja datang seorang yg tiba-tiba bercakap dengan saya dengan kurang hemahnya..sy rasa nak marah.tak patut saya kena marah macam tu tanpa usul periksa.semua orang tengok saya..boleh bayangkan betapa malunya saya waktu itu?ikut nafsu dan emosi nak sy jerit,tengking,maki dia..tapi itu terlalu tidak patut bagi saya.saya masih ada maruah..ingat lagi pesan Mak "diam bukan beerti salah,mengalah bukan beerti kalah"..saya pegang..emosi berjaya dikawal.sy maafkan dia :)

bagi sy tiada istilah siapa menang,siapa kalah,siapa benar atau siapa salah..Allah jadikan manusia itu berbagai2 bukan untuk dihina,dicaci atau dikeji...tapi belajarlah untuk menerima seadanya..belajarlah untuk berkasih sayang sesama umat Muhammad..indahnya kalau kita sentiasa menghormati orang lain..jangan terlalu riak dengan pangkat,darjat,nama,harta dan nikmat dunia kerana di sana tidak akan ditanya kamu bos di pejabat mana,kamu anak Dato mana,kamu pakai kereta mewah berapa biji tapi insha allah kita akan ditanya apa yang kamu lakukan dengan harta-hartamu untuk agamamu..saya sayangkan teman-teman..saya takut andai pernah menyakiti hati teman.maafkan saya ye.

jangan tersinggung dengan kata-kata saya..senyumla teman :)

Sunday, 16 December 2012

Monolog

Assalamualaikum wbt..

Memang naluri manusia suka yang indah..sy pun begitu..kalau boleh sy mahukan hidup yang sempurna tanpa ada cela..tapi itu jika diikut nafsu dan kata hati..sy masih sedar dan percaya pada aturan Allah..tiap yang jadi telah pun direncanaNya..lihat di sekeliling sy jadi takut..takut menjadi riak seperti mereka,bimbang menjadi sombong seperti mereka,risau jika sy termasuk dalam golongan orang yang tidak bersyukur..

Biarlah hidup sy serba sederhana andai itu baik bagi sy..tidak mahu terlalu mewah..cukup sekadar ada..ilmu sy terlalu cetek utk sy bermegah2 dengan nikmat dunia..terlalu sedikit!!itu yg sy cuba utk tambahkan..biar ilmu itu tidak nampak pada zahir tapi berguna utk sy dan yg lain..sy takut utk memandang rendah pada orang lain kerana sy pun tidak pasti tinggi atau rendahnya ilmu orang lain..andai terjumpa perempuan yang nampak tidak baik (pakaiannya,tutur katanya dan lain2..)sy cuba utk tidak memandang rendah..sy cuba hindari dari mengejek atau menghina..kerana sy tidak pasti adakah mungkin andai Allah berikan hidayah kepadanya dia mungkin akan jauh lebih baik dan hebat..doakan dia.doa tanpa pengetahuan dia itukan lebih baik.

maaf kerana terpaksa membaca monolog sy :)



Tuesday, 11 December 2012

Mimpi Indah

Assalamualaikum wbt..

baru2 ni on bluetooth (erkk mcm ketinggalan zaman plak guna benda ni hahaha) n mintak teman transfer gambar n lagu..
"letak nama ape xde pun"
...ishhh2 ade la....
"xkan nama ni?" sambil tunjuk *mimpi indah*
..hakhakhak..sy gelak malu meoww..ye betul la tu..
"nape letak nama camtu??jiwang!"
ggggrrrrr..nak transfer ke tak??banyak cakap plak dia ni huhu

entah sy pun xtau kenapa sy letak phone name sy dgn nama tu..memang la sy suka mimpi..tapi sy bukan la org yg suka hidup di alam mimpi..sy cintakan hidup sy di alam nyata ni..cuma kadang2 mimpi yg sy dpt terlalu indah hingga sukar diucap..(memang sepatutnya mimpi tak bolah diceritakan pada org tkut mengundang aib,syirik dan sebagainya)..kadang2 hanya dalam mimpi sy dpt kecapi apa yg sy x dpt di alam nyata sy..sy pernah bawa BMW,sy pernah makan dalam istana,sy ada anak 5 n paling teruk sy pernah jadi kecik tak besar2...hmmm letih tau bila jadi orang kecik je hikhikhik...tapi xpela sy suka mimpi dan sy harap mana2 mimpi sy yg baik akan jadi nyata insya allah..doakan ye..

pssstt..pssstt...mimpi sy indah semalam!!:)

Wednesday, 5 December 2012

angan dan sedar

saya nak naik sampan ni sambil celup2 kaki

saya nk stay kat situ sambil tengok laut

petang-petang saya nak jalan2  kt situ sambil nyanyi



saya tau ini angan je..tapi sy yakin dan sedar ini akan jadi nyata
pssttt2...sy dh menabung :)

Tuesday, 4 December 2012

tak payah nak ungkit sangat!

Assalamualaikum wbt..

Semalam dpt something special dari teman...serius sy x pernah dapat hadiah2 camni..dulu apa yg sy nak semua usaha sendiri (even terpaksa korbankan PTPTN...hikhik maaf PTPTN sbb sy dh slh gunakan duit anda ke jalan yang tidak benar hahaha)..n kadang2 ada gak susahkan Mak n Abah to fulfill my idiot wants gggrrrrrr..

bila terasa diri ini terlalu dihargai minda mula nk merewang..mula nk berfikiran jahat..mula ikut amalan syaitan yang direjam!!!!sy ungkit itu ini..sy imbau semua benda silam..jahat kan???teman marah.dia kata just say thanx n terima je la hadiah dia..no need to ungkit2 keburukan si dia dulu!dia xnak dengar...sigh.

memang lumrah manusia kan suka mengungkit.suka nk cerita balik kisah2 dulu.suka nk cite yg buruk2 bila dh benci...ishhh x baiknye sy kan..kata teman masing2 ada kurang n lebih..so terima je la xyah nak ungkit sangat!

motif sy tulis benda ni?

n again...sigh

Thursday, 29 November 2012

saya benar rindu

Assalamualaikum wbt...

kita selalu rasa diri kita terlampau betul hingga kadang-kadang tanggapan kita pada orang semuanya negatif..apa orang buat semua salah..serba tak kena..memang lumrah manusia macam tu..walau berkali bermuhasabah diri tapi masih sama.masih memandang rendah pada orang lain..hebat sangatkah kita?tinggi sangatkah ilmu kita?

siapa kita untuk menilai orang lain..belajarlah menerima baik dan buruk orang lain..kita bukan terlalu sempurna..belajarlah menyayangi dan menghormati sesama insan..jangan dihina mereka yang masih belum sempurna hijrahnya,masih belum sempurna menjadi muslim sejati..berdoalah satu hari nanti mereka akan berubah dan mungkin lebih baik dari kita

cubalah..

Allah mendengar  setiap doa kita..sabarlah.

saya rindukan hidup tanpa ada dengki,iri hati,cemburu,syak wasangka...sy rindukan persahabatan dan persaudaraan yang jujur,telus,saling menyayangi dan menghormati..sy benar rindu..

Tuesday, 27 November 2012

Saya Mahu!!!


Assalamualaikum..

sy suka membaca.apa2 saja sy akan baca.masa kecik2 dulu selalu kena marah dgn mak sebab makan lambat..sebabnye?ye sy makan nasi lemak sambil baca paper yg bungkus nasi lemak tu huhu...sy selalu berangan nak buat perpustakaan mini di rumah mcm yg mak buat kt rumah.kalau blh xnk g mane2 dh..nk duk je kt mini library tu hehe..sambil berangan tadi mula la meng'google' gambar yang comel2...dan hasilnya.....




comel kan?ok la sy nk continue berangan...agak2 katne la nk cari rak camni kan...


Muharram

Assalamualaikum..

Memasuki tahun baru dengan macam-macam cerita..macam-macam yang dipasang angan..harapan..impian..sentiasa memohon agar sy dan keluarga diberi ketenangan jiwa.memang itu yang kami selalu harapkan dari dulu.

Alhamdulillah tahun baru kami terisi dengan kepulangan abah dari tanah suci..Alhamdulillah adik sy juga telah selesai konvokesyen di UKM.semoga tercapai imipiannya utk bergelar Doktor :)..Alhamdulillah sy juga selesai temuduga yang sy tunggu2 selama ni...syukur Ya Allah.

Tapi ada lagi cerita.sy kehilangan sepupu.ye dia pergi meninggalkan kami semua.untuk selama-lamanya.semoga dicucuri rahmat dariNya.

Percaturan hidup yang diatur Allah maha hebat!

Thursday, 15 November 2012

Syukur..syukur..syukur

Assalamualaikum..

Abah dah selamat kembali ke rumah dan ke pangkuan kami semua..syukur ya Allah.Selesai sudah rukun Islam ke5 abah..sehari memang rasa tak cukup mendengar cerita abah..terbuai mendengar cerita abah..cerita abah bukan omong kosong..bukan meninggi diri jauh sekali menunjuk-nunjuk tentang kisah di tanah suci..apa yang keluar dari mulut abah semuanya berisi..air mata abah bukan tangis yang dibuat-buat..aku yakin.dari lahir hingga kini inilah kali pertama lihat abah murah dengan air mata..kenapa?hanya Allah dan abah yang tahu semuanya.

Tetapi ada satu kisah abah yang membuatkan sy teruja.Abah jumpe Prof MKI di Madinah.ye sy tak tipu dan abah juga tak bohong.Ya Allah...akhirnya abah dulu yang jumpa Prof..tersenyum sy sendiri..kata abah sejam bertemu dengannya air mata memang tak putus mengalir.sendu.kata abah satu hari nanti dia harap kami semua dapat bertemu prof di Madinah..dalam tangis abah sempat lagi sy tanya "bah Puan Roza ade tak bah?cantik tak die bah?"..abah tersenyum.kata abah Puan Roza sentiasa di sisi Prof tapi di sana dia xtau sapa yang cantik sapa yang tak sebab semuanya menjaga aurat hingga tak terlihat kecantikan mereka..nauzubillah.

hati makin membuak utk ke sana.


p/s:kata abah pesan Prof semua orang boleh jadi sepertinya.yakin dengan Allah...tiba-tiba teringat email yang sy bagi pada Prof (even Prof x reply or mungkin tak sempat baca pun hehehe...)..dlm email tu sy suruh Prof cari Abah.mmg tak logik tapi akhirnya Allah temukan mereka walau masing-masing tak perlu mencari.

Sunday, 4 November 2012

Menu apa?

Assalamualaikum..

Baru pukul 1 tapi kepala ligat nk makan apa utk berbuka hehe..ok dalam kepala sy ni je yg ada sekarang :)
AYAMAS...fuhhhhh sedapnye makan ngan nasi panas2..

Nasi kandar...sempat ke nak gi Yasmeen?sempat..tak..sempat..tak..haishhh



ke last2 yang ni je yg dapat..goreng ikan masin je uhukhuhuk..tapi xpe sedap jgk hehe

apa pun semua itu rezeki kan..tunggu je apa rezeki sy petang ni :)


I hate it!

Assalamualaikum..

Speechless.

Seriously sy benci bila hampir2 pilihanraya.sy x suke!!
Tau kenapa?sebab bila pilihanraya semua orang jadi hilang akal.sy xtau apa yg diperjuangkan.sy betul2 menyampah.tolong la jgn sempitkan otak dgn hal dunia.we have a very limited time to improve ourselves.terlalu banyak dosa yang ditanggung,terlalu sedikit pahala yang dikendong.please and please unite..we are Muslim.fight for it!!!
mungkin terlalu selesa dengan keamanan tanpa perang tidak seperti Syria, Palestin dan lain2.mungkin tidak pernah merasa seksanya untuk melakukan aktiviti harian termasuk  SOLAT n baca AL QURAN.mereka di sana terpaksa berkorban jiwa,harta,rumah,keluarga,negara mereka just for Islam..bangkitlah wahai muslimin dan muslimat.tidak sedarkah si dajjal sedang bergelak ketawa melihat perpecahan umat Islam????

please..please..please..

Thursday, 1 November 2012

Tiada Kompromi!

Assalamualaikum..

Balik kerja tadi laju je menuju ke nursery..amik baby??eh nursery pokok2 tu la hehe..dan hasilnya berjaya shopping 3 beg tanah+baja..ek eleh x best betul kan shopping tanah..x hot btl ehehe..bkn apa kelam kabut beli sbb weekend ni atleast dh ad aktiviti berfaedah----->berbakti kepada tanah ye :)..penat jgk la sbb pusing tgk pokok n bunga2 hampir sejam.leka betul.

sebagai reward utk diri sendiri misi mencari makan pula menyusul ekeke..ms on the way balik singgah la jap kt fast food restaurant membeli makanan mengisi perut..masa tgh queue terdengar suara budak menangis meraung macam kena pukul teruk..jantung tiba2 berdegup laju..tau apa yg jadi??budak umur 3-4 tahun menangis dicubit ibunya.tau ape lagi yg ibu tu buat??die jerut leher baju and ugut nak wat lagi ke x..jarak si ibu yg tgh duduk menyedap tu dgn budak comel tu kira2 dua langkah org dewasa..blh imagine x cmne keadaan budak tu dijerut dan ditarik??perasaan sy masa tu?of coz la mendidih satu badan!rasa nk g kat ibu sengal tu and penampar laju2!!!tau ape lg yg wat sy bengang??ade 3 perempuan (sorang nenek kepada budak tu dan 2 lagi mgkin achik2 kepada budak tu) yg wat bodoh je..biarkan si ibu tengking+marah+jerut leher tanpa ada simpati..sy rasa nk amik sos cili n letak kat mata diorg..atleast diorg buta n bila wat xtau xde la nmpak sgt kan..gggrrrrrrr...

klu la sy blh dedicate post sy ni kt ibu sengal tu mungkin ni yg sy akan cakap:
~eh ko ni ada otak ke x?ko rasa betul ke cara ko mendidik anak tu?
~mmg la tu anak ko..so sbb anak ko la ko kena syg dia betul2 bukan menjerut suka2 ati
~bdk 3,4 tahun apa la sgt yg diorg blh wat.bkn besar pon slh dia.memang la nk mencegah dari kecik tapi bkn camtu caranya!
~ko dulu mangsa dera ehh??
~ko beranak sbb apa ek?klu kawen setakat suka2 n anak tu rasa cm beban ko bagi je budak tu kt aku.blh?
~meh aku wat cmtu kt ko dpn2 org agak2 best x?ko tau x bdk besar tu pon ade perasaan?
~ko jgn wat2 heran la klu budak tu dh besar nnt die x layan elok ko ye...
~ko tau x brapa ramai org kt luar sana yg dh kawen bertahun n masih x dpt anak?pttnye ko bersyukur bnyk ok

ok tu saje yg sy nk dedicate kt ibu sengal tu.tp td sy masih bersabar.menjeling je dh wat ibu sengal tu tak selesa dgn sy..eleh sy x ckp ape2 pon..tau pon takut..hehe.

moral:sayangi anak anda..anak anugerah Allah yg paling bernilai..so jgn sia-siakan diorg..mendidik banyak caranya bukan dengan pukul n marah dpn2 orang..tau tak budak2 ni sweet gile??xkan sanggup nk pukul diorg teruk2??gile!!bab budak2 ni sy mmg TIADA KOMPROMI!

p/s:tiba2 jadi sebak.terlalu rindukan along,adik,mia,adif,ayyan...smga anak2 achik dilindungi Allah selalu dan jadi anak yg bermanfaat utk ibu,ayah,mama,papa,keluarga,agama dan masyarakat...aamiin

Tuesday, 23 October 2012

Oh Fesyen!

Assalamualaikum..

Pagi-pagi lagi teruja nak cari jubah yang ala-ala dress yang blh dipakai dengan jeans yang dh lame terperuk dlm alamari gara-gara di bahagian *$&^#@ yg ketat melampau..memang tak sesuai!!!hehehe...macam biasa menjamu mata di Thepoplook awal2 pagi sebelum melakukan tugas hakiki cewahhhhh..hmm agak menerujakan tapi bimbang x suit ngn badan sy yg hhhmmmpppp.wordless.kekeke...

Memang seronok tgk fesyen sekarang ni.macam2 gaya.dan kdg2 ada yg jadi mangsa fesyen...yg mungkin tuan punya badan x sdr tp org lain nmpak...uhhhh...as a Muslimah we back to the basic.fesyen kita mmg up to date tapi kena ke dgn tuntutan Islam?bkn ckp diri sy a very perfect Muslimah ok tp just giving my opinion..bila kita tgk skrg ni gadis2 punye nk berfesyen smpai tak titik beratkan ttg aurat.pkai baju dan seluar ketat,pakaian jarang,tdung singkat,make-up yg over.memang macam2 la..ada plak tu yg xtau la jenis apa yg diorg pakai kdang2 macam kain balut buah cempedak pon ade ekeke..

berfesyen tak salah tapi apa yg penting mengikut tuntutan agama.dah kata x blh ketat so xyah la cari yg ketat2.dh kata xleh bersanggul macam bonggol unta so xyahla.sy suka tgk fesyen cik Maria Elena kite ni..fesyen dia bersahaja,ada personaliti tersendiri,x mencolok mata,x over pendek kata sejuk mata memandang..nampak cantik walau x make-up,nampak comel walau tak perlu dedah rambut ala k-pop,nampak elegan walau tak perlu pakai skinny jeans...pendek kata i like her appearance so much!!mmg la x perfect mana pon dia tpi pakaian dia makin improve hari demi hari..so anda masih nk berbonggol unta?masih nk pakai kain sarung cempedak?masih nk make up mcm opera cina?it's up to you girls! 


peace no war!!! ;p



Friday, 19 October 2012

a d i l

Assalamualaikum..

sy selalu fikir kenapa hidup orang senang dan lancar tidak seperti hidup sy?bila terlampau jauh menyelami perasaan sendiri sy mula istighfar..tak patut sy fikir mcm tu..Allah kan dh atur semuanya..mungkin sy tidak sabar apa yg akan jadi esok,lusa dan seterusnya.kadang2 sy lupa nikmatNya.ye sy memang lupa dan skrg sy cuba utk terus mensyukuri nikmatNya.sy yakin ada yg terbaik utk sy nanti.cerita lepas sbgai panduan,pengajaran dan tauladan utk sy terus jadi yg lebih baik hari ni, esok, lusa dan seterusnya.

benar kata teman sy diam itu kadang2 lebih baik.skrg sy pilih utk pendam.sy pilih utk diam.org lain xkan faham.mungkin hari ini diorg menyebelahi sy,sokong sy tpi esok,lusa dan seterusnya sy tak pasti.mungkin jadi benci,tak suka,menyampah..entah sy krg pasti.sy yakin mengadu padaNya adalah jln terbaik bgi sy.org selalu tanya tak sunyi ke lalui hidup sorang2?sy tak perlu jwb.sy tak pernah rs kosong.Allah dh anugerahkan keluarga dan teman utk sy.Allah itu kan maha ADIL.


Maybe this is the right time to make it rubbish..:)

Thursday, 11 October 2012

Rindu Abah Part 3

Assalamualaikum..

Mungkin terlalu banyak masa bersendirian buatkan sy terlalu banyak berfikir..hari ni seharian berehat di rumah.keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan utk ke ofis.rutin bersembang dgn mak diteruskan mcm biasa..akan jadi pelik kalau sy tinggalkan rutin ni :)

Mak macam biasa bercerita kisah abah.hari ni hari yang ke20 abah mengembara ke tanah suci menunaikan rukun Islam ke5 itu..dari hari pertama abah berangkat hingga ke hari ini belum pernah sehari pun diorg tak berhubung.kadang-kadang sampai 3-4 kali sehari.even dengar suara pun dh buat mak tersenyum.

utuh.

hati semakin rindu pada abah.last week balik kampung sy ambil alih tugas abah sementara waktu memotong rumput dan membelek2 pokok yang dia jaga sebelum ni..rasa ingin menjerit..Ya Allah rindunya abah.abah...pokok cabai abah semua berbuah banyak.pokok nangka abah tanam pon dh keluarkan buah sulung..manis sangat.kucing-kucing abah pon gemok2 dh...mak bagi makan cukup hehe..tiap kali tidur sebelah mak mesti nmpak mak peluk bantal abah..mungkin rindu sgt2.

kami doakan abah sihat kt sana.smoga abah tenang menjalani ibadah.semoga abah mendapat haji yg mabrur..semoga segala berjalan lancar terutama pada hari wukuf di Arafah.smoga Allah izinkan kita sekeluarga di sini untuk berpuasa pada hari Arafah..permudahkan abah Ya Allah.izinkan abah menjejakkan kaki di jabal Rahmah (bukit kasih sayang)..tempat bertemunya Adam dan Hawa.tempat terakhir Nabi Muhammad saw menerima wahyu.

p/s:semoga sy dijodohkan dengan lelaki yang baik macam abah :)

Sunday, 7 October 2012

pergi jauh..pergi dekat

Assalamualaikum..

saya tak kisah orang lain tak suka blog saya.tak suka tulisan saya.tujuan asal saya buat blog saya pon sebab nak luahkan apa yang terpendam.itu pon masih bertapis.bukan semua saya luahkan.

saya tak peduli apa yang orang nak nilai tentang diri saya.saya tak kisah semua tu.blog ni sebahagian hati saya.saya tak pernah tipu.saya tak pernah ceritakan kesemua yang indah.ada masa saya ceritakan kesedihan saya.biarlah saya tak hirau langsung tanggapan orang.

saya sebenarnya tengah kecil hati.hmmm xpela diam itu lebih baik.semua ini sementara.sampai masa akan hilang semua.ingin pergi jauh.


p/s:rasa ingin pergi dekat dengan keluarga.tak mengapa.sudah tidak lama.

Tuesday, 2 October 2012

Tiada Ruang

Assalamualaikum..

saya ingin beritahu semua orang saya penat dengan kerja saya
tapi saya TIADA RUANG
saya ingin pergi jauh dari orang-orang yang selalu melemahkan semangat saya
tapi saya TIADA RUANG
saya ingin hari-hari saya ditemani emak dan abah
tapi saya TIADA RUANG
saya ingin mereka yang saya sayang sentiasa di sisi saya
tapi saya TIADA RUANG

kenapa saya tiada ruang?
ye..mungkin Allah ingin menguji saya
mungkin juga sebagai satu tarbiyah untuk saya lebih bersyukur,sabar dan redha
atau mungkin satu hari nanti Allah memberi ruang ini pada saya :)

Friday, 28 September 2012

Surat cinta!

Assalamualaikum..

bangun tidur tadi tiba-tiba teringat surat cinta..ye surat cinta..jangan la confuse hehe..dulu2 masa zaman asyik masyuk bercinta rajin sgt tulis surat cinta..termasuk la kad cinta,note cinta,kertas renyuk2 tapi cinta ishh pendek kata semuanya cinta la..pantang jumpe kertas pasti jari laju je tulis bait2 cinta ewahhh hehe..dulu my ex selalu ulang2 baca n dia akan baca masa kami tgh smbang dalam fon..yela kami cinta jarak jauh..waktu tu segala isi dalam perut rasa nk terkeluar..muntahh hijo ko!!!hahaha..bila igt blk baru perasan sy ni jiwang karat rupanya..si dia ada bgtau dia kumpul semuanya and ada 1 box okehhh.mak aii bnyaknye..rajin rupenya aku ni..kihkih..tapi itu dulu la.im very sure khazanah dalam kotak tu dh pon dibuang atau dibakar atau dilempar atau dh wat bungkus belacan atau entahla hehe..yang pasti benda tu dh tinggal sejarah..pernah terfikir nk mintak blk.bukan nk mengenang memori silam tapi i sayang okehhh..igt senang ke i nk jiwang2 karat tu semua..haha!tapi xpe la nnt klu jmpe lelaki yg bergelar suami (xmau dh bagi surat cinta kt bf..serikkkkk!) sy nk start blk bagi surat cinta..mcam jiran sebelah rumah sy ni..seorang ustazah dan arwah suaminya seorang pensyarah.tiap2 hari dia akan cite pasal arwah pada sy..mybe 1 of the way dia nk hlgkan rasa rindu..ustazah bgtau since zaman universiti lagi diorg bercinta n diorg suka menulis..hubungan cinta diorg bukan mcm bdk2 skrg yg dating 24jam..rasa rindu diluah dalam surat..n surat cinta yg diterima dri pasangan diorang akan dikumpul dan disimpan dlm bentuk scrapbook.x silap scrapbook diorg lebih dari 10 yg setiap 1 setebal 1 or 2 inci sy x igt...wahhhhh cn u imagine??ok i nekad nk wat cmtu jgk nnt huhu..atleast scrapbook tu mngubat rindu ustazah pada arwah..yg bestnye anak2 ustazah akan baca hampir setiap hari scrapbook tu..sweetnye!!anak2 menyelami dan merasai rasa cinta umi dan abi..wahhh sgt hebat kan...hmmm wondering..adakah sy sgt setia utk menulis hingga sy x mampu bergerak utk menulis?



p/s:skrg ni madah cinta smua through sms,whatsapp,fb,twitter etc..mcm x best je kan..xde sentimental value langsung..klu gadget rosak cmne??kan dh heal semua madah cinta hehe..

Jika saya mampu...

Assalamualaikum..

Petang semalam berkesempatan ziarah seorang pakcik yang mmg dalam senarai insan2 istimewa yg sy dan sahabat2 bersedekah dan memberi zakat tika bulan Ramadhan,Syawal dan bila kami ada rezeki lebih..tidak banyak tapi cukup sekadar yang termampu..PAKCIK NYAN.bekerja dalam unit pembasmian kemiskinan/kesejahteraan rakyat memang membuka peluang untuk sy lebih mendekati insan2 yang sgt memerlukan.rasa diri terlalu bertuah.Pakcik Nyan salah seorang ratusan insan yang sy jumpa yg sering menyentuh hati sy.hanya mendiami rumah usang di tanah orang bersama anaknya yang kurang upaya (mental).mereka tidak pernah berenggang.tidak pernah berpisah.tidak pernah berjauhan.hanya kais pagi makan pagi.mereka antara insan yang terlalu bersyukur dengan nikmat Allah.tiada rungutan jauh sekali menyalahkan takdir.teringat kisah mereka 2 tahun lepas.dlm bulan Ramadhan berbuka puasa bersama PM.sy dan sahabat2 hanya berbuka dengan kurma.tidak tergamak nk menelan walau sebutir nasi tatkala melihat Pakcik Nyan menunggu anaknya selesai makan(untuk pengetahuan anaknya hanya makan cucur tepung)..tak tertelan bila melihat lauk yg enak terhidang di meja VIP sedangkan si anak hanya makan cucur tepung yg dibawa dari rumah dan Pakcik Nyan hanya makan nasi dan ikan goreng.mungkin tidak lalu atau mungkin tidak biasa.sy kurang pasti.sy selalu berdoa ada insan yang bergelar hartawan datang membantu dgn ikhlas hati membina rumah yg selesa,menyediakan pembantu...kerana sy sendiri tidak mampu melakukan semua itu.Pakcik Nyan terlalu tua(80tahun lebih) untuk melakukan tugas harian.sedih kerana sy tidak mampu membantu untuk kehidupan lebih sempurna untuk Pakcik Nyan.semoga Allah memberi ganjaran di sana buat mereka berdua..aamiin.

tgk la cmne keadaan rumah pakcik nyan..semoga penghuni rumah2 besar cm
atas ni tahu bersyukur dgn nikmat Allah 


dapur pakcik nyan...kalau la sy blh sediakan dapur cmtu utk pakcik nyan..
patutnya korang kena bersyukur ada toilet yg sempurna walau x mewah..pakcik nyan?

jalan nk masuk umah pon abes rosak sbb mesin padi n etc kuar masuk..oiii tuan bendang sebelah!korang dapat duit riban2  xkn xleh nk tlg tampal balik???huh!
tapi Allah maha penyayang..tgk depan umah pakcik nyan tenang ..mendamaikan..mungkin diorg  kurang harta tapi Allah beri kasih sayang dan ketenangan utk diorg..


untuk pengetahuan semua,baru2 ni rumah mereka dipukul ribut.rosak teruk hingga tiada bumbung.bila hujan hanya ada satu sudut kecil untuk berlindung.hingga nk pakai bju kering pon xde.sahabat sy tanya "pakcik pakai selimut tak?"mereka berdua diam dan pakcik jawab.."pakcik tak sejuk.."..mereka xde selimut.can u imagine??Ya Allah.

Wednesday, 26 September 2012

Saya Orang Besarla!!!

Assalamualaikum..

Ahh memang lumrah kan dalam dunia ni orang lebih menghormati orang lain kerana pangkat bukan kerana ilmu dan pekerti..ini la situasi yang sering sy hadapi yang berlaku hampir saban hari.sy kurang pasti apa yang difikirkan tapi ia benar2 berlaku.

"sy nk jumpa pengarah,sy xnk jumpa org bawah"
"awak pegawai ke staf biasa je?"
"ada aku kisah,aku anak saudara YB la"
"eleh dia xtau aku sape,aku orang besarla!!!"

memang ini perbualan biasa yg sering sy dengar.entah...setiap kali sy rasa nk muntah hijau bila dengar.meluat.mungkin ada yg kurang sedar rasanya siapa yang mengizinkan mereka untuk berada di tahap demikian..ya mungkin mereka lupa atau tidak pasti atau mungkin tidak tahu..tidak mungkin tidak tahu.umat Islam wajib tahu.

sy doakan satu hari nanti Allah bukakan pintu hati mereka untuk lebih menghargai silaturahim,menghormati sesama insan.belajar menerima kekurangan orang lain..kita bukan siapa2 untuk bermegah2 dengan pangkat dan kedudukan kerana sampai masa tempat kita akan sama.tiada pangkat,tiada kereta mewah,tiada rumah besar,tiada keistimewaan,tiada pengecualian...hanya ada hari pembalasan!

Monday, 24 September 2012

Rindu Abah Part 2

Assalamualaikum..

Hari ni dh masuk 2 hari abah memulakan perjalanan menunaikan rukun Islam kelima..perasaan bercampur baur.sedih sbb abah akan jauh dari kami untuk sementara waktu.gembira sebab akhirnya abah dipilih Allah untuk ke bumi suciNya.

di hotel malam sebelum abah berangkat,sy hanya lihat gelagat abah.ada berbagai tanda soal di wajah abah.mungkin semua orang yang bakal menunaikan haji pun sama seperti abah. gembira,bimbang,sedih...bercampur aduk.kami seperti x mahu berenggang dengan abah.mungkin sudah mula rasa rindu pada abah.masa tidur dengan abah sy dapat lihat abah tak tidur nyenyak..mungkin excited atau bimbang atau sedih atau apa sy tidak pasti.abah bangun awal pagi.sempat membaca Al-Quran dan doa2 yang diselit di beg kecilnya.sy nmpak abah tenung wajah mak.ada sendu di situ.mungkin bimbang meninggalkan isteri untuk sementara waktu.tidak mengapa anak2 masih ada utk menjaga mak.

pagi sebelum keluar dari hotel abah bermaafan dgn mak.sy krg pasti untuk kali yg ke berapa.hati sy tersentuh  lagi.di Kelana Jaya sy x lepaskan peluang menguruskan segala urusan pendaftaran abah.sesak.tapi sikit pun x menggugat sy utk terus genggam erat tangan abah mengharung ratusan manusia.sebelum abah ke tempat taklimat (itu tempat terakhir sebelum abah berlepas..dan itu tempat kami berpisah untuk sementara waktu ini) kami mngambil peluang memohon maaf dari abah dan minta abah mendoakan kami.yang pasti air jernih mengalir laju.tiada siapa yg dpt merungkai perasaan pada saat itu..walaupun sudah 2 hari berlalu tapi hangat pelukan abah masih terasa dan itu yg sy rindukan hingga saat ini.

semalam abah call dari Madinah.jelas suara abah.semua berebut nk bercakap dgn abah dan alhamdulillah mak dan kami 4 beradik dapat bercakap dgn abah.antara kata-kata abah yg masih kemas di ingatan sy...

"seronok dekat sini..Masid Nabawi cantik,besar,tenang je..nanti kita semua kena datang sini sama2.."
jelas skali abah bercakap dengan senyum lebar.hati saya masih berbagai rasa.alhamdulillah abah gembira.

doa kami semoga perjalanan haji abah dipermudahkan.semoga abah antara insan terpilih mendapat haji mabrur.semoga abah doakan kami semua di sini.

lepas solat jumaat..kawan abah yang azankan..sebelah kanan abah kawan yg paling rapat dgn abah

jangan tanya apa perasaan kami semua masa ni..Allah maha mengetahui

rindu abah sangat2

abah mula mengatur langkah..



Abah kami semua rindu abah!

Wednesday, 19 September 2012

Salah

Assalamualaikum.

Masa tgh drive blk keje tadi sempat layan jap Hotfm..topik si Kieran n Ikhwan "SALAH"..cm menarik je kan.ade sorg pemanggil ni call n die share something..die cite pasal hubungan die dgn bf yg merangkap suami org..ishh..ishh..mintak simpang la kan.yg bagusnya perempuan ni (im not sure apa yg dia ckp tu betul or tipu) ckp bila dia tau je bf die husband org die trs wat kptusan drastik tggalkan lelaki tu sbb perasaan berSALAH pada isteri bf die..bagusla klu pikir camtu kan..mmg la lelaki berhak utk kawen lebih dari sorang tapi sbgai wanita cuba letakkan diri kat tempat si isteri..sanggup ke x sanggup..

hmmm bila sebut bab salah ni tiba2 teringat kt kes2 yg selalu berlaku bila kita post something kt FB,twitter,blog atau apa2 yg mudah utk org lain slh tafsir.bkn sekali bukan dua tapi banyak kali terjadi pada diri sy sendiri bila something yg dipost diSALAH erti oleh kawan2.bila jadi kes camtu rasa terus je nk menegakkan diri ni betul tapi kesabaran menghalang..langkah terbaik diam @ setuju apa yg dikomen @ delete je post tu hehe..mengalah x bererti kita kalah kan..tapi amik je sbgai ikhtibar spaya kite terus disayangi teman2 :)

pernah terjadi 1 kes di mana sy berkongsi hasil bacaan sy pasal keagungan cinta Yusuf dan Zulaikha.semua org pon tau kisah cinta hebat ni tapi buku yg sy baca tu cerita lbh detail mcm mana perjalanan cinta mereka yg sy x pernah tau pon sblm ni..sy igt lagi status yg ditulis di FB lbh kurang cmni.. "hebatnya cinta Yusuf dan Zulaikha..sgt kagum"..pastu x sampai beberapa saat bertalu2 komen dan like post sy tu.ada yg menyiat2 hati sy bila ada yg komen camni "ehh ko baru tau ke..aku dh lama tau"..ada plak  yg komen "ceteknya ilmu.."..hmm agak2 korg apa yg sy jwb masa tu?hehe sy x marah.sy terus mengakui semua kelemahan sy dan minta mereka tlg ceritakan apa lg yg mereka tahu utk tmbah ilmu sy..dan sampai skrg xde sorang pon yg tlg tambahkan ilmu sy tu :p..

lumrah manusia kan..sentiasa nk tunjuk diri lebih hebat,lebih bagus,lebih tinggi ilmunya..ini yg selalu sy takut.sy takut bila sy di atas nnt sy akan lakukan benda yg sama..sy bimbang bila sy mula memandang rendah pada org lain,bimbang kalau sy mula sombong dan angkuh dgn apa yg ada..Ya Allah hindarilah aku dari sifat riak dan takabur.

tak kisahlah apa yg orang lain fikir yang penting kita tau batas2nya.jgn mudah melenting dgn teguran org dan yg plg penting niat tidak perlu diceritakan pada semua :)

Tuesday, 18 September 2012

Yang lambat pun ada indahnya :)

Assalamualaikum..

Mesti ramai yang stress memikirkan tentang jodoh dan perkahwinan.xpe jgn bimbang jodoh,ajal dan maut semua telah ditetapkan ALLAH.kawen lambat?ala jgn terlalu memikirkannya.doa dan usaha je.mungkin ramai yang xtau atau mungkin x perasan masih ada hikmahnya walaupun jodoh sampai agak lewat..antaranya :

~banyak tips dari teman2 yang dh berkahwin.so blh la apply bile kite kawen nnt
~timba pengalaman dari pengalaman org.yang buruk jadi sempadan yang baik jadi tauladan :)
~mesti ramai kwn2 yg dh ada baby so ade chance nk blaja jaga baby dgn baik
~blh simpan duit lebih skt utk kawen..kan zaman single lbh dri org lain so agak well prepared la bab duit ni hehe
~bila umur meningkat secara x langsung kematangan jgk turut meningkat so blh la balance kt situ



so utk kita2 yg terlewat skt ni jgn sedih jgn gundah jgn resah...ada hikmah bagi tiap sesuatu..doakan jodoh dipertemukan dgn yg baik.doakan smga segala dipermudahkan
aamiin.

Hidup ini perjalanan

Assalamualaikum..

Tiba-tiba tadi otak laju memikirkan masa depan dan masa silam silih berganti.benar hidup ini x ubah seperti satu perjalanan.ada manusia yang berjalan tanpa hala tuju,ada pula yang berjalan dengan pelbagai tujuan dan ada juga yang hanya ada satu tujuan..

ada yang bernasib baik akan sampai ke destinasi yang ingin dituju,ada yang sampai ke destinasi yang tidak pernah terlintas utk dituju dan ada yang langsung tidak sampai ke destinasi yang diharapkan malah ada yang tersesat jauh.

ada yang megah kerana perjalanan langsung tiada rintangan.ada yang gundah kerana halangan berbagai-bagai.mungkin ada yang tidak sedar kerana rintangan dan dugaanlah manusia belajar utk berubah,belajar utk tidak mengulangi kesilapan lalu dan belajar mencari destinasi baru yang pasti.

entahlah.hari ni terlalu banyak berfikir agaknya.yang pasti perjalanan ini akan terus dilalui dengan sabar,suci hati dan tabah.kerana sampai masa perjalanan ini akan terhenti di destinasi abadi yang masih belum pasti.

Ya Allah semoga perjalanan ini sentiasa diredhaiMu.

Semoga ini menjadi salah satu destinasi dalam perjalanan sy nanti

Thursday, 13 September 2012

FUHHHDING!!

Assalamualaikum..

alahai xtau nak start camne..malu nk share tapi nak cite jugak..sapa2 yg kenal sy dgn rapat mesti tau sy x suka buat kek,biskut,puding dan yg sewaktu dengannya..entah xtau kenapa tapi sy rasa sgt2 leceh..jamuan hari raya di ofis esok menjadi saksi sy bakal bawak puding koktail air tangan sy..what????ok dont judge a book by its cover..hehehe.

1st time buat mmg neves xtau nk ckp.rasa mcm nk amik final exam ok.nasib baik mek yati tolong kalau x xtau la apa nk jadi..ehh jap2 sebenarnye hasilnya belum diketahui lagi..nmpak macam lembik semacam je..rasa quite ok sbb amik resepi dlm ni hehehe..mmg blh dipercayai tapi tgn yg kejong ini x dpt dipastikan tahap kejayaannya..ok la tgk la dulu gmbar ni..masih dalam proses nk dpt final result kihkihkih...jgnla puding ni memalukan sy ms jamuan esok :p



Wednesday, 12 September 2012

Cahaya di Bosnia

Assalamualaikum..

Tiba-tiba tadi tergelak bila mengenangkan kenangan masa zaman kecik-kecik dulu..cmne tiba2 boleh teringat ni??ha tadi masa on the way balik dari rumah baru teman saya (ehem..ehem..sy dh tgk kabinet baru dia comel dan cantik sgt hehe)..saje lepak2 jap.masa dalam kereta terpandang kt langit cahaya kilat tapi xde bunyi.kepala terus laju memutar kembali ke zaman kecik2 dulu.masa tu tengah heboh cerita perang di Bosnia..selalu tengok dalam berita..sedih bila tengok budak2 berdarah2,menangis,menjerit..so esoknya mesti topik pasal nasib rakyat Bosnia yang selalu dibincangkan.macam2 ulasan yang dibuat..antaranya:

"sian diorang mesti x dapat g sekolah macam kita"
"diorang mesti x raya kan"
"diorang main zeropoint katne?semua tempat pon penuh ngan bangunan runtuh"

hehehe comel x kitorang sembang..bnyk lagi ulasan tapi biarlah ia tersimpan kemas dalam hati kami :)..tiba-tiba balik dari mengaji Quran (waktu malam) kami semua nampak cahaya kilat di langit..cerah sangat..so saya tanye la cahaya ape tu?teman sy jawab (teman sy dh mengadap Ilahi pada usia 14 tahun akibat disambar petir..Alfatihah utk Arwah Apit) tu la cahaya bom kt Bosnia..orang jahat bom orang Bosnia..kami semua terdiam.percaya.lepas tu tiap2 malam sy akan tgk kt luar dan setiap kali nmpak cahaya sy akan doa jgn ada budak2 di Bosnia cedera dan mati..sampai satu masa sy terperasan tiap kali ada cahaya akan ada angin dan akan hujan selepas tu.sy jadi musykil dan tanya Arwah Apit nape lepas cahaya x lama pastu akan hujan.katanya sbb orang Bosnia doa mintak hujan supaya orang jahat xleh nak serang dan bom lagi.sy diam.percaya.

Indahnya zaman kanak-kanak.penuh dengan dongeng yang indah! 

Tuesday, 11 September 2012

Rindu Abah Part 1

Assalamualaikum..

Bulan ni agak busy sikit sbb every week blk kampung.macam-macam yang nk kena buat on time..ramai jgk teman2 yg mngusik..."ehem2 prepare nk bertunang ke?".."ehh nak kawen dah ek??"..hehe ok sy x marah.kalau sy kt tempat diorg pon sy akan tanya benda yang sama..yela busy sangat kan hehe..okay sebenarnya busy tolong abah prepare barang2 yang masih belum dibeli plus beli barang2 untuk wat kenduri kesyukuran dan doa selamat.abah akan berlepas ke tanah suci 22hb ni..so kami 1 family amik peluang spend time ngn abah..yela lama jgk x dapat jumpa abah nnt.1st time raya haji nanti abah xde dengan kami..

kalau tanya perasaan saat ni mesti la happy sbb abah akhirnya dipilih di kalangan berjuta2 umat Islam utk menunaikan Rukun Islam ke5 tu kan..tapi sebagai anak yang x pernah berpisah lama dengan abah mestila sedih kan..mesti akan rindu menatap wajah redup abah,rindu nk bersembang dengan abah, rindu nak dengar abah pesan itu ini..paling terasa nanti mestila time balik kampng sbb orang yang pertama bukak pintu n jenguk di muka pintu mestila abah..

last weekend mmg kitorang spend time ngn abah..ke mana pergi kalau blh nk abah ada sama..n sy akan makesure abah naik kereta sy hehe..bila lipat baju2 abah mesti air mata mengalir laju sambil mencium baju abah tanpa jemu..sian abah kt sana nnt kena lipat baju sendiri,kena basuh baju sendiri..Ya Allah semoga urusan abah dipermudahkan..abah mmg dh bertahun2 x pernah potong rambut kt kedai..tkang gunting rambut abah mestila sy..selalu abah akan pesan jgn potong nipis sgt..rambut abah dh makin nipis nnt nmpak botak plak..hehehe abah..abah..mmg sy akan ikut demand customer sy tu huhu..2,3 hari lepas ms kt kampung abah mintak sy potong rambut.tapi kali ni abah request potong rapat.sy kata abah nnt nmpak botak.dia kata xpe nnt kat sana abah nk bercukur jgk..hati tiba2 sayu.kelopak mata bergenang lagi..sy potong dengan lambat smpai abah tertido..sy tau nnt sy akan rindu nk sentuh rambut halus abah..rambut abah penuh dngan uban.pernah dulu seseorang pernah suggest kt abah utk hitamkan rambut..kata abah uban salah satu peringatan ttg mati.sy pegang kata2 abah..

ok bnyak lagi nk share pasal abah..nnt kita smbung lgi ye..2 minggu lagi kami akan berpisah dengan abah utk sementara waktu.semoga pemergian abah ke tanah suci sentiasa dirahmati dan dilindungiNya..semoga abah mendapat haji yang mabrur..semoga ibadah abah diterima dan doa abah dimakbul..semoga abah kembali di sisi kami dengan senyum yang kami rindu..

KAMI SEMUA SAYANG ABAH!!

Monday, 3 September 2012

wad bersalin??ohhh tidakkkk

Assalamualaikum..

nervous di dada masih terasa..tgk ibu2 yg nk bersalin menangis teresak2 menahan sakit...euuuwww seramm.ha suspen..suspen..sebenarnya tadi teman housemate wat check up kt wad bersalin sbb jantung baby berdegup kencang..ehhh mcm lagu plak..sy pn xtau mesin ape yg diorg guna but i can count the beat by myself..so comel bnyi jantung baby..dan kadang2 bunyi bergesel2..sy dgn busy bodynye tanye slh sorg patient kt situ.."kak bunyi ape plak tu??"..hehe bunyi baby gerak la...subhanallah..bertuahnye dpt melalui semua tu walaupun diri ni blm menjadi ibu apatah lagi seorg isteri :)...

3 jam dok kt situ mmg langsung x boring..seronok tgk ragam org2 kt situ..tgk doktor2,tgk nurse2,patient2 mcm2 la..bile tgk nurse wat keje rasa mcm kagum jap..diorg wat keje tanpa henti..hnya berhenti utk solat je..klu kata 8 jam keje mmg 7 jam diorg wat keje..selebihnya makan and solat..nmpak tenang dan enjoy je..tiba2 pikir kalau la dulu aku nekad hantar borang masuk kolej jururawat tu blh ke aku jdi cm diorg..tenang,sabar,happy..ishhhh kagum..kagum..

ape pon mmg best la..pengalaman baru..sempat picit hidung baby yg baru deliver tadi..mata die pon x bukak lagi..anak sape la jd mangsa tadi..rasa nk je amik buh dlm handbag bawak blk umah kekeke...





p/s:bile agaknya nk rasa sendiri pengalaman di labour room...Ya Allah bantulah hambaMu ini..aamiin..

eeh lupe plak..mase kt situ tadi sempat tgk nurse senior marah2 n wat2 kerek kat nurse praktikal..sian adik tu..lepas sesi memarah dan dimarahi sy yg sememangnya tiada kena mengena dalam adegan tu mengoffer diri jadi penasihat kt adik tu.."dik biasa la tu kt mane2 pon seniority mmg xleh nk elak..yg junior selalu jadi mangsa.."..."hmmm tu la kak".."xpe2 dik amik ni sbgai pengalaman bile dh jadi senior"..."ha???"..."bukan nk suruh jadi cm die dik tapi bile dh jadi senior elakkan wat cmtu..jgn smbong..klu rasa nk wat cuba bayangkan nasib adik masa jdi junior cnfirm xkan wat."..."hehe ok.yg ni nasihat sy akan pakai smpai pencen"...hehe adik..adik..
3 jam sy di sini...bestttt!yg pasti nurse ni bkn pelakon utama dlm cerita tadi hehe..

Saturday, 1 September 2012

daging oh daging

Assalamualaikum..

bgn2 pagi tadi lantai mmg sgt berkilat..mek yati kasi mop satu umah hehehe tq yati..hari ni cadangnya nk bermalas-malasan di rumah setelah semalam terbungkang blk dari open house jiran and mini open house colleagues yati..adoiii bile nk diet sy pon xtau..

"zu org dh masak nasi bnyk tapi lauk xde"...hmmmm???ala nk masak ke hari ni mek yati?ye la sbb nasi dh masak...adehhh cancle aktiviti bermalasan sy..okla2 kite g pasar jap g.tggu orang mandi jap..dlm hati "yati nape la ko rjn sgt"...hehehe..mase g pasar pelbagai idea bercambah.sy laju nk g beli daging fresh.mak kata sy kena makan jgk daging walau sikit sbb low blood pressure yg amat sgt..ok2 mak.so beli daging nk dekat sekilo tapi mek yati kata bnyk sgt so kurangkan jadi 1/2 kilo je..then g tempat sayur beli bendi utk wat rebus,pucuk paku utk wat goreng..yati kata kt umah ada petai and budu..wahhh tradisionalnye menu kami hehehe...tapi korang perasan x menu tradisional sememangnya sihat..di tempat sy menetap skrg mmg bnyk ulam2 yang sy x pernah tgk..bila cuba masya allah sedapnya..sy suke sgtttt plus perut sy sgtlah selera kampung..

so after sampai umah bermulalah kitchen war huhu..agak menjengkelkan bila potong daging guna pisau yg tumpul sgt2.nekad ptg ni nk g kedai cina asah pisau..x kira...x kira..huhu..menu daging goreng kunyit bermain2 di kepala..actually dh lama x makan daging goreng sbb si ehem2 dulu suke sgt makan so sy nekad berani mati x mkn lgsung menu yg ada kaitan dgn dia..hehe dasyat x??x kisah korang nk ckp apa tapi itu cara sy nk heal semua memory hehehe...

ok mesti nk tgk kan ape hasilnya??

tadaaaaaaa


hahaha..xde la special sgt pon..tapi licin jgk la kan hehe..ok boleh la cuba.menu yg sgt2 ringkas dan berguna utk org yg LBP mcm sy huhu..

Thursday, 30 August 2012

geram..geram..geram..

Assalamualaikum..

sy mmg tgh marah tapi dlm hati je la huhu...(zu pls behave urself :p)...entahlah patut atau x share..tp nk share jgk la..blh x?sy xtau la sy ni betul ke salah ke..tapi atleast sy tahu hormat hak orang lain..mesti korang x faham kan..ok la hidup single after 10yrs berteman mmg bnyk mengubah kehidupan sy..bkn sy sorang yang pernah mengalami perasaan ini ramai lagi orang kt luar sana pun sama malah lebih teruk tekanannya..sy cerita benda ni bkn utk menunjuk sgt sy ni tgh frust ke mengaibkan diri sy atau sesiapa ke tgh single ke ape ke tapi entah..orang yg pernah berada di tempat sy mungkin faham..di sni la tempat paling aman utk luahkan segala..

kawan2 sy adalah kawan2 dia..kawan2 dia kawan sy jgk..sy x pernah kisah dgn sapa dia nk berkawan yg penting pandai jaga diri..bila hubungan kami putus di tengah jalan segalanya2 berubah..terlalu bnyk yg sy pendam..lpas kejadian tu sy hanya berkongsi dan meluahkan segala pada family dan teman2 yg paling rapat je tu pun masih bertapis..dulu ye mungkin sy xleh terima kenyataan tapi skrg sy redha..sy percaya jodoh itu di tangan Allah.sy masih simpan semua SMS.sy langsung x amik tau ape jdi dgn dia..sy doakan dia bhgia dengan teman barunya...

ye mmg lama dh sy x sebut nama dia tapi tadi nama dia tiba2 muncul teman sy bgtau dia ada SMS teman sy.sy diam.teman sy kata dia confused kenapa teman sy unfriend di FB.teman sy tgh busy masa tu jadi x sempat berbual panjang.hati sy tiba2 sakit.sy langsung dh x amik tau pasal dia,pasal kawan2 dia,pasal family dia (walupun sy terlalu rindu family dia),pasal teman barunya,pasal future FIL dia so ape yg dia sibukkan lagi nk tau kawan2 sy????kenapa masih nk cari kawan2 sy???nk suruh kawan2 sy smpaikan kebahagiaan dia pada sy ke????apa yg dia nak lagi???x cukup lagi ke sy tarik diri?x cukup lagi ke cerita dongeng yg die buat pasal sy kt family die dan mungkin juga pada teman barunya?x cukup lagi ke die buang sy?x cukup lagi ke sy rahsiakan perbuatan dia dulu?salah ke kawan2 sy unfriend dgn die?salah ke kalau tiba2 kwn2 dia add FB sy yg sy pon xtau ape motifnye??abes dia blocked terus kawan baik kami berdua mcm mane plak????tlg cakap ape lagi yg x kena...

sy geram.sy menangis sendiri.sy jerit dalam hati.x cukup lagi ke derita yg sy tanggung selama ni???????????

Ya Allah ampunkan dosaku..tenangkan jiwaku..tabahkan hatiku.

Sunday, 26 August 2012

sayu..sayu..dan sayu lagi

Assalamualaikum..

cuti raya lama so blog pon cuti sama la kan hehehe..
selalunya time raya memang meriah rumah dengan kaum kerabat sy yg memang berduyun..tapi kali ni agak lain..lebih banyak bersederhana..air mata laju je jatuh saat takbir bergema..entah sy tidak pasti mengapa.apa yang pasti hati terlalu sayu meninggalkan ramadhan..entah dapat berjumpa lagi thn depan entahkan tidak..

thn ni semua lain..kadang2 rasa seperti mimpi..suasana sayu terus menyelubungi..kata mak biarlah..jangan diingat kisah lalu..kita masih diberi peluang utk terus menikmati hidup ini dengan aman..biarlah dia pergi jauh..tinggalkan dia jauh..biar.

kuatnya diri berdepan dgn semua saat hati luluh..terima kasih Allah kerana memberi kekuatan ini.


Tuesday, 14 August 2012

Renung diri

Assalamualaikum

Salam Ramadhan..

Rasa baru lagi berada dlm 1 ramadhan tup..tup dah nk sampai hujung..bimbang sgt memikirkan amalan yang masih tidak cukup..sangat risau segala ibadah yang tidak sempurna tidak diterima Allah..Ya Allah ampunkan aku..

Bila tiba Ramadhan banyak amalan-amalan yang sering kita lihat hanya berlaku pada bulan Ramadhan dan tidak pada bulan2 lain..Ya Allah indahnya Ramadhan..tapi bukankah lebih indah kalau amalan dan ibadah itu dilakukan di bulan2 lain juga..perbanyakkan solat sunat,bersedekah,meraikan anak yatim..ohh sgt indah.untungnya menjadi diri kita yang masih diberi kekuatan mental dan fizikal utk terus menjalankan ibadah kepadaNya..

Allah menganugerahkan mata utk melihat..walupun mata sy makin lama semakin kabur tapi bersyukur masih dapat melihat seperti orang lain..sy melihat berbagai jenis dan ragam orang.x perlu melihat terlalu jauh.lihat mereka di sekeliling kita sudah cukup memberi pengajaran.berdepan dgn orang yg sgt angkuh dgn pangkatnya,riak dgn kelebihannya dan sombong dgn apa yg ada..nauzubillah..semoga sy terhindar dari semua ini..dulu sy selalu inginkan yg hebat.bagi sy hebat buatkan org hormati sy..tetapi setiap kali mengamalkan "muhasabah diri" sebelum tidur ada ketika air mata laju mengalir..Ya Allah aku bukanlah siapa-siapa..ceteknya ilmu di dada..biarlah orang memandang rendah pada pangkat kita, biarlah orang bersangka buruk pada kita, biarlah orang lain fikir mereka lebih hebat dari kita..kita hanyalah hamba yang sgt kerdil..sedangkan Nabi junjungan tidak pernah sekali pun bersikap riak dan menunjuk2..

tatkala merenung diri hati bertambah sedih..sudah ramaikah yang terluka dgn kata-kataku?

Saturday, 11 August 2012

hanya Dia

tiada siapa yang tahu
mimpi malam ku selalu yang buruk
tiada siapa yang tahu
hatiku menjerit meredhakan sakit
tiada siapa yang tahu 
air jernih mengalir kala sunyi sendiri
tiada siapa yang tahu
perit ditanggung setinggi gunung
tiada siapa yang tahu
hati merintih mencari bahagia
tiada siapa yang tahu
diri penat memujuk merawat sendiri
tiada siapa yang tahu 
apa yg ditadah memohon padaNya
hanya Dia yang maha mengetahui atas sesuatu


Friday, 10 August 2012

Kisah IBU

Assalamualaikum



Salam Ramadhan.

terbangun sahur awal hari ni..mimpi mak..mungkin sbb rindu sgt kot plus call mak lps trwih tp x jwb2 huhu..tibe mengalir air mata bila teringat kata seorang teman..waktu tu sy tgh menangis teresak2 saat diduga Allah swt..rasa nk putus asa..rasa lonely n tiada siapa2..kata teman betul2 menyentuh hati sy.."zu ptt bersyukur saat mcm ni masih ada mak n mak sanggup temankan berhari2 utk merawat luka..bersembang setiap masa dlm telefon saat hati rasa gundah..tapi sy?dari kecik xde mak..dan saat sy senasib dgn zu dulu sy sorang2..tiada siapa2.." arghhhh mmg terkedu.speechless.xtau nk ckp apa.betol waktu tu sy mmg seorg yg sgt tidak bersyukur memiliki ibu sehebat Mak.

Saat sakit dulu Mak yg ada di sisi.Mak yg memahami gusar di hati.
Saat keseorangan dulu Mak yg setia menemani.
Saat terasa diri x dihargai Mak membuatkan diri ini sgt berharga..

Ya Allah bersyukur masih ada Mak
Untungnya masih diberi pahala menatap wajah suci Mak.

Jika ada yang mencemuh Mak sy yg akan terasa terlebih dulu
Sy benci mereka yg memperkecilkan Mak.Jujur sy benci.

Ya Allah berilah ketabahan pada Mak mengharungi liku hidup di bumiMu ini

Sy syg Mak



p/s:ruginya sesiapa yg mensiakan Mak..yang merantau rajinlah bertanya khabar ibu anda.pulanglah menatap wajah ibu anda..tidakkah kamu tahu hanya dengan memandang kasih wajah ibu ganjaran pahala yg Allah limpahkan pada kamu?

Monday, 6 August 2012

PERUBAHAN

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan..

Mood masih tertinggal di kampung..letih drive msh x hlg tapi apa nk buat dh terpaksa..ok xyah nk homesick sgt so jom layan celoteh sy hehehe..

ramai yg menegur perubahan pada diri sy..ada gak yg mulut2 jahat tanye ehh u berubah sbb pts cinta ari tu eyh??ehh pedas sungguh kata2mu itu hehe..ok la sy cite ek..sy berubah pon xde la ketara sgt..lgipun berubah bkn utk menunjuk2 atau nk tunjuk diri tu baik sgt..klu compare dgn org lain sy jauh sgt perbezaannya..org lain dh berzaman pakai stokin,pakai tudung menutup dada,hand sock,lengan panjang,baju longgar tapi sy msih ketinggalan dan merangkak2..betul sy malu bila igtkan sy yg dulu..sgt teruk..

macam org lain jgk sy pon ada niat utk berhijrah ke arah yg lebih baik..walaupun belum cukup sempurna tapi insya allah sy akan terus belajar2 dan belajar..sy x kata sy hanya berubah dari segi pemakaian tapi merangkumi semua..sy masih igt bagaimana sy menangis teresak2 bila lihat baju2 dalam almari sy..mmg sedih..sy x kisah org nk kata sy show off dgn cerita sy ni atau nk tunjuk diri baik tapi sy rasa x slh share dgn org yg sudi baca dan jadikan ini sbgai tauladan..yang penting perubahan sy bukan kerana putus cinta..berbulan2 sy kumpulkan kekuatan utk berubah dan akhirnya Allah izinkan..

perkara pertama yg sy buat tentulah menjaga pemakaian sy..mula2 masuk ofis dgn tudung yg menutup dada ramai jgk yg pelik..ada jgk yg perli but for me itulah dugaan..bila sy mula banyakkan masa bersendirian ramai pula yg memandang sinis..sy x kisah semua itu..perubahan bukanlah sekadar berubah cara penampilan tapi tutur kata,niat,pergaulan dan plg penting ibadah kita pada Allah..x guna kalau berubah penampilan tapi hati masih kotor penuh dgn hasad dengki,dendam,iri hati,riak dan mcm2 lagi.kalau kita tidak putus asa membersihkan hati insya allah semua itu akan terzahir pada luaran..jgn tanamkan dlm diri perasaan lebih bagus dari org lain atau lbh tinggi ilmunya dari org lain..kita bukanlah siapa2 utk mngukur ketinggian ilmu..jgn pndang serong pada yg blm berubah..doakan agar satu hari nnt mereka juga blh berubah..mana tahu perubahan mereka lbh bagus dari kita..

apa yang penting..pulang ke pangkal jalan..cari lah siapa kita dan tujuan sebenar kita di bumi Allah ini..jgn pentingkan diri..ajaklah keluarga dan teman2 untuk sama2 bersihkan hati dan berubah ke arah yg lebih baik..


p/s: sy tidaklah begitu sempurna tapi sy gembira dapat berkongsi ilmu dgn teman2 yg dulu sama seperti sy~Monie,Dina,Naz,Kak Ida,Andak,Ayu,Bai..perubahan mereka sgt hebat sekarang..Alhamdulillah..

Tuesday, 31 July 2012

best quotes

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan

Pagi tadi sempat buka FB dan tiba2 terpandang kt new feeds..seorang teman share quotes yang sgt best bagi sy..sy x igt sgt klu nk tulis tepat2 tapi lebih kurang cmni la bunyinye..

WEAK PEOPLE REVENGE
STRONG PEOPLE FORGIVE
INTELLIGENT PEOPLE IGNORE

see...how sweet that quotes..kalau la sy blh jadi the third people owhhh im so intelligent..tapi sy kini di tahap nak jadi strong people dan ada masanya sy masih seorang yang lemah..:p

Mimpi Indah

Assalamulaikum..

Salam Ramadhan..

Semalam sy mimpi yg indah..pergi ke US menziarah teman baik di sana..mungkin sy dan dia pernah berbincang utk berjumpa di sana tempat dia bekerja sekarang..
tapi yg lebih indah sy pergi ke Niagara Falls bersama teman saya tu dan suami..hah suami????ye dlm mimpi tu ada suami yg temankan sy..siapa??hmmm poor me.sy x nampak dia siapa..tapi sy happy.walaupun itu cuma mimpi tapi sy masih terasa basah tempias air terjun tu.

ya Allah jadikanlah ini satu kenyataan.

ni antara tempat impian saya..selalu berangan pakai baju hujan berdiri 
sambil amik gambar tepi pagar Niagara Falls :p




p/s: gambar ni sy amik dari Google bukan dari mimpi saya!!:p

Sunday, 29 July 2012

dedicate to Ummi Dina :)

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan..

Baru habis menulis kad raya untuk seorang teman baik..bila jari laju menulis hati juga laju mengenang kembali kenangan2 tika bersama dulu..dia sgt baik,jujur,tenang..walaupun tlh bertahun meninggalkan kampus kenangan kami tetap utuh.rasa macam baru semalam kami bergelak tawa.terkenang lagi kata-katanya tika diri ini diuji dengan maha hebat.dia tenang memberi semangat.hingga ke hari ini kata-katanya pendorong kekuatan..

rindu

hanya itu yg dapat diungkap.semoga Allah terus melindungi dia.semoga di dalam kandungannya akan lahir seorang lagi umat Nabi Muhammad yang beriman dan bertaqwa..walau pun tidak diungkap tapi kasih seorang sahabat sgt jelas dilihat..semoga ukhwah kita kekal ke akhir hayat.


Friday, 27 July 2012

Untungnya menjadi kita

Assalamualaikum..

Hari ke7 menjalani ibadah puasa..semoga semua berada di bawah lindunganNya..terasa cepat sgt masa berlalu tanpa sedar 7 hari dh melalui Ramadhan..walupun sehingga hari ke7 masih diberi kekuatan tapi hati tetap memanjatkan doa agar kekuatan ini terus diberikanNya..

hari ni tiba2 terasa sedikit sayu bile hati rindu membuak2 pada mak dan abah..rindu menatap wajah tenang mereka berdua..rindu yang x dpt diluah..entahla sy suka membaca dan menyelami kisah hidup orang lain..yang gembira dgn kisah gembira mereka, yg sedih dgn kisah sedih mereka..macam2 nasib orang..bila merenung seketika kisah orang diri terasa sgt bersyukur..walaupun pernah kehilangan cinta lelaki tapi Allah masih sygkan sy..Allah menambah kasih,syg dan cinta padaNya,mak,abah dan keluarga..ya sy masih ada mereka..mereka kekuatan sy..biarlah apa org kata tapi kasih syg kami tak mungkin goyah..

kadang2 kita perlu melihat ke bawah..melihat betapa hebatnya dugaan org lain..diuji satu demi satu..ditarik nikmat dan rezeki satu demi satu..jangan terlalu selesa dgn nikmat yg ada skrg..kita tidak tahu kalau2 nikmat itu hanya untuk menguji ketaatan kita kepadNya..

Syukurlah menjadi diri sendiri..Allah mencipta manusia sgt baik..terpulang pada kita jalan mana yang harus dituju


Wednesday, 25 July 2012

tiger balm!!

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan..

ok hari ni terasa amat la panas..kepala pon pusing2 je ditambah dengan x cukup tidur..actually sy adalah pesakit gastrik tegar tapi alhamdulillah bila tiba musim Ramadhan memang gastrik xkan datang..syukur di atas 1 lagi nikmatMu..tapi biasa la mungkin kurang minum waktu sahur n berbuka tekak sakit2 n kadang2 buat sy smpai nk muntah..pastu sakit kepala pon mula la datang..adoiii terus xde mood..

mula la mencekau apa yg ade dlm handbag and drawer kot2 ade apa2 yg blh tlg legakan sakit kepala ni..akhirnya sy jumpa dlm handbag sesuatu :)


actually benda ni beli dh lama..beli gara2 rindu pada tok..dulu tok suke pakai ni so bila tok dh xde bau balm ni mmg mengubat rindu pada arwah..:(..semoga tok tenang di sana dan sentiasa dirahmati Allah selalu..rindu tok so much...

p/s:setiap bau ada kenangan..betul2 touching n sentimental value :(

Monday, 23 July 2012

saya nak beli semua!!


Assalamualaikum..

sy bertuah sbb teman sy Ayu perkenalkan Roza Roslan dan MKI..sy mula follow blog diorg awal tahun ni and baru2 ni Ayu ada pinjamkan sy buku2 diorg..xtau nk cakap apa mmg best sgt2..speecless hehehe..hajat di hati nk beli dulu 5 buku ni..xtau bile nk beli harap2 dpt beli secepat mungkin hehehe..


 yang ni sy dah baca pinjam dari Ayu..
tapi mcm nk beli je utk collection

 yang ni x pernah baca so teruja nak beli :)


yang ni pon nak jugak!!

my colleagues ckp yg ni best sgt so apa kata klu 
sy beli hehehe..


yang ni baru baca separuh..pinjam dari Ayu jgk tapi 
sgt menguji iman bila baca time Ramadhan ni hehehe


p/s: MKI ade promote kt http://muhdkamil.org..katanya stok terhad siap ade signature diorg lagi..wahhh makin teruja..bile nk dpt gaji ni bos??:p


Kata orang tua

Assalamualaikum...

Masa berbuka puasa dgn teman serumah tadi tibe2 topik ni muncul..topik apa?topik ni la..kata orang tua..bagi yg biasa membesar dengan org tua atau mmg parentsnye suke ikut adat resam melayu kita mmg xkn lari dari petua atau lbh tepat lagi larangan orang tua2..mcm2 yang dilarang..bile igt blk mmg tersenyum sorang..mak n abah sy xla ikut sgt tapi sy ade makcik n jiran yg suke sgt pegang pada pantang larang..nk tau ape jom check it out!!

tengah masak jangan menyanyi nnt dapat laki tua
eh yeke..?kawan sy selalu jgk nyanyi kt dapur tapi dapat husband yg sebaya je ade jgk yg dpt lbh muda..
sebenarnya xnk bagi kita leka takut hangit lak masakan tu nnt

jangan duduk kt bendul pintu nnt xde org masuk meminang
hmmm musykil gak ni sbb selalunya kt bendul pintu la plg best lepak kan..sambil tgk org lalu lalang..mane tau sbb dok kt bendul pintu la kot tibe2 ade mamat hensem ternampak kite n tersyok kt kite hehehe
sebenarnya anak dara x elok dok bertenggek dpn pintu x manis org tgk

lepas makan jgn biar tgn kering x basuh nnt x cium tangan mak mertua
hehe xtau la apa relevannya tgn kering ngn cium tgn mak mertua
sebenarnya nk ajar kita jgn bermalas2 n nmpak sgt x elok lps mkn biar tgn tu x basuh

jgn makan dalam periuk nnt kawen hujan x berhenti
ha yg ni la plg cnfused sampai skrg..hahaha..
sebenarnya nk didik kita lebih bersopan n x gelojoh..mkn dlm pinggan kn nmpak ayu huhu..

jangan tunjuk pelangi nnt kudung jari
sampai skrg benda ni masih terbawak2 sampai ke besar..sampai skrg xtau motif,sbb dan akibat hehehe...


p/s: kadang2 rasa indahnya zaman dulu-dulu..manis..sukar diganti kisahnya..agak2 bdk skrg lalui x benda cmni?ruginye generasi baru kan..