Sunday, 31 December 2017

Nikmat Bersalin:Rezeki kita berbeza-beza

Assalamualaikum wbt.
Semoga di bawah lindungan rahmat Allah selalu.

Pejam celik-pejam celik dah anak dua..rasa macam baru je lagi kawen hehehe.Aduhai anak cepatnya membesar..

Baru-baru ni ada lah sharing dengan sepupu dan kawan-kawan tentang pengalaman bersalin dan berpantang..macam-macam lah pendapat dan pengalaman yang dikongsi (secara personal sharing).
Saya sendiri ditakdirkan bersalin secara ceaser..ya kedua-dua anak dan in sha Allah kalau ada rezeki yang ketiga nanti pun akan bersalin secara ceaser...jadi impian nak beranak lima hanya tinggal impian..apa pun bersyukur diberi peluang melalui semua ni.

Adalah sorang hamba Allah pernah cakap pada sy...ko ni lembik sangat kot sampai kena ceaser,ko ni x pandai teran kot,ko ni tak aktif kot masa mengandung..Allahu.typical Malaysian...suka judge orang tanpa usul periksa..jangan begitu kawan.siapa yang tak nak bersalin secara normal..apa pun sy tetap bersyukur sy merasai kedua-duanya sebab sy dah pun 10 cm bukaan dan kepala dh nak keluar sangat..kalau tanya sakit tu macam mana hanya Allah yang tau...untuk anak yang kedua pula dah bukaan 4cm dan sakit pun mild je hanya air ketuban yang turun tapi sampai di labour room doc decide utk ceaser sebab demam dan suhu sangat tinggi..doc bimbang akan effect pada baby..

Sy yakin dengan setiap rencanaNya.ada hikmah di sebaliknya.Alhamdulillah proses pantang yang pertama langsung tiada masalah..cuma proses pantang anak yang kedua sy agak terganggu kerana sy dan baby berterusan demam hingga hari ke 10 tapi masih boleh kawal kesihatan dan emosi.

Seorang lagi hamba Allah kongsi pula ttg pengalaman dia...bersalin normal tapi masha Allah berbagai halangan dan rintangan hingga mengganggu emosi yang sangat hebat.Allahu.hanya doa dan sokongan yang mampu sy beri.

Jadi ibu-ibu sentiasalah berfikiran positif..jaga hati mereka yang bersalin secara ceaser...support mental diorang..jangan dipandang serong..ada yang pernah cakap bersalin ceaser tak gugur dosa macam orang bersalin normal..siapa kita untuk menghukum dan menentukan dosa pahala orang..untuk ibu-ibu yang senasib sy anda memang wanita hebat!

Percayalah pada rencana Allah...rezeki setiap manusia bukan kah berbeza?

Wednesday, 6 December 2017

Pembelajaran Melalui Teladan

Assalamualaikum wbt.
Semoga di bawah rahmat Allah selalu.

Pejam celik pejam celik anak sulung ummi Izz Khadijah dah nak masuk 3 tahun dan anak teruna ummi Iyad Kameel dah nk masuk 6 bulan.Cepat betul masa berlalu..ada masa ummi rasa tak puas tengok anak-anak ummi membesar..yelah kalau hari bekerja 10 jam masa anak-anak ummi dihabiskan dengan babysitter.Dengan ummi tolak waktu tidur,tolak ummi sibuk kat dapur,sidai kain,lipat baju,gosok baju, hanya 4-5 jam je masa ummi nak layan...kesian anak-anak ummi..

Sekarang Iyad dah pandai menyulur 360 darjah...dah pandai menjerit kuat-kuat kalau bagi susu lambat..buat macam-macam aksi dan perangai bila mengantuk dan yang paling best dah dapat cam ummi,abah dan kakak..nampak je kami melonjak-lonjak lah nak datang..

Khadijah pulak dah makin aktif sekarang..macam-macam nak dicuba..dah boleh kayuh basikal sendiri,gosok gigi sendiri,ambil air sendiri,bukak tv sendiri dan dah pandai sembang itu ini dengan ummi...opah cakap seronoklah besar ni dah boleh buat kawan..

Baru-baru ni Khadijah selalu bahasakan diri aku..heran lah sapa yang ajar.Mengadu pada Mak (mak tempat rujukan paling perfect aku pernah ada).Mak cakap mungkin ada dengar sapa-sapa cakap kot...bila difikir ye agaknya..tanpa sedar mungkin saya dan husband ada bersembang dan cakap-cakap dengan kawan-kawan sambil guna perkataan "AKU"...omg rasa bersalah pulak..so sekarang kami ambil langkah control sebut perkataan tu sebab besar tu bukan tau menilai lagi mana baik dan buruk...Alhamdulillah sebulan dua ni belum dengar lagi perkataan tu keluar dari mulut dia.

Mak memang selalu ingatkan jangan menghukum anak tapi didik anak...kalau selalu pukul dan cubit belum tentu anak nak ikut..memang betul diorg akan rasa serik dan sakit tapi perbuatan yang salah diorang belum boleh berfikir secara logik yang benda tu salah..diorang tak nak buat sebab takut kena pukul bukan sebab benda tu salah.Jadi mak kata didiklah dengan betul.

Khadijah selalu tumpahkan makanan dan air..baru-baru ni jiran-jiran ajak potluck..diorang pelik bila tengok khadijah makan nasi dan bila tumpah laju kutip letak setempat dan tanya kain buruk..macam tu jugak kakak saya terkejut bila dia tumpahkan air dia terus bangun cari kain lap tanpa disuruh..nak tau macam mana saya train?

Ini yang mak saya ajar..pertama bila dia buat salah jangan terus marah.tanya dulu.contohnya "Khadijah kenapa tumpahkan air?" dia akan bagi macam-macam alasan dan sebagai parent kita kena dengar even alasan dia sangatlah tak logik.so masa tu kena double kan tahap kesabaran hahahaha...apa yang patut kita buat?ok ajar dia ambil kain dan lap.pesan dekat dia kalau air dan makanan tumpah ambil kain atau tisu pastu lap (sy memang sentiasa letak tisu dan kain lap yang senang dia nak ambil)...jangan fikir nak perfect..budak besar tu tak kan lah dapat lap bersih macam kita kan?so percubaan kali pertama mungkin menguji kesabaran tapi tak apa..yang penting dia dapat belajar sesuatu..ulanglah selalu in sha Allah berjaya..jangan terlampau nak anak kita perfect..kalau niat kita baik in sha Allah ada jalannya.jangan terlampau menginginkan kesempurnaan...cukuplah ada bekalan untuk anak kita.teringat cerita sorang staf yang sangat malas solat..mak dan ayahnya orang yang alim dan berpangkat..satu hari sy tgk dia solat dan terus tak tinggal solat lepas tu..sy tanya apa yang mengubah dia.tau dia jawab apa?katanya mak dia setiap kali sebelum solat subuh akan kejutkan dia dan baca surah di telinga dia..dari kecik hingga dia dah nak kawen..Allahuakbar sabarnya!!!Alhmadulillah umur dia 30 tahun akhirnya dia solat.

Jadi sabarlah wahai parents..didiklah selagi mampu..selebihnya banyakkan berdoa kepadaNya.
Benarlah orang kata pembelajaran melalui teladan!




Sunday, 5 November 2017

Bukan Mudah

Bukan mudah menjadi aku
Duduk di atas tapi tiada kuasa
Duduk di bawah tapi tiada suara
Duduk di kiri tapi kena setuju
Duduk di kanan tapi kena lawan

Bukan mudah menjadi aku
Menegur tapi dikata herdik
Perbetul tapi dikata malaikat
Buat salah terus dihukum
Buat silap terus digantung

Bukan mudah menjadi aku
Tiap geri diperhati
Tiap tanduk diadili
Tiap langkah diteliti
Tiap cerita disoroti

Kamu fikir aku gembira begini?

Wednesday, 20 September 2017

Iyad Kameel Hero Ummi

Assalamualaikum wbt.
Semoga sentiasa di bawah rahmat Allah.

Alhamdulillah.
Hanya itu yang dapat diungkap bila Allah berikan segalanya cantik tersusun. 20/6/2017 permata hati ummi yang kedua selamat dilahirkan ke dunia.

Iyad Kameel.
Sungguh indah nama awak sama macam kakak awak.
Percayalah sayang ummi tiada kurangnya sama macam sayang pada kakak awak.
Awak sangat baik.Semoga awak terus jadi anak yang baik sampai bila-bila.

Tiada apa yang dapat diungkap hanya syukur!

Saturday, 27 May 2017

Satu Penghargaan!

Assalamualaikum wbt.
Semoga dirahmati Allah selalu.

Alhamdulillah hari ni hari ke 2 umat Islam menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan.Alhamdulillah Allah terus beri kekuatan untuk sy lalui Ramadhan dengan rasa tenang,sihat dan bahagia.

Satu cabaran buat sy bila terpaksa bersahur dan berbuka puasa hanya ditemani Khadijah tersayang dan adik dalam perut ni.Abah macam tahun-tahun lepas kena kerja..mula-mula dulu agak kekok dan sedih tapi Alhamdulillah dah mula jadi biasa..orang tua kata alah bisa tegal biasa.sy syukur suami banyak sangat membantu terutama pergi pasar belikan barang-barang basah sebab mungkin dia pun kesian tengok isterinya nak jalan pun dah tak larat bawak badan hahaha!Syukur juga anak-anak ummi sangat baik tak banyak ragam...adalah orang tanya eh..eh larat lagi masak hari-hari bekalkan suami makanan macam-macam..sy just jawab Alhamdulillah ok lagi..lagipun masak yang simple je..

Dulu sy rasa sangat tertekan sebab kena masak untuk suami tak kira penat ke tak hari-hari...tambah lagi bila dah ada anak..tapi bila fikir-fikir rasa beruntung sebab suami pilih apa yang sy masak dan kalau boleh tak nak beli kat luar..pernah jugak terfikir sedap ke aku masak?suami boleh ke telan?tapi itulah yang dinamakan air tangan isteri..bila tgk licin pinggan hati tu bagai berbunga-bunga hehehe..Dia sangat memahami.ada masa bila terlalu penat dia sendiri yang akan cakap "hari ni kita makan luar ye..dah lama tak makan kt luar"...Allahu.

Bagi sy bila dah berkahwin dan tinggal jauh dari keluarga suami adalah segalanya.Dia lah tempat sy mengadu,bercerita dan meluah segala.Kawan bukan tak ada tapi ada benda yang hanya suami patut tau.Sy bukanlah terlalu stigma pada isu tertentu tapi sy paling tak boleh terima bila ada sesi luahan perasaan dengan kawan berlainan jantina!Yes lelaki dan wanita!Bagi sy apabila terlalu berkongsi dengan kawan lelaki akan membibitkan satu perasaan yang lebih dari seorang kawan.Sama ada lelaki yang rasa atau perempuan yang rasa.

Perempuan...apa perasaan korang bila banyak masa dihabiskan dengan whtsapp kawan lelaki berkongsi cerita itu ini?di mana letak si suami waktu itu?ok lah kadang-kadang ada lah datang alasan suami bukan nak layan sangat,suami bukan suka sangat sembang hal isu remeh-temeh.tapi benda tu kan boleh dibincang..rumah tangga kita sebenarnya kita yang corak sendiri..birukah kuningkah hijau kah atau terus kelabu taik anjing!tak ada masalah yang tak boleh selesai..Allah dah janji kan tiap kesulitan ada jalannya.jadi kenapa pilih lelaki @ perempuan lain untuk meluah rasa?

Sy dan suami bukanlah terlalu yakin dengan hubungan kami atau terlalu hebat dalam isu rumah tangga tapi kami cuba belajar...dan sekarang masih terus belajar.ye lah orang lain dah kahwin 10 tahun 15 tahun kami ni baru je 3 tahun lebih.Bagi sy tak salah untuk sy berkongsi bukannya MENGAJAR menjadi betul.3 tahun kami pun sebenarnya penuh cabaran yang hebat.

Jadi cuba fikirkan..sayang-sayanglah suami @ isteri masing-masing..hidup kita bukan bertongkat langit pun..sama ada dia atau kita akan pergi bila-bila masa.hargailah pasangan masing-masing...tak rugi kan sayang pasangan?

Sunday, 21 May 2017

Soalan untuk suami terhebat!

Suami,
Kadang isteri selalu terfikir
Sayang suami di tahap mana
Adakah terlalu tinggi
Atau terlalu dalam
Atau mungkin terlalu luas
Mungkin juga tiada penghujung

Tapi,
Itu kalau sayang
Kalau sayang pun sudah tiada
Di mana agaknya terselit 
Mungkin di celah hati
Atau di ruang minda
Atau mungkin dalam ingatan
Mungkin juga langsung tak ada

Suami,
Isteri dapat rasa sayang itu
Cuma tak tahu berapa banyaknya

Suami,
Tidak mengapa
Itu bukan ukuran
Bukan juga jaminan
Apatah lagi sebagai pertaruhan
Isteri cuma harap satu
Setialah hingga syurga

Kau suami terhebat!



Still Counting!

Assalamualaikum wbt.
Semoga kita semua sentiasa di bawah lindungan dan rahmatnya.

Pejam celik pejam celik ada baki lagi 25 hari nak sampai due date.Tak lama lagi Khadijah akan jadi kakak!Alhamdulillah pregnant kali ni Ummi diberi kekuatan luar biasa olehNya walau pun cabaran-cabaran yang datang tak kurang hebatnya.

HB sy mmg agak rendah so dari awal pregnant dah kena ulang alik klinik 2 minggu skali..ni bila dah dekat due lagi lah kena ulang lebih kerap.2 kali seminggu uols!!!adehhh..tapi Alhamdulillah Bos n colleagues sangat-sangat memahami dan bertolak ansur sampai kadang-kadang over caring plak dah hahaha..tq guys!Hanya Allah yang dapat membalas jasa kalian.

Kali ni cabaran agak hebat sebab in sha Allah bersalin pada bulan Ramadhan bulan yang penuh barakah.Cara nak deliver pun pakar tak bagi suggestion lagi sama ada normal atau ceaser...Yela masa Khadijah dulu deliver secara ceaser.Harap-harap kali ni Allah bagi peluang untuk saya lahirkan secara normal walaupun masa deliver Khadijah dulu sy sempat bertarung nyawa berusaha melahirkan secara normal tapi apa kan daya takdir penentu segala.

Jadi yang membaca doakan saya dan keluarga dipermudahkan urusan ye..tq!