Sunday, 16 April 2017

Untuk kamu!

Cinta Adam dan Hawa sangat agung
Tapi kita orang biasa
Tiada yang sempurna
Rasanya cinta kita sudah terlalu agung
Tapi masih ada cela
Bertampung di sana
Bertampal di sini
Sungguh tidak cantik

Tapi tiada halnya
Si suami tampung mana yang kurang
Si isteri tampal mana yang tak kena
Bukankah nanti akan cantik?
Cantik cara kita
Mengapa fikir orang nak kata
Cinta kita biar kita yang rasa
Sayang kita biar kita yang peluk
Kasih kita biar kita yang taut

Jangan datang ribut kau dah goyah
Datang taufan kau dah rebah
Datang jelita kau dah lemah
Kau kan suami
Suami pendamping untuk isteri
Penyejuk hati
Penawar duka
Cukup agungkan itu?

Suami kata isteri kena kuat
Kena tabah
Kena pasrah
Tapi di mana agungnya kalau isteri yang selalu beralah?
Isteri bukan sampah
Yang senang kau nak sepah
Yang mudah kau nak ratah

Tidak mengapa isteri
Segala lelah
Segala pasrah
Segala tabah akan dibayar nanti
di syurga abadi.

Suami jangan selesa
Lihat rebahnya mereka
Kerana hari kau juga akan tiba

Allah itu maha adil bukan?

Dedikasi untuk semua wanita yang melalui perit jerih mempertahankan cinta,kasih dan sayang!




Tuesday, 14 February 2017

Bila Doktor makan?

Assalamualaikum wbt.
Semoga dirahmati Allah selalu.

Hari ni Ummi check up di klinik..kena pergi 2 minggu sekali sebab Ummi ada masalah dgn Hb tp Alhmadulillah beransur ok..sambil check up mata Ummi perhati sekeliling bilik doc..jam dah pkul 10am lebih tapi nampak bekal nasi goreng doktor belum berusik..air kosong pun nampak baru luak sikit..mulut Ummi terus ringan tanya 

"doktor tak makan lagi ke?bila doktor makan?
"belum lagi..nanti ada gap antara patient i curi-curi makan la"

Allahu..walaupun sekadar skip waktu makan tapi bgi sy itu sudah cukup besar pengorbanannya..doktor tu pregnant dan kandungan kami sebaya!korang rasa ibu mengandung boleh tahan lapar?for me no!ada masa bila tak sempat rasa nak menangis sebab terlalu lapar...lapar orang mengandung tak sama dengan orang yang tak mengandung!

Sy cakap pada dia lagi.

"Doktor makan la xpe sy xde masalah apa..bacaan darah,bp,jantung baby semua ok..xpe doktor blh cepatkan..kesian u tak makan lagi"
"ehh xpe..i x boleh buat macam tu..lagipun klinik x seteruk hospital..masa i bertugas dekat hospital i makan pun kadang2 sambil berjalan..i rasa i bersyukur sangat dah kat sini"

Allahu..sekali lagi sy tersentak.

"Doktor tau x i selalu doa dan cakap pada anak sulung i (Khadijah) yang baru 2 tahun tu suruh dia jadi doktor sebab doktor mulia..setiap hari dapat pahala"

"eh..anak sulung kita pun sebaya tpi i tak nak anak i jadi doktor macam i..i tak nak anak i rasa apa yang i rasa"

Sy terdiam.dia kemudian terus meluahkan rasa hati.Katanya doktor ni memang kerja yang baik.Hari-hari tolong orang.Tapi zaman sekarang siapa yang tak kuat jangan lah jadi doktor..orang kita terlalu sensitif dan mudah menghukum..lambat dilayan kata doktor dan nurse curi tulang.salah sikit 1 Malaysia dia hebahkan keburukan doktor.tapi orang kita tak faham apa itu prosedur dan keutamaan..dulu dia bertugas di bahagian kecemasan hospital..katanya bayangkan demam biasa yang boleh dapatkan rawatan di klinik tapi datang ke kecemasan untuk rawatan segera..sedangkan ada yang betul2 dalam kecemasan perlukan rawatan..bila lambat bising maki hamun doktor.yang lebih parah semuanya nak diviral kan dalam media sosial..silap haribulan terpampang gambar doktor yang kononnya tak entertain patient dengan baik..bandingkan hospital kerajaan dan swasta.kutuk itu dan ini.

Dengar luahan dia bagi sy ada benarnya.sy pernah warded pada tahun 2011 di hospital kerajaan. Kemudian pada tahun 2015 masa lahirkan Khadijah..dapatkan rawatan di klinik kesihatan,klinik desa,SOPD di hospital..Alhamdulillah sy puas hati.walaupun sy pernah tunggu turn berjumpa doktor selepas 2 jam setengah menunggu.bagi sy itu pengorbanan yg perlu patient berikan.Alhamdulillah masa Khadijah kecik turn menunggu dipendekkan atas alasan bawa bayi..betul itu mmg sy sgt berpuas hati.layanan di wad juga sangat baik.ada juga masa pembantu perawatan terlupa bagi baju salin yang baru tapi tak salah kita bertanya atau terus minta di kaunter.tak perlu tulis di FB cakap orang ni curi tulang orang tu tak prihatin..ada juga masa sy tgh sakit nak bersalin (bukaan baru 3 cm je pun) sy tekan loceng nurse tak datang pun..last2 sy jalan sendiri pergi ke kaunter..tengok2 nurse terlelap (lebih selesa gunakan istilah terlelap sebab bukan dalam keadaan tidur baring dengan selesa) sy kejutkan dan bgitau yang sy sakit..dia check bukaan dan bgi kata semangat..tak pernah terlintas utk marah sebab boleh bayang tak klu kita di tempat dia yang bertugas syif malam?entah2 kita siap berselimut bagai.

Jadi berhentilah complaint.terima dengan hati terbuka.jangan hukum mereka.mereka ada hati dan perasaan.

Dengar luahan doktor tu belum mematahkan semangat sy untuk lihat Doktor Khadijah menabur bakti!

Short Vacation!

Assalamualaikum wbt.

Semoga dalam lindungan dan rahmat dariNya selalu..

Lepas celebrate birthday Khadijah yg ke 2 baru-baru ni Allah uji kami..Khadijah demam+muntah+cirit birit yang teruk...Khadijah mmg anak yg aktif tapi kali ni dia sangat2 lemah...Alhamdulillah setelah berbagai usaha dan doa selepas 8 hari keadaaan back to normal..anak Ummi getting better and better...dah boleh pot pet pot pet dah hahaha...Ummi sukeeeee!!!

So Abah Khadijah cakap jom kite rehat-rehat kat luar (husband n i mmg bagi full attention pada Khadijah sampai x cukup rehat,makan dan tidur)...sebenarnya ada jugak terfikir tapi malas nak request dkt suami takut2 emosi dia masih x stabil (lepas MIL meninggal).Bila idea bernas tu keluar dari mulut dia apa lagi melompat kami anak beranak (sebenarnya Ummi je yg lompat hahaha).Yelah rasa macam lama sangat x rest...dekat rumah bkn tak boleh rest tapi tak kan dapat rest kalau kain baju x basuh x lipat,rumah x kemas,x siap dinner...so jln paling baik rest di luar x kisah lah mana pun asalkan keluar dari rumah...sebenarnya kami jarang bercuti bertiga.selalunya cuti banyak dihabiskan di kampung.so decision bercuti walau sekejap ni adalah sekali dua je dalam setahun (harap2 tahun ni dapat banyak kali dalam setahun hahaha).Kami xlah mcm org lain vacation berpuluh kali tapi cuti kami lebih kepada rehatkan badan dan luangkan masa bersama..masa ni fokus lebih kepada Khadijah.masa ni jugak peluang merencana masa depan (berangan sebenarnya hahaha).bagi kami kuantiti bukan ukuran tapi kualiti..

Ok lps habis office hour (hari Khamis) Abah bagi cadangan and sebelum maghrib kami terus berdesup keluar heading to Penang..kalau ikut sempadan Penang is about 5 min from our home hahaha...tapi kitorg pilih pergi ke sebelah pulau sana..yes Feringghi!!!Dalam kereta Abah Khadijah call hotel untuk reserve bilik yang facing laut..atlast kami pilih Copthorne Hotel..rate Alhamdulillah masih di bawah kemampuan.xlah yang mahal sangat..Khadijah nampak excited sangat...Ummi double excited haha..so jom lah layan gambaq kami naaa...






























See you again!

Tuesday, 24 January 2017

4th January

Assalamualaikum wbt.

Semoga dirahmati Allah selalu.

Maaf Khadijah Ummi lambat kongsi kisah birthday awak hehehe..

Rasa macam baru semalam ummi peluk Khadijah di labour room..Ya Allah bulatnye anak ummi hahaha..tup..tup..dah 2 tahun dah umur anak Ummi..Khadijah sangat istimewa di hati Ummi.bagi Ummi Khadijah segala-galanya..pergi lah Ummi ke mana pun hati Ummi tetap igt Khadijah setiap saat..dah 1 tahun 7 bulan Ummi hantar Khadijah kat rumah pengasuh tapi sampai hari ni tiap-tiap hari rindu...kalau boleh nak cepat balik ambil khadijah hehe..haihhh la anak.sayang yang sukar diungkap.

Dah umur 2 tahun ni perangai pun dah macam2..cakap pun dah petah..kejap dia salng utara kejap2 slang perak...apa saja lah anak asalkan ummi faham..Khadijah anak yang senang nak jaga..dah boleh teman ummi g pasar,g kedai,g petrol pam..hampir seluruh masa ummi dengan awak anak hehehe..

Sempena birthday Khadijah Ummi hadiahkan sesuatu yang bgi ummi sangat istimewa...tu je yang Ummi mampu...nanti ada duit lebih Ummi beli yang lain plak k. Opah n semua memang sangat bersemangat nk celebrate birthday Khadijah..walau pun simple tapi Ummi seronok tgk Khadijah senyum masa semua orang nyanyikan lagu happy birthday utk awak..sempatlah snap gambar awak Khadijah..jom layan gambar..kali ni buat kat umah Opah..senang xyah nak angkut periuk belanga Opah ke rumah kita macam tahun lepas hahaha...











Gambar last ni ummi tengok ulang2 xtau dah brapa kali...Ummi xleh move on hahaha!


Happy birthday Izz Khadijah!


You Are Most Welcome!

Assalamualaikum wbt.

Semoga di bawah lindungan rahmat Allah selalu.

2016 tahun yang bagi sy tidak terlalu berat atau ringan...biasa-biasa saja.Kalau diikutkan perjalanan hidup memang akan ada pasang dan surut cumanya hidup sy sendiri tidaklah orang kata terlalu pasang atau terlalu surut sampai kering kontang.

Alhamdulillah dalam kerjaya walaupun banyak cabaran tapi masih di tahap under control.Dugaan datang macam2..akan ada masa direject,diterima,dikutuk,dipuji..itu lumrah dalam kerjaya...4 tahun bergelumang dalam kerjaya ini semakin mematangkan diri dari aspek membuat keputusan,menilai baik buruk dan yang pasti hati sudah mula belajar untuk jadi KERING hahaha...so kerjaya not bad je lah kan..

Bab keluarga Alhamdulillah semuanya berjalan lancar..ujian dan dugaan mematangkan kami suami isteri..bertengkar isu kecik tu biasalah hahaha..Penghujung 2016 kami dikejutkan dengan pemergian ibu mertua..Semoga Allah menempatkan Mak di sisi orang yang beriman.

Dan di sebalik kesedihan Allah masih memberi ruang dan peluang untuk kami mengukir senyum..Yes Khadijah x lama lagi akan jadi kakak!!!Alhamdulillah perancangan dimakbulkan Allah..cuma sedih tetap ada bila ibu mertua x sempat tgk cucu barunya.

Perasaan jadi bercampur baur.sayu.pilu.gembira.

Apa-apa pun untuk anak Ummi yang bakal lahir nanti you are most welcome!
(kakak Khadijah org yang paling excited ok kikiki).See you soon on Ramadhan!

Sunday, 14 August 2016

Raya 2016

Assalamualaikum wbt.
Semoga dirahmati Allah selalu.

Hah dah masuk Zulkaedah tapi masih gagah update pasal Syawal hahaha..
Ok tahun ni turn raya di Perlis (family husband). So sebab dah pernah beraya rumah husband masa tahun pertama kawen perasaannya xla sedih sangat cuma ada la rasa sentap bila fmily upload gamabr bakor lemang,suasana pagi raya,bergamabr beramai2 hahaha...

Untuk tahun ni sedikit kelainan dirasa bila M.I.L terlantar n semua kerja sy n akak ipar yang urus.Letih tu ada tapi bila time raya ni semangat tu lain..letih pun tapi seronok layan tetamu.Paling best tahun ni Khadijah dah pandai merai tetamu yang datang n tak berhenti bersalam..cuma mintak duit raya tu belum master lagi hehehe..

Beraya di Perlis sampai raya kedua..tengahari gerak balik Perak..satu tragedi menyayat hati berlaku..masa dah dekat separu jalan bos husband call suruh masuk keja sebab ada urgent.What??????

So 4 jam jgk tggu dia settle keja..call kawan2 semua masih di kampung...nak masuk kt tempat keja abah bkn boleh suka-suka hati..org luar mmg x dibenarkan masuk..jadi berayalah kami di tepi jalan hahaha.. Sampai kampung pun dh lewat petang..agak touching bila sampai sanak saudara mmg tgh menunggu ketibaan kami hahaha...pakat berebut nak dukung Khadijah..paling best diorg tgh prepare untuk BBQ malam tu...wahhhhh best2. so tu je la nak cerita..tahun masa singkat sangat sebab raya keempat dah kena masuk keja...uwaaaaaa.


Iols masak okehhhh

Pagi raya di Perlis

Agak sayu hati bila pagi raya hujan membasahi bumi hehe

Khadijah terpaksa didukung sebab dah tak keruan nak berlari sana sini
dah 4 jam dok dalam kete agak2 aktiviti apa lagi yg kami boleh buat hahaha

Petang raya kedua..sampai2 terus cousin ajak bergambo hehe

Abah dah tukar uniform sebab nak prepare untuk BBQ malam tu...jadi xleh masuk dalam gambar raya hahaha

Maksu (cousin abah yang kiri sekali tu) datang beraya..masa ni da nak balik dah. ni je gambar raya dengan Mak n Abah uwaaaa.


Bye!


Monday, 6 June 2016

Berpuasa Dengan Si Kecil

Assalamualaikum wbt.
Semoga dirahmati Allah selalu.

Dah masuk 2 Ramadhan cepatnya..Selamat Berpuasa. Macam tahun-tahun sebelum ni untuk tahun ni menyambut puasa secara sederhana..n sangat merindukan abah dan mak yang sedang menunaikan umrah..Makkkk nak makan mak masak uwaaaaa..oh lupa untuk puasa kali cuma agak kecoh sikit di dapur bila time sahur n prepare untuk berbuka ada si kecik tu.tahun lepas ada dah tapi Khadijah blm tahu apa2 lagi...ini dah boleh lari 100m haha.

Meriahnya memang terasa..nak tumbuk sambal dia pun nak tumbuk nak goreng ikan pun dia nak jugak pendek kata semua la dia tak nak ketinggalan.itu tak kira lagi sirap ais + selasih dituang begitu sahaja ke lantai sambil memicit selasih dengan reaksi yang sangat teruja haha...Agak stress jugak tapi just enjoy the moment.

Masa bujang dulu kul 6.30 pun sempat lagi nak masak tapi bila ada husband kena prepare awal sikit sebab macam-macam yang di request.Untuk tahun ni plak kena awal lagi dari sebelum2 ni sebab bukan skill masak semakin kelaut (hahahaha) tapi masa yang ada perlu dibahagi dengan melayan si kecik.Should bear in mind budak sekecik itu sangat-sangat memerlukan perhatian.bila leka menggoreng time tu lah nak minum la nak susu la nak segala macam haha..

So ibu-ibu beranak kecik macam iols semoga terus kuat, tabah dan sabar serta diberi kesihatan yang baik untuk menempuh Ramdhan ini. Jangan jadikan anak sebagai alasan untuk tak memasak for keluarga n jangan pulak dijadikan alasan memasak untuk tidak melayan karenah anak..lalui dengan manis setiap moment tu..buang stress jauh-jauh..Anak kan penawar suka duka?


Love u Khadijah.