Tuesday, 31 December 2013

Sinar

Assalamualaikum wbt
Semoga kita semua sentiasa di bawah lindunganNya.

Pagi2 buka FB penuh dengan wish new year.tgk Ig pun sama.semua orang pun wish new year.anddddd blog pun penuh dengan story n wish pasal new year...nway syukur sangat masih diberi peluang menjengah 2014.kalau dulu "zaman gelap" menyambut new year adalah acara tahunan sy yg sgt meriah..bersesak2 di dataran n mane2 event yg buat sambutan ambang new year,concert,performance yg ntah macam2....hiburan yang melalaikan!!tapi Alhamdulillah Allah beri peluang pada sy untuk merasai 2014 dengan biasa tanpa ada perasaan too excited mcm dulu..yang ada hanya perancangan.perancangan mengatur hidup yang telah diatur olehNya.

Bagi sy tahun 2013 ke tahun 2014 ke sama je..sy masih menjalani rutin seperti biasa.cuma hari ini sy baru mulakan azam yang sy tanamkan untuk 2014.azam sy biasa saja.jadi anak yg lebih baik utk Mak n Abah..adik n kakak yang baik untuk adik beradik sy..zaujah yang baik utk zauj sy ngeeeee...kawan yang baik utk sahabat2 sy..bos yang baik utk anak2 buah sy..ank buah yang baik utk bos sy..dan yang pasti menjadi yg lebih baik disisiNya..in sha Allah.

2013 sy tinggalkan dengan penutup yang baik Alhamdulillah.permulaannya juga Alhamdulillah baik.Januari 2013 sy dibukakan rezeki oleh Allah dengan kerja tetap.penghujung 2013 sy akhiri dengan "1 step closer"..doakan jodoh kami.my ups n downs 2013 biarlah tersimpan kemas dalam hati.sy anggap itu rencah kehidupan..Dia telah merencana n sy melaluinya...Engkau maha hebat Ya Allah!

doakan sinar akan lebih bercahaya untuk kita semua!

owhhh ok lagi satu azam sy nak amalkan diet seimbang..tak kurus tak apa janji sy nak sihat..hiihikhik.dah start hari ni tau...kurangkan makanan berminyak,kurangkan fast food,lebihkan air putih,banyakkan makanan berkhasiat,buah,senaman yg konsisten n tidur cukup.doakan ini berterusan ye :)

pssst2...sebenarnya sy teruja dan termotivasi lepas baca blog bestttt ni hehe..

Wednesday, 18 December 2013

Andai itu tentuNya

Assalamualaikum wbt.
Semoga terus dilimpahi rezeki.

Minggu lepas adik sy berjaya dipanggil temuduga..keputusannya mungkin dalam Januari.semoga dia dimurahkan rezeki.sy hanya bantu dari segi doa,moral support,beli kasut baru n tips2 dari pengalaman sy n kawan2.terlalu kecil pertolongan sy pada dia jika nak dibandingkan apa yang Mak n Abah buat.3 hari selepas majlis "1 step closer", zauj pun dipanggil interview.Alhamdulillah seminggu lepas tu dia berjaya n lapor diri few days later.Seronok dia bukan kepalang le...yela dh lama apply keja yg course dia belaja dulu maunye tak happy kan..Kata orang rezeki nak kawen.tak kisahlah yang penting sy percaya pada rezeki Allah.

Sy perasan ramai kawan2 akan cakap benda ni pada sy "best la ko dh keja tetap" "seronokla keja bagus" etc.
For me itu bukan ukuran utk sy bahagia.masa sy menganggur hampir 9 bulan di kampung dulu pun sy cukup bahagia.Bahagia bila bangun subuh dapat hirup udara segar di kampung, dapat breakfast dengan Mak n Abah, dapat g pasar dengan Mak n Abah, dapat jalan2 n attend kenduri n majlis2 tanpa perlu mohon cuti...oohhhh memang sy bahagia sangat!jadi sy tak nampak logiknya bekerja tetap itu bahagia.Komitmen sekarang adakala buat sy letih,penat,stress!Ampuni aku Ya Allah andai aku tidak bersyukur.
Jadi tolongla jangan sebut lagi tiada keja tetap tidak boleh bahagia,keja gaji kecil tidak bahagia,keja bukan yg kita minat tidak bahagia.tiap2 sesuatu itu ada bahagianya.



Stop merungut!stop compare our rezeki with others!stop jealous!terima seadanya dan redha andai itu tentuNya...

Saturday, 14 December 2013

It's just a number

Assalamualaikum wbt.
Semoga dirahmati Allah swt.

Straigth to the point boleh?
Alhamdulillah baru2 ni selesai satu majlis "1 step closer" ecehhh..syukur sbb majlis berjalan dengan lancar..happy sebab dah lama tak berkumpul ramai2 dengan sanak saudara n teman2..ni boleh dikatakan sebagai gathering jgk la.Alhamdulillah semua pun happy.syukur sangat2..ramai yg inbox n text nape tak ajak n nape x bagitau...sorry sgt2.majlis pun simple2 je n akan ajak bile sampai majlis yang patut dihebahkan :)

Ok disebabkan ramai yg tak kenal siapakah zauj ku so macam2 la soalan keluar..orang mana,kenal camne,nape jauh sangat,umur berapa..terpaksa jawab dengan tenang hehe..

Ok dalam banyak2 soalan tu ade satu soalan yg sy rasa agak errrrrr...bukan sensitif tapi mungkin cara bertanya n cara dia elaborate reason agak tak kena hehehe...ok bagi yg rapat2 n family mungkin tau yang zauj muda dari saya.mula2 mmg agak kekok.tapi bila dh set in mind "it's just a number" so sy makin selesa.ramai jgk teman2 sy yg suami n bakal suami lebih muda..setakat ni yg sy dapat lihat Alhamdulillah ia tidak mengganggu kerukunan rumah tangga.sorang akak ni awal2 buta datang ke rumah sebab dia tak dapat nak hadir majlis sbb ada urusan lain..sy sambut dengan seronok sebab masih sempat luangkan masa..benda pertama dia tanya hantaran berapa.sy jawab terpulang pada kemampuan keluarga di pihak sana.berapa mas kahwin.sy jawab terpulang berapa yg diorg nak hadiahkan..jawapan sy sama macam jawapan Mak n Abah.bukan sedap mulut sy.n dia tanya lagi berapa umur dia?sy jawab muda dari sy.nk tau reaksi dia??dia jawab balik hmmmm siap la ko.lepas beranak tak pandai jaga body merana la dia cari lain.dh muda tu bkn sng nak hormat.silap2 ko yg kena uruskan semua n ko yg tanggung semua..meranalah nanti...kawan akak ade sorang camtu..sy tak jawab sy senyum je..

Bahagia sy bukan pada umurnya.rezeki sy bukan pada umurnya.andai Allah benarkan sy bahagia bersama dia sy akan bahagia.andai Allah ingin uji sy dengan derita bersama dia itu tarbiyah utk sy.selebihnya biar Allah yang atur.Biar Allah yang tentukan.

Kakak it's just a number!
:)

Saturday, 23 November 2013

Counting the errrr...

Assalamualaikum wbt..
Semoga kita sentiasa dilindungi Allah swt.

Bagi yg mengenali dgn dekat mungkin ramai yg dah tau what is going soon..serius bukan nk share sangat the wonderful feeling yg sebenarnya x molek utk di'share'..sekadar untuk berkongsi what do n dont yg sy kena alert...sbgai manusia ade jgk dont yg sy dah terbuat...Ya Allah.

Bunyi nampak best ok bila seorang perempuan itu dirisik, dipinang and jika ada jodoh mungkin dinikahi.tapi di sebalik tu agak2 seronok tak?bukan maksud sy jodoh yg Allah bagi tu seronok ke tidak...maksud sy preparation and all the complicated things yg perlu difikir n dibuat...mmg sgt errrrr ok.benar sepatutnya sy tak patut mengeluh dan patut bersyukur atas semua yg dh jadi sebelum2 ni but im human...ada jgk saat2 yg terpaksa diluahkan..takut depressed (hehe depressed terus kauuuuu).

Benar Islam itu mudah.tapi kena igt ye bukan ambil mudah...each things yg nak kena buat kena fikir betul2 dulu.takut ada ilmu (maksud sy dh tau yg itu boleh n yg ini tak boleh) tapi xnak amal..takut sgt.the day im dirisik pun ada teman2 yg dah ingatkan tentang mahar,keberkatan perkahwinan n macam2 lagi...terima kasih teman!preparation yg pada awalnya sy nk yg biasa2 sahaja tpi semakin nak dkt harinya nmpak macam makin banyak n meriah pulak.sy dah mula x senang duduk..orang tu nak bagi utk hantaran orang ni pun nak bagi utk hantaran..banyak sangat2...sampai dh mls nk masuk bilik bila tgk dulang sana sini (teruk kan sy?)...tapi kata mak anggap ini rezeki..terima dengan berlapang dada.ok sy terima.belum masuk bab makanan kenduri lagi..asalnya nak buat 2,3 jenis je.tapi bile dh nak dekat kawan2 mak berpakat plk nak masak macam2...dh jadi bnyak menu plak.x kira bab ada yg nk bagi barang+makanan utk dibuat doorgift la nk tlg buat tempat sarung cincin la...aduhhhh sy pening..sy xnak semua ni....sy takut kalau terlalu membazir n mgkin ada yang kata semua ni berunsur riak..sy takut!tapi siapa kami utk menolak..nak xnak kena terima.bukan tidak bersyukur dengan pemberian orang tapi takut kalau ada unsur2 itu tadi...

Lucky me ada Mak n adik yg tlg prepare everything..sy?hmmmm kerja...kerja..kerja...apply cuti bnyk2 last2 dpt secoet je..bukan sbb bos x bagi tpi kna kursus n kena setlle up few things kt ofis!!no time for rest!mmg la sgt errrrr ok.see?apa yg kita plan x seperti apa yg jadi...apa pun Allah's plan is the best!kta sbagai manusia yg sgt2 lemah ni just follow the path...n pastikan kita in the right track!

Ya Allah permudahkan segala urusanku.hindarilah aku dari sifat riak..berkatilah majlis ini nnt.

Maafkan sy andai ini tidak patut utk dikongsi ye...:)

Tuesday, 19 November 2013

Kagum

Assalamualaikum wbt.
Semoga sentiasa dirahmati Allah selalu.

Ok straight to the point.Kenal siapa Ammar?Sy pun langsung tak pernah mengenali siapa dia sehinggalah sy terbaca coretan Ibu Ammar di FB.Sy hanya perempuan biasa yang cetek ilmu dan kurang pengalaman hidup...tapi kisah Ammar sangat2 menyentuh hati sy.sy kagum!!

Semalam sy sempat menonton video Ammar yang dibuat oleh GPTD...sekali lagi sy kagum...subhanallah!
Itu kisah dia dan cerita hingga akhir hayat dia...cerita dia hingga ke liang lahad...dan bagi yang mengenalinya cerita itu dan sebelumnya akan terus mekar di bibir mereka..

Cerita kita?

Mungkin kita tiada kekuatan untuk sehebat Ammar..tiada keyakinan setinggi Ammar tapi itu mungkin kita sekarang...berdoa dan berusahalah agar kita juga terpilih seperti Ammar sebentar lagi atau esok atau lusa atau pada waktu yang telah ditentukan Allah.

Semalam sebelum balik dari tempat kerja sy sempat suruh staf2 buka video tu..tak kisahlah apa yg diorang rasa tapi atleast sy dh sampaikan kisah hidup anak muda yangsy tidak pernah kenal tetapi sy sangat kagum...harap2 boleh dicontohi...seorang staf lelaki yang nmpak cekal mengalirkan air mata...semoga dia mendapat petunjuk dan hidayah seperti Ammar..amiin.

Ammar...semoga tempatmu di syurga...dilayani bidadari2 syurga.amiin ya rabb.

Tuesday, 8 October 2013

Sudah terlalu lama

Assalamualaikum wbt.
Semoga semua sentiasa diberi kesihatan yang baik.

Yang dipanggil hikmah bila ujian yang terjadi dianugerahkan nikmat selepasnya.itu pendapat saya.bagi yang terlalu rapat dengan saya mereka sendiri dapat lihat jatuh bangun saya.dugaan dan hikmah.cuma saya takut untuk katakan ini hikmah.cakap biar berlapik.takut lain jadinya nanti.

Hakikatnya sudah terlalu lama saya tidak rasai perasaan ini.senyum dari hati.senyum menzahirkan rasa hati saya.syukur Ya Allah.benar doa itu kunci segala usaha.usaha dan doa 2 perkara berbeza yang mesti seiring.jangan pisahkan mereka.takut tempang langkah hidup.

Rasa ini sukar diluah.cukup sekadar senyum.itu sudah cukup untuk luah segala di hati.syukur dikelilingi mereka yang saya sayang.tidak mengapa andai kurang harta,kurang duit...pendek kata tidak mewah dunia.saya tidak mengapa.kerana dugaan lalu mengajar saya.itu semua bukan segala.saya sudah cukup bahagia dengan keluarga,sahabat dan mereka yang saya sayang.kasih sayang tiada banding!

Benar saya terlalu rindukan rasa ini.selalu berharap ia hadir.Alhamdulillah Allah pulangkan rasa ini kembali walau dengan cara yang berbeza.saya tak putus berdoa dan berharap.bukan sekejap.

Sudah terlalu lama!



Wednesday, 25 September 2013

Betul la kan

Assalamualaikum wbt
Semoga semuanya dipermudahkan.

sy selalu rasa diri ini betul.betul membuat keputusan.betul melepaskan.betul membiarkan.betul membetulkan.betul menyalahkan...eh sempurnanya kauuuuu!!

tpi itu terpaksa ditepis dan dihumban jauh.kerana makhluk Allah tiada yg sempurna.benar.

keputusan kali ini?sy kurang pasti betul atau tidak.apa yang pasti sy berani untuk nekad walau tak tahu apa hujungnya.berserah setelah lelah usaha.bukan menyerah selepas kalah..

apa akhir ceritanya?sy redha andai akhirnya perit atau takdir sy baik ia pasti manis..yang termanis dalam hidup :)
bukan senang untuk redha.tak semudah seperti dimadah.betul sy tak tipu.mulut kata redha tapi hati meronta2 sedih.tak mengapa..Allah sebaik2 perencana.mengapa harus melawan rencanaNya?kamu hebat sgt?

adakala saat kepala sarat diam adalah jalan yg dipilih.kan sy selalu rasa diri ini betul.jadi itu keputusan yang paling betul bagi saya.tidakkkkk!kamu salah.seorang hamba menegur cara sy.katanya diam memang menghalang dri menyakiti yg lain tapi masalah selesai ke?tidakkk!jadi jangan diam.bukan itu caranya.cara yang betul bersuara dengan cara yang berhemah.berkongsi dengan cara yang betul.selesai dengan cara yang baik.berdoa minta segalanya dipermudahkan tanpa sebarang sengketa.

tersentak.sy selalu silap rupanya!




Saturday, 7 September 2013

Tok Guru!

Assalamualaikum wbt

Me: sy stress la tuan..banyak sangat...bla...bla..bla...
Mentor: Takpe..zu relax..kita tak boleh ubah orang
Me: abes tu klu diorang xnak berubah sampai bila sy nak mcm ni tuan....stress manjang
Mentor: ada jalannya...
Me: apa jalannya tuan?
Mentor: pertama asingkan diri dari perkara tu..jangan amik pusing sgt..kedua cari tok guru
Me: Tok guru????
Mentor: nak amik tok guru sy jadi tok guru zu?
Me: sape tuan??
Mentor: tok guru sy SABAR.
Me: ok tuan (sambil senyum)

tak salah sy pilih dia sebagai mentor.selalu positifkan sy.tidak perlu kaunseling pjg lebar..dibiarkan sy mengomel dan terus meluah itu ini..bila sy senyap terus dia bagi solution.solutionnya mudah.mudah difahami dan mudah juga diikuti..tapi ada masa solutionnya mengajak sy berfikir dan terus berfikir.

dunia ini sementara.carilah jalan.jangan cari salah.jalan yang bawa kepada penyelesaian bukan salah. Allah kan menjanjikan ganjaran bagi orang yang bersabar :)


Sunday, 14 July 2013

Pujuk

Assalamualaikum wbt..
Semoga kita semua terhindar dari sifat riak.

hmmm kalau blh semua nk share tapi ada perkara yg membataskan.yang pasti terlalu ramai hati yang perlu dijaga.

pernah pujuk hati sendiri?sy selalu!!

biarla..rezeki kan masing2..nnt ko pun akan ada habuan jgk
ala jgn dendam..dunia ni kan sementara
xpe in shaa Allah nnt diorg akan sedar.sbr ye

ni yg selalu sy ckp dlm hati.terlalu kerap.belajarlah memujuk hati.bg sy memujuk hati juga mengajar kita untuk gigih berusaha,rendah diri,tidak riak tapi awas!!adakala kalau tersalah pujuk akan mendorong kita utk bersifat riak,iri hati dan menghina..tlglah jangan!

jom kita pujuk hati!

Tuesday, 9 July 2013

Ia tidak begitu..

Assalamualaikum wbt..
Semoga kita dirahmati Allah selalu.

sy seperti orang lain ada impian yang ingin dicapai..dan sy juga seperti orang lain merasai bagaimana perasaan apabila yang dirancang dan dihajati tidak tertunai.adakala rasa sedih,bingung,kecewa.dan rasa itu akan terus kekal di dalam hati andai sy terus ikutkan rasa hati dan nafsu yang membuak2..ya Allah!sy tau dan sy yakin dengan janji Allah.janji Allah untuk jodoh saya.janji Allah untuk rezeki saya.janji Allah untuk ajal saya.saya akan terus yakin dan percaya.


 
dalam hati sy 2012 atau paling lambat Civic ini akan jadi milik saya.tapi ia tidak begitu.

tidak mengapa.mungkin doa sy untuk memandu kereta yang cantik,elok dan selesa untuk bawa Mak dan Abah jalan2 belum dimakbulkan Allah.atau mungkin Allah ingin sy pandu ASX ni utk Mak dan Abah nanti.in shaa Allah.amin ya rabb.

 sy berhajat sebelum umur 30 tahun sy sudah memiliki rumah ini..bukan terlalu demand untuk memiliki rumah ini tapi sy ingin keluarga sy selesa mengunjungi rumah sy nnt..tetapi hampir ke usia 30 tahun belum lagi tercapai.

 atau mungkin Allah kurniakan rezeki sy lebih dari apa yang ada sekarang dan mungkin juga sy akan mampu miliki rumah seperti ini supaya bukan sahaja family tapi rakan2,staf2 dan mungkin rumah sy nnt mempunyai ruang yg cukup untuk usrah sy nnt.

 dari sy kecil lagi Krabi adalah salah satu destinasi impian sy..sebabnya sy kagum dengan view yg sgt cantik pada gambar yg Mak gantung di dinding rumah..masa tu sy xtau di mana tempat ini.sehinggalah sy terjumpa gambar yg sama kt Google.tapi hingga sekarang sy tiada kesempatan utk ke sana.

tidak mengapa sy yakin dengan janji Allah.dan sy tahu mungkin itu bukan tempat yg perlu saya pergi lagi..atau mungkin sebenarnya Allah telah pilih sy utk ke sini dalam masa terdekat ini...amin ya rabb.

 Atau mungkin Allah ingin beri saya rasai semua ini dahulu?

sy tidak pernah salahkan takdir.jauh sekali menidakkan takdir..SUNGGUH JANJI ALLAH ITU BENAR.

Sunday, 7 July 2013

Boleh ke?

Assalamualaikum wbt..
Semoga kita semua dilindungi Allah dari fitnah yang berleluasa.

Minggu ni mmg busy manjang..letih badan letih otak..all in one...pheeewwww..xpe itu challenge yg perlu sy akur.blaja untuk bersyukur :)

As usual persekitaran mengajar sy lagi.melihat kehidupan orang untuk dijadi panduan dan pedoman.bukan meniru tapi itulah belajar.ada masa sy akn ringan mulut bertanya dan adakala sy lebih suka memerhati dari berbicara.sy pernah terbaca artikel (maaf sy tak ingat sapa penulisnya) tentang menegur dalam bentuk perli.sy x sure kesahihannya.tapi apa yang sy baca Islam menganjurkan untuk berbincang dan saling menegur.tapi jgn sampai menyinggung perasaan mana2 pihak..perli tidak dianjurkan.tetapi andai tiada pilihan maka boleh.dengan syarat tidak mengguris hati.yang sy faham di sini perli yg dimaksudkan bukan la dlm bentuk mengeji,mngumpat atau mengata.kita boleh gunakan contoh untuk menyedarkan orang lain.perli yang tidak keterlaluan.sy sendiri pernah rasa diperli.sy yakin ia bukan dituju kepada sesiapa tetapi sy rasa seperti ditampar!!ye akhirnya sy akur.kenyataan yg ditulis itu betul!syabas kepada Ustaz tersebut kerana share something yg buat sy rasa ditampar huhuu...dan akhirnya sy sedar dan cuba perbaiki..mungkin itu maksudnya perli yang dimaksudkan...

Tapi apa yang sy lihat persekitaran,perli itu seperti satu budaya..budaya menegur dan berbincang agak diketepikan..

"ala sape la aku ni..ilmu tak tinggi..lain la org tu.."
"la ko cakap dengan aku ke?igt cakap dengan tiang tu.."
"eh cantiknye baju ko ni...mesti mahal ni" sambil buat muka
"eh ko dah kurus la..mmg ko la pling cun kt cni.."

ni antara ayat2 biasa.apa salahnye cakap dengan lebih beradab dari perli2 yang adakala buat orang terasa.sy memerhati.dan hasil pemerhatian sy manusia akan cuba mengemukakan hujah2 tanpa ilmu dan tanpa amal apabila cuba menegakkan sesuatu.kan bagus kalau segala ayat2 perli dan teguran dijadikan titik tolak untuk berubah lebih baik?atau cari ilmu dan amal apa yg kita cakap utk perli orang tu dlm hidup kita dulu?kan bagus..

ukhwah itu manis kan?

:)




p/s:tiba2 teringat kak asma (1 pejabat di tempat lama).dia selalu puji baju sy cantik.tapi ada 1 ayat yg sy xkan lupa n kalau boleh xnk buat dah..."cantik baju zu..tapi klu baju ni x jarang n longgar mesti nmpak manis"...ye itulah ayat perli yg sgt beradab dan boleh nmpak yang dia perli dengan ilmu!! :)

Monday, 3 June 2013

Yakin Sangat!

Assalamualaikum wbt.
Semoga dirahmati Allah selalu.

Kita selalu menyebut ini.bukan sekali dua tapi selalu.sy juga begitu.

"Kau tengok la nanti balasan Allah tu adil..skrg ni cash je"
"sedihnya..xpe Allah ada"
"huh Allah tu maha adil"
"xpe Allah ada dgn aku..aku x kisah"
............

betul tak?

tapi pernah kita fikir banyak mana usaha yang kita lakukan untuk Allah dekat dengan kita?betul ke Allah selalu ada dengan kita kalau kita sendiri pun selalu lupakanNya?benar Allah itu maha adil tapi adilkah kita dengan nikmat yang Allah beri sedangkan entah bila sekali baru kita belajar bersyukur?betul sangatkah kita untuk memohon Allah menghukum orang dan memohon agar orang lain dibalas dengan hukuman dan ujian yang bermacam2?

yakin dengan Allah bukan sekadar lidah.bukan sekadar cakap.bukan sekadar tulis di blog @ FB @ twitter @ instagram @ keek @ .....................

cari dulu di mana kita letak YAKIN itu.
In Sha Allah kita sentiasa disisiNya.


Wednesday, 29 May 2013

Saya rindu Dia

Assalamualaikum wbt.
Semoga kita semua sentiasa dilindungi dan dirahmati Allah selalu..

Hari ni sy terjaga awal.lebih kurang jam 4 pagi.teringat kata Arwah Ustazah sy pesan..kalau terjaga di sepertiga malam bangunlah jangan malas.itu sebenarnya Malaikat yg kejutkan kita.jadi gunakan masa itu sebaik mungkin.kalau tidak mampu untuk bangun melakukan solat sunat,berdoalah kepada Allah.itu juga boleh..kerana kata Ustazah kalau terjaga lps tu sambung tidur balik tanpa buat apa2 takut2 Malaikat xkan kejut kita lagi..jadi terlepaslah peluang kita untuk menggandakan amalan di sepertiga malam..

Hati sy jadi sayu.sedih mengenangkan mereka yang telah tiada.takut andai sy terlupa untuk doakan kesejahteraan mereka di sana..sy telah lama merasai kehilangan orang tersayang.bermula dengan Opah (mak Abah )Ayahpandak (adik lelaki bongsu Abah), Opahchik (mak saudara abah yang paling rapat), Apak (abang ipar Mak), Pakcik Li (abang Mak), Kak Ima (isteri anak angkat Mak), Ayahuda (adik lelaki Abah), Tok (ayah Abah), Rizal (anak adik lelaki Abah)....semuanya sy tangisi..mereka ini terlalu dekat dalam hidup sy..pemergian mereka sedikit sebanyak memberi kesan kepada sy dan keluarga..Abah selalu pesan jangan lupa doakan mereka.pesan abah tu x pernah sy lupa.sepupu2,adik beradik dan mungkin teman2 selalu pelik bila tgk sy pada hari raya.sy akan menangis sungguh2..pagi raya, di kubur, di masjid...sy tau mungkin sy ni cengeng tapi yg lebih sy tau dan mungkin orang lain xtau sy rindu mereka.sy sedih kalau2 orang lain lupakan mereka dan mungkin juga lupa doakan untuk mereka.sy bimbang andai sy juga mendapat habuan yg sama bila sy tiada..habuan orang lain-lain..

Hati sy lebih tersentuh bila teringatkan Arwah Ayahuda..dia berkahwin tapi tiada anak.dia pelukis.sy kagumi Ayahuda.benar sy terlalu rindukan Ayahuda.sebab semasa Ayahuda pergi sy orang terakhir yg jaga Ayahuda di hospital.sy dipilih Allah melihat sendiri Ayahuda pergi depan mata sy.sy berpeluang mengajar Ayahuda mengucap.sy dapat lihat airmata ayahuda mengalir x berhenti.sy masih dapat rasakan kuatnya genggaman tangan Ayahuda menggenggam jari sy..semua masih segar walaupun dah 7 tahun berlalu.beberapa minggu lepas sy bersembang dgn Mak.sy menangis semahunya.sy cakap pada Mak..."Mak agak2nya ada tak yg doakan utk Ayhuda..dia xda anak...dia paling rapat dengan kita..klu kita x doa sapa la nk doakan ye Mak"..
sungguh.sy terlalu rindukan dia.Antara pesanan terakhir yg dia ckp pada sy dia teringin nk dtg masa konvo degree sy dulu tapi x sempat..dia pesan lagi nnt kalau dia dah xde ambil la mana2 lukisan yang abah dan adik beradik dia suka.ambil la buat kenangan.tapi itu pun kami x dapat tunaikan.bnyk kekangan.

tadi sy terjumpa satu blog ni.. Ya Allah dia cerita tentang Ayhuda.sy menangis.sy panggil seorang penghuni yg sering mengingatkan sy pada Ayhuda.sy suruh baca blog tu.sy tunjuk lukisan2 Ayahuda.sy suruh dia gunakan anugerah yg Allah bagi pada dia.melukis..anugerah yg Allah bagi pada dia sama dengan Ayahuda..sy doakan insan ini berjaya di dunia dan akhirat.

Ya Allah engkau tempatkanlah mereka yang kusayang ini di syurgaMu Ya Allah..lindungi mereka dari seksa kubur..semoga temukan kami semua di JannahMu Ya Allah.


Sungguh!aku rindu dia..


Dia dan teman rapat


Hasil yg paling sy suka..dan pernah berhajat utk ayahuda buatkan utk sy bila sy ada rumah sendiri


  

dua hasil yang hanya dia dan kami tahu maksudnya...sungguh mendalam.

foto credit to Mr google..mine ada dlm album :)

Tuesday, 21 May 2013

Allah Jaga!

Assalamualaikum...
Semoga sahabat dan keluarga sentiasa dirahmati Allah selalu.

Dlm entry sebelum ni ada sy sebut pasal janji sy nk story kisah seorang gadis comel..ok akhirnya hari ni Allah bagi kesempatan masa yg ada utk sy share walaupun kisah ni dah lama berlaku.semoga ia jadi panduan dan pengajaran kepada kita.

Kisah ni berlaku semasa sy masih bekerja di pejabat lama..sy dan seorang sahabat ada tugasan luar masa tu.kami pergi berdua.sy memandu dan sahabat duduk di sebelah..baru je keluar dari pagar ofis tiba2 ada 1 kemalangan kecil yg berlaku.motor dengan motor.yang sedihnya yg bersalah terus pergi tanpa membantu si gadis comel.gadis ni mmg comel pada pandangan mata sy.bertubuh kecil menyebabkan dia sukar untuk bangun.sahabat suruh sy berhenti utk stop kenderaan2 di belakang kami.sahabat pantas turun dan angkat gadis comel ni masuk ke dlm kereta (jenis storm kalau x silap) dan sahabat ikut sama hingga ke hospital.sy turut memandu menuju hospital.

di unit kecemasan sy lihat sahabat dan gadis comel sdg mnunggu untuk masuk ke blik rawatan.sahabat minta sy uruskan beg dan motor.gadis ini masih student dan sgt muda.Alhamdulillah motor dihantar oleh seorang hamba Allah dlm keadaan baik.Beg juga dalam keadaan baik tanpa diusik skit pun..gadis comel minta sahabat menghubungi saudara terdekatnya yg menetap di situ (keluarganya berada di negeri lain).

sahabat masuk ke bilik rawatan bersama gadis itu.sy pula menunggu saudaranya tiba utk menyerahkan brg2 peribadi.selepas saudara tiba,gadis itu berada di unit lain utk pemeriksaan lanjut..bantuan kami selesai sehingga itu.

dalam kereta sahabat banyak diam hingga akhirnya dia kongsikan sesuatu.

"semua ni perancangan Allah.Allah yg bagi peluang dekat kita untuk bantu budak tu.Allah jaga dia."
saya diam.tetapi sy kurang pasti pada hujung ayat sahabat.

"jaga dia?"

"ye.zu tau x tadi masa atas jalan xde sorang pun lelaki yang sentuh dia sampai la kak *&^%$ datang.masa nk turun tadi pun sama.MA yg nk check pun minta kebenaran nak pegang (itu pun masih berlapik dan bukan menyentuh kulit).dalam bilik tadi Allah jaga dia lagi.doktor yg bertugas adalah doktor perempuan!doktor suruh angkat lengan baju.zu tau baju dia dh la tebal pastu dia pakai inner.lepas selak inner tu ade lagi handsock.3 lapis semuanya.zu blh paham tak maksud Allah jaga tadi?"

"ok zu dah paham"

subhanallah.gadis ini masih muda.jauh dari keluarga.tapi dia kuat.tidak terikut dgn rakan sebaya.dia ada pendirian.dia ada pegangan.dia jaga apa yg Allah suruh jaga.wajah comel gadis itu masih sy ingat sampai sekarang.dia memang cantik!

ALLAH AKAN JAGA KEHORMATAN KITA JIKA KITA JUGA JAGA KEHORMATAN KITA.

Sunday, 19 May 2013

Insha Allah, Allah Jaga

Assalamualaikum..
Semoga semua sentiasa di bawah rahmatNya.

Teman Pejabat : Puan x panas ke pakai camni?(sambil tgnnya memegang handsock sy dan mata melihat stokin sy)
Saya : Tak panas.Mula2 dulu rasa x selesa tapi lama2 ok je..skrg rasa kekok bila tak pakai.
Teman Pejabat : Bila la sy nk pakai mcm ni jgk kan puan..
Saya : Sekarang pun boleh kak.(dia senyum.sy doakan dia berubah mgkin lebih sempurna lagi)

Sebenarnya selalu sangat sy melalui situasi mcm ni..sampai kadang2 sy malu.yela sy tak la terlalu sempurna mcm orang lain..apa yang boleh sy buat hnya doa dan mngajak tapi bukan memaksa..apatah lagi merendah2kan orang lain..sy juga masih belajar.adakala sy teruja melihat teman2 rapat istiqomah dalam menjaga aurat mereka..Jika orang tanya sejak bila ambil keputusan untuk berubah mcm ni sy pasti terdiam..sy takut andai jawapan sy ada unsur2 riyak dan takabur.sy juga malu sebab sy mngambil masa terlalu lama untuk berubah sehingga 28 tahun!

Perubahan memang menuntut kesabaran dan pengorbanan..sy selalu pesan kepada PENGHUNI berdoalah jgn berhenti utk tingkatkan kesabaran dan berubah ke arah kebaikan kerana antara yng paling sukar dalam hidup sy adalah berubah dan bersabar..memang menuntut ketahanan mental yang tinggi!sy selalu bimbang andai perubahan yang sy lakukan ini bermusim atau terikut2 dgn orang lain dan bukan dari hati.ISTIQOMAH juga memerlukan pengorbanan yang tinggi..pernah sy diuji bila teringin utk berfesyen mcm teman lain,diuji juga dengan rasa rendah diri bila merasakan sy terlalu outdated dengan baju yang besar!!Ya Allah..

Sekali lgi,sy x katakan sy sudah cukup sempurna tapi inilah perubahan yang sy lakukan dan in sha allah akan terus perbaiki lompong2 itu.Niat sahaja jika tidak melakukan perubahan mmg xde makna.perbualan telefon dgn abah semasa abah di Tanah Suci benar2 mengusik jiwa sy.. "Bah orang Arab cantik2 tak bah" saja sy mengusik abah.."Chik, kat sini xde sorang pun yg tak tutup aurat.Abah xtau sapa yang cantik sapa yang hodoh.Anak2 abah pakai camtu mesti cantik jgk"...tersentap!!kata2 abah msih segar dlm ingatan.in sha allah abah!

Marilah teman dan sahabat.Jagalah auratmu!Allah akan jaga kehormatan kita kalau kita juga jaga kehormatan diri...berdoalah.

p/s:nanti sy ceritakan kisah seorang gadis comel..betul2 memberi pengajaran kpd sy..

Tuesday, 7 May 2013

Ini saya cakap!

Assalamualaikum wbt...
Semoga semua sentiasa dirahmati dan di bawah lindungan Allah.

Dah 3 hari berlalu..mungkin semua orang pun tahu.entah apa yg berlaku pada diri sy.sudah 29 tahun sy hidup di bumi Allah ini tapi kali ini baru sy mengerti apa itu perjuangan..perjuangan yg sy benar2 yakin dan pasti.sy tahu ilmu sy belum pun cukup untuk melontarkan pandangan tapi ini jujur dari hati..tidak mengapa andai tulisan sy dibenci.

Sy mungkin seperti orang lain sanggup berjaga sehingga tengah malam semata2 untuk melihat keputusan yang diadili oleh semua..bukan 1 atau 2 juri tapi berjuta..agak mengecewakan..sy kurang pasti kemahuan dan keinginan orang lain..tapi sy sangat pasti dengan kehendak hati sy..terlalu lama sy hidup dalam keadaan yang sangat lalai..sehingga satu hari sy seolah2 dikejutkan dari mimpi yg indah.terasa diri ini kurang sesuatu.sy tak jemu mencari dan akhirnya lompong itu sy temui.ye sy sgt yakin itulah yg sy cari.mencari ilmu yang menjadi bekalan menuju hakiki.jika dihitung apa yg sy ada mmg tidak cukup..entah2 di dunia ini pun belum tentu bekalan sy cukup.takut.ye sy sgt takut skrg ini.

Jadi besar harapan sy untuk memilih hidup berlandaskan suruhanNya.sy tidak mampu meneruskan perjalanan mengumpul bekalan ini sendirian.sy tahu Allah sentiasa ada untuk hambaNya tapi sy perlukan di sekeliling sy turut berjuang bersama sy mencari bekalan ini.dari mana patut sy mulakan?ya bermula dari seorang pemimpin.sy impikan pemimpin yang adil,jujur,amanah dan sentiasa menjalankan tanggungjawab berlandaskan Islam untuk memimpin jutaan juri.sy bukan terlalu meminta tapi ini keinginan sy.sy tidak mahu anak sy nnti hanya mengenal sejarah Melayu tanpa sikit pun tahu sejarah Islam (seperti yang sy alami skrg).sy tidak mahu anak sy nnt hanya mengikut peraturan manusia tanpa mengira hukum-hukum Allah.sy tidak mahu anak sy lalai dengan aktiviti tari menari dan segala macam hiburan tanpa tahu zikrullah.sy tidak mahu anak sy nnt tak dapat bezakan antara aurat dan fesyen,muhrim dan bukan muhrim,halal dan haram.sy tidak katakan semua ini salah pemimpin.benar ilmu itu perlu bermula dari rumah.tapi kalau setiap saat perkara2 itu yang didedahkan mampukah iman senipis kulit bawang itu menangkis semuanya?sy benar2 bimbang.jangan kata sy kacang yg lupa pada kulitnya.jangan tuduh sy insan yang tak tau diuntung.sy ingat semua jasa-jasa mereka yang membantu sy.sikit pun tidak sy lupa.tapi bagaimana dengan nikmat yang Allah bagi pada sy selama ini?patutkah sy balas dengan cara hidup yang sebegitu?

Tidak mengapa..ini apa yang saya cakap.mungkin banyak khilafnya.andai takdir memaksa sy untuk teruskan perjuangan membesarkan anak-anak sy nanti di tengah2 kemajuan,kemodenan dan kelalaian sy terima.mungkin ini cabaran pada sy.jadi mungkin dari sekarang sy perlu terus mencari bekalan sendirian atau mungkin bersama mereka yang sependapat dengan sy.mungkin juga sy yg patut kuat bukan menyalahkan orang lain yg tak pandai memimpin.sy akan terus berdoa supaya sy terus kuat melalui cabaran ini.sy akan terus menyanjung tinggi para anbiya dan para pewaris anbiya.itu yg patut sy contohi.orang boleh melabel sy macam2 tapi inilah sekelumit perjuangan sy.perjuangan untuk generasi akan datang dan untuk agama sy.

teruslah berjuang walau mungkin perjuangan kita berbeza!!














saya akan terus berdoa agar lahir pemimpin seperti tokoh-tokoh ini!

Sunday, 21 April 2013

tolongla datang!

Assalamualaikum..

semoga kalian sentiasa dilindungi Allah selalu.

hari ni mood tak berapa ok..so hari ni kurang sikit meronda kawasan..duduk dlm bilik meeting n bilik je..nk bercakap pun agak terganggu..suara tak keluar,batuk,selsema n sakit kepala..lengkap pakej!!
saat2 macam ni mmg perlukan seseorg...ye MAK n ABAH!alangkah leganya kalau tangan mak n abah yang picit kepala ni..alangkah seleranya kalau mak yang masakkan bubur..alangkah selesanya kalau dapat tidur tepi mak..alangkah lajunya sy mkn ubat kalau abah yang belikan...

betul2 perlukan mak n abah saat ni..:(


Mak n abah..datangla sini...

Monday, 15 April 2013

Kalau Marah!

Assalamualaikum..

baru2 ni sy ade terbaca status di FB seorg rakan.sy terkedu membaca.makian dan cacian yg very the angry u know huhu...tiba2 teringat kisah sy memaki 'dia' di status FB sy dulu (hmmmm serius sy malu..so awal2 dh delete hehe)..persepsi org?mesti ade yg sokong makian kita n ada yg menegur perbuatan kita tu..ini pengalaman sy.menulis atau update yg teruk2 cmtu sbenarnya agak jerk!!betul sy x tipu..you are what you write!!buruk beno tau..

ok sy share tips utk avoid from write such a jerk thing in FB @ twitter @ any laman sosial..

1. jgn menulis waktu tengah marah
2. mengadu pada keluarga @ teman yg boleh dipercayai
3. selalu imagine kalau kita di tempat org yg selalu kena marah @ maki @ perli tu...mesti x suka kan.
4. matang dalam berfikir..org yg selalu meluah di laman sosial kita boleh nilai tahap mentalitinya 
5. yang paling penting Allah kan ada utk kita..mengadu je la hanya padaNya sbb laman sosial x dpt bantu selesaikan masalah pun..

ok guys selamat mencuba!

kalau muka kita time marah comel camni ok la jugak kan...hehehe

Saturday, 13 April 2013

L O V E is unpredictable!

Assalamualaikum..

semoga semua sentiasa di bawah rahmat dan lindunganNya.dh lama tak cerita LOVE2 story bagai ni kan...opppss kali ni bukan cerita pasal LOVE sy tapi just nk share something gud to share..niat di hati nk story cerita lain ari ni tapi bile bukak blog one of my friend ni terus sy excited nk share skit something yg related jgk la dgn kwn sy ni...
im so sorry friend klu entry ni krg menyenangi mu huhu..

love is unpredictable!!!itu yg sy tinggalkan pada komen di blognya..sy x boleh nk share kisahnya tpi cukup sekadar perjalanan ceritanya yg ringkas..dia seorang gadis biasa yang ditambat hatinya oleh rakan sy sendiri..im very happy for them..so in love diorg masa tu..kuasa Allah cinta mereka putus di tgh jalan..saban hari sy x jemu mendgr rintihan..keluhan..kekesalan dan kerinduan dia pada si lelaki.rindu dia tak pernah padam..sy antara org yg sgt emosional dlm kes diorg.geram si lelaki tinggalkan dia begitu saja.sedih melihat keperitan dia menanggung sendiri.sekali lagi kuasa Allah, baru2 ini si lelaki muncul semula.dia dalam kesusahan..setelah bertahun hidup dlm kebahagiaan dan kesenangan dgn isteri tercinta hingga lupakan dia.dia jujur ceritakan semuanya.si lelaki minta bantuan dia.apa tindakan dia?ye dia jujur membantu.soalan ini terpacul dari sy:
                         "kalau dia nk ko blik cmne?"
tak sepatutnya sy tanya mcm tu tpi naluri seorg manusia.itulah yg keluar dari mulut sy.
                         "aku xnak..."

sy tersentap.dulu dia selalu mengharapkan agar lelaki ini kembali.sy krg pasti apakah itu doanya saban hari.hari ini Allah menjawab persoalan dia setelah sekian lama.lelaki itu muncul semula walaupun krg pasti motif dan sebabnya.sy tau dia kini menyimpan seribu satu rasa.jujurnya sy juga inginkan dia bahagia tapi bimbang andai pisang berbuah dua kali dan takut melihat sengsara dan keperitan itu datang lagi padanya.sy ingin sgt melihat dia gembira seperti dulu.hebatkan kuasa Allah..sekelip mata Allah tukarkan semuanya..hingga kita tak dapat jangka langsung.itulah cinta yg Allah beri pada kita.hari ini kita benci esok lusa mungkin sebentar lagi kita akan cinta.hari ini kita cinta mungkin sedikit masa lagi kita kan benci.LOVE is very2 unpredictable.

Friend be strong!!Allah sentiasa bersama kita.


Wednesday, 3 April 2013

Satu Tidak Cukup

Assalamualaikum..

rasa kekok dh lama tak menaip panjang2..lagi kekok bila nk zahirkan apa yang terlintas di dalam minda ketika ini...idea kadang datang kadang hmmmmm ke laut huhu..

new life sy alhamdulillah macam biasa.nothing special.gadis biasa.hehehe..bekerja dalam kelompok yang pelbagai sedikit sebanyak membuat sy sentiasa bermuhasabah.takut terlalu meninggi takut pula terduduk hingga tak mampu berjalan.melihat mereka yang gah membuat sy terfikir sebentar "adakah aku begini jika aku sudah berada seperti di tempatnya?"..bimbang.bimbang bila terlupa mensyukuri.bimbang terlalu leka dengan nikmat yang melimpah.takut andai diri ini tergolong dalam golongan orang yang sombong dan tidak bersyukur.

bila melihat ke satu sudut lain hati bertambah resah.mampukah aku mengharung dugaan sehebat mereka.takut andai diri ini sentiasa rebah meredah ujian yang maha hebat.bimbang kalau-kalau diri ini menyalahkan takdir..



melihat dua situasi ini hati jadi tersentuh.syukur dengan apa yang dinikmati walau diri tidak sehebat orang lain.teringat kata seorang teman SATU TIDAK CUKUP SERIBU TERLALU BANYAK.sebenarnya sy kurang faham bila seorang teman sy menyebut pepatah itu dalam satu sesi kaunseling.sy berkerut dahi.klien apatah lagi.bingung dibiarkan merungkai pepatah itu.makin lama sy menyelusuri dunia baru ini sy mula mengerti apa sebenarnya istilah itu.kini sy faham.sangat2 memahami..benarlah pengalaman guru paling berharga..teladan dan pengalaman mendewasakan manusia.

Thursday, 28 March 2013

kali terakhir

assalamualaikum.

kali terakhir sy mnulis blog adalah pd 26 feb 2013.ulangtahun hari lahir.sgt lama.
kini sy kembali mnulis.

Saturday, 23 February 2013

Bilakah tenang?

Assalamualaikum..

ramai kawan2 yang jumpa mesti akan cakap "awak dh makin okay kan skrg..nmpak tenang"...eh yeke?sy selalu terfikir adakah kehidupan sy dulu tidak cukup buatkan sy tenang?entahlah mungkin yg selalu dengan sy,rapat dgn sy akan nmpak dan boleh bezakan sy tenang atau tak.

jujurnya memang sy rasa tenang..bukan kerana apa tapi itu nikmat yg Allah bagi pada sy.sy tidak senang macam orang lain tapi sy tenang.sy tidak susah macam orang lain tapi sy tenang.bagi sy sukar utk sy definisikan tenang itu dalam hidup sy.adakala sy lebih tenang tak cukup makan dari lebih makan.ada jugak sy tenang bila banyak kerja dari duduk saja.entah susah sy nk cari maksud tenang itu.namun yg pasti sy mula rasa ketenangan itu bila sy bukan yg dulu.yup bukan zuriati yg dulu lagi!!juga yg rapat dan selalu dgn sy tau maksud sy ini.

untuk kembali kepada kehidupan dulu sy tak mahu.cuma biarkan kisah dulu jadi memori sy.bukan kisah pahit bukan juga kisah hitam.sy tau yang mana patut sy buang dan yg mana jadi memori sy.sy syg kehidupan sy.sy selalu minta pada Allah berikan ketenangan pada sy.pada hidup yang bakal sy lalui.

antara beberapa definisi tenang yg selalu hadir dalam kamus sy.

1.tenang=bila sy tersenyum sendirian
2.tenang=bila yang diperlukan mencukupi
3.tenang=bila ada yang menghargai
4.tenang=waktu solat sendirian
5.tenang=ketika terdengar zikir dan azan
6.tenang=bila lihat wajah mak,abah 
7,8,9,10..........................................150juta ehehe

banyaknya waktu sy tenang.ini mmg dari dulu lagi sy sudah rasakan,jadi kenapa ada yang cakap "awk nmpak makin tenang sekarang".jgn buat sy bingung.

Sunday, 17 February 2013

Cinta Kedua

Assalamualaikum...

sedihnye ble skrg dh jarang2 nk update blog...sshnye nak cari masa yg sesuai..hati ni meronta2 nk share macam2 tapi terpaksa ditahan..bila dh ada masa tiba2 rasa x best nk update sbb dh basi..suspen je kan entry kali ni hehe..

ok sy jatuh cinta lagi!!dulu sy igtkan cinta pertama itu plg indah tapi sy silap..yg kedua pun ada indahnya..elehhh nak speculate entry i le tu hehe...cinta pada kerja baru saya la.pejam celik pejam celik dh sebulan lebih menjawat jawatan baru (syukur ya Allah) n dh 2 minggu lebih duduk di penempatan baru yg berbeza sangat bagi sy..meh saya cite pengalaman hari-hari sy di sini..jom!

hari pertama melapor diri jantung ni xyah cite la laju cmne..mmg nervous.1 yg unik bagi sy di sini..mereka menggunakan panggilan hormat PUAN utk sy.agak janggal terutama bg org bujang macam sy.hingga ramai yg 2,3 kali panggil tapi sy buat xtau je..hahaha!bila dh masuk 2 minggu ni alhamdulillah dh mula serasi dengan panggilan tu..x masuk lagi pengalaman dgn klien sy..macam2 ragam..alhamdulillah hingga hari ini Allah belum mengurniakan perasaan benci,jemu,bosan...harapnya sy terus diberi ketabahan,ketenangan dan kekuatan untuk terus menjalani tugasan sy.dulu masa kt U sy selalu berangan nk jadi kaunselor walaupun sy tgh study admin science hahaha!tapi alhamdulillah Allah itu maha mendengar..Dia makbulkan permintaan sy..di sini sy tidak membetulkan orang tapi sama2 mengubah dari buruk ke baik..utk mengubah orang of coz sy kena berubah dulu..dh xleh nak moody,marah2,emosional..semua tu kena buang.bukan menjadi hipokrit tapi untuk tidak memberi negative perception pada sy.terlalu banyak yg sy belajar di sini..yg paling sy suka adalah belajar menghargai hidup ini..dalam kuliah yang pernah sy hadiri selalu diingatkan untuk mengamalkan dan menyebarkan ilmu yang berguna..sy selalu buntu...prospect sy terlalu kecil.hanya kepada keluarga dan rakan2 terdekat.dalam FB n twitter pun ada sy sebarkan tapi bimbang niat disalah erti..sehinggalah sy datang ke sini...setiap pagi semua kakitangan diberi peluang utk bercakap apa sahaja tidak kira teguran,pandangan dan apa saje kepada klien..ye sy rebut peluang itu!sy gembira bila mereka amalkan..sungguh sy terharu!

bersyukur sangat dikurniakan rezeki yg x disangka ini.saban waktu melihat sekeliling..menilai diri ini..melihat kelebihan dan kekurangan orang lain sebagai 1 pengajaran dan pembelajaran.sukar untuk digambarkan rasa syukur ini.

banyak lagi yg ingin dikongsi.biar sy simpan dulu ye..yang pasti cinta kedua sy ini ada indahnya!


Monday, 4 February 2013

Rindu Lagi

Assalamualaikum..

lamanya x menulis di sini..walaupun x hot mcm blogger lain tpi kepuasan tu tetap ada..:)
sy rindu lagi??ye mmg tgh rindu ni..bila mana sy terpaksa meninggalkan semua kesygn,kesukaan,kegemaran..perit!tapi Allah memberi yg terbaik..alhamdulillah 2013 dimulakan dgn rezeki yg terlalu dinantikan..berpeluang berkhidmat secara tetap sudah cukup buat diri ini puas..namun itu bukan beerti hidup ini sudah sempurna tapi inilah satu permulaan baru dalam hidup sy..rezeki yg diterima bukan hanya dipikul demi utk sesuap nasi dan bermewah2 tpi yg lebih penting tanggungjawab dan amanah yg harus dipikul..

bila duduk di dalam bilik yg sunyi..hanya deruan air-cond je yg berbunyi hati mudah sayu..bukan tidak bersyukur dgn nikmat ini tapi rindu yg datang sukar ditepis..rindu pada teman2 dulu..rindu pada suasana dulu..rindu pada dia yg selalu buat hati ini rasa dihargai..sy rindu semua itu..rutin hidup sy sekarang sgt jauh berubah..sy perlu bgn terlalu awal (alhamdulillah itu yg sy selalu minta dari dulu),perlu drive jauh2 utk ke tempat kerja,masuk ke bilik yg sunyi (tiada teman berbual,tiada teman utk berkongsi hanya ada teman sejawat yg hanya berkongsi masalah kerja dan bukan peribadi),tiada sarapn yg enak2,tiada dia menghadiahkan senyum setiap pagi utk sy,tiada sahabat setia yg ajak lunch,tiada aktiviti yg membuat sy tersenyum di luar waktu pejabat...tiada yang dulu..tiada..

bukan tidak bersyukur!tidak!sy hanya berkongsi rasa sy yg dulu dan kini..besar harapan ini utk rasai semula rasa yg dulu di sini...sy benar berharap..sungguh!