Thursday, 31 May 2012

Belajarlah ye...

Assalamualaikum.

Belajarlah menerima kelemahan orang lain..itu yang sedang sy belajar dan lalui sekarang..bersahabat dengan berbagai manusia yang sememangnya bermacam ragam..adakala mereka benar-benar menguji kesabaran sy..fuhhh memang betul-betul menguji mental dan fizikal sy..rasa nk marah,herdik,dan jerit kuat2 kat telinga dia tapi sabar masih lagi bersama sy..setia di saat sy diduga dengan ragam mereka yang macam2...

Entahla sy memang jenis begini..hati sy sangat2 sensitif..mudah tersentuh..mudah simpati..hari ni sy benci dan rasa nk marah mereka tapi esok tiba2 hati jadi sejuk dan kesian tgk wajah mereka..jgnkan esok kadang2 tu x sampai 10 minit dah timbul perasaan simpati..buatla ape je sy dgn mudah akan maafkan mereka..mungkin ada kes2 yg sy berdendam terlalu lama tapi sy yakin sy pasti akan maafkan mereka..

semua manusia mesti ada kelemahan..kita sendiri pon terlalu banyak kelemahan yang kita sendiri sedar dan tidak sedar..alangkah bahagia bila orang lain memaafkan kita dan menerima baik buruk kita..jadi tak salahkan kita lakukan benda yang sama?siapa pon mereka belajarlah menerima seadanya..kadang2 kerana kelemahan mereka itu membuatkan mereka istimewa di mata kita..jangan kerana kelemahan mereka yg sedikit buatkan kita lupa pada kelebihan dan keistimewaan mereka..




p/s:sedang cuba memaafkan teman barunya yang menghacurkan impian sy :p

Monday, 28 May 2012

saya wanita


assalamualaikum..

sy sendiri perasan tentang perubahan pada setiap post sy di FB..dan mungkin orang lain pon perasan kan..ye sy selalu post tentang wanita.tak kira la apa pon yg sy tulis tapi akan ada mesej utk wanita..kenapa sy wat camtu?of course la sebab sy wanita!!!hehehe...

ok la sbgai wanita sy terpanggil utk terus meenyokong wanita dan membantu wanita (membantu ke post sy tu??hihi entahla harap2 cmtu la...)..pernah dgr pasal penghuni neraka yang ramai adalah wanita?hmmm takut kan..itu antara salah satu sebab kenapa sy bagi mesej2 dan info yg berbaloi2 tu..ye mungkin ada yg kurang selesa dengan cara sy tapi sy x kisah..yang penting sy dh menyampaikan..terpulang pd wanita nk terima ke x..isu yg plg sy selalu sebutkan sdh pasti la AURAT wanita..sy xtau korang perasan atau x ramai skrg ni wanita yang memakai tudung..alhmadulillah.tapi perasan atau x ramai juga pakai tudung x tutup aurat..mungkin diorg x faham atau x tau atau entahla..sy anggap mereka x tau..jadi sy mula la rajin post mcam2 berkaitan aurat untuk menambah ilmu sy dan menambah ilmu wanita-wanita lain..x salahkan?ye sy akui sy bukanlah wanita yang perfect..sy masih lagi belajar dan menampung serba sedikit kekurangan tapi x salah kan smbil belajar sambil tu sy share apa yg sy belajar??sy dh tinggalkan semua sy yg dulu..skrg sy cuba nk develop sy yg baru..biarlah apa tanggapan org yang penting sy sudah melakukan salah satu tanggungjawab sy sebagai seorang muslim..

bukan AURAT saje yg sy selalu ketengahkan tapi juga pembawakan diri sebagai seorang muslimah..sy selalu tertarik dengan wanita yg jaga auratnya,lemah lembut,pandai bergaul dan yang penting dia mampu buat orang lain selesa dengannya..alangkah cantiknya wanita itu..lembut tutur kata,sopan bicara,pandai menjaga maruahnya..alangkah bahagia menjadi wanita seperti itu..mungkin ada teman lama yg kenal sy sebelum ini kurang yakin atau kurang senang atau...elehhh dulu dia pon jahat.tak mengapa sy terima..betul sy dulu begitu..tanyalah bekas teman lelaki sy dulu (maaf kalau ada yg x suke statement sy ni)..dulu sy pemarah,pakai baju sendat,suke bersosial,suke pandang rendah pada orang lain...ishhh macam2 la.teruknya sy dulu kan..tapi itu dulu.sekarang sy masih belajar untuk jadi wanita yang baik seperti wanita yang selalu sy kagum itu..sy ingin jadi sepertinya..sy rasa terlalu rugi menjadi sy yang dulu..sy ingin melangkah lebih jauh mencari sesuatu yang hakiki..mungkin pengalaman pahit baru-baru ini menjadikan sy semakin tabah dan bersungguh untuk berubah..sy yakin jika sy menjadi seorang wanita yang baik sy pasti akan dapat pasangan yang baik juga..sy tunggu saat itu.biarlah sekarang sy nampak ketinggalan.tiada lagi blouse sendat,tshirt ketat,jeans yang menampakkan susuk sy yang padat,kebaya,kurung moden,selendang sekadar letak di kepala,solekan yg entah macam-macam warna,berkepit ke sana sini dengan teman lelaki,buang masa x tentu arah,ikut trend masa kini...biarlah ditinggalkan semua itu.bagi sy x rugi langsung sy tinggalkan semua itu..malah sy rasa rugi pernah berkelakuan seperti itu dulu..syukur ya Allah kerana ujianMu aku berubah..terasa nikmat itu luar biasa.

wahai wanita...berubahlah.jangan difikirkan kehebatan dunia..ia tidak membantumu..carilah yang hakiki..belajarlah walaupun merangkak..Allah maha pemaaf dan pengampun..semoga kita menjadi wanita yang bahagia dunia dan akhirat :)

soalan yang memang saya takkan jawab :p

Assalamualaikum..
hehehe janji nk wat entry pasal chahaya beauty kan?xpe2 jgn risau pasni sy post entry tu ye..ari ni kite out of topic jap huhu..

weekend ni ade wedding kawan lama..i jadi pengapit hokehh (betul ke klu selalu jdi pngapit nnt jodoh lambat??mcm kisah dongeng je kan..hehehe)..so hajat di hati nk amik cuti sbb blh tolong apa2 yg patut kan..dgn tangkas g check balance cuti takut terlajak jap g raya sorang2 kt ofis kan hehehe...ok as usual sebagai seorang gadis melayu x berapa nk akhir of cos la bile tnye cuti kakak ofis akan membuat mcm2 spekulasi..eh nk amik cuti nk bertunang ke?eh nk prepare utk wedding ke?eh ade pape ke?hahaha semua tu mmg dh jangka awal2 so xde la nk marah sgt or nk kecik ati sgt kan..kakak bf pon sy xde cmne sy nk amik cuti kawen kak oii hehehe...

ha bila masuk bab2 ni tibe2 lipatan sejarah terbuka la blk kan..ok sila delete memory lama huhu..sy dh xtau ke mana dia, apa cerita terbaru dia,bila dia nk kawen,family dia sht ke x,dia bahagia ke x,ok jangan tanya sebab memang sy xtau dan xnak tau..tiada kaitan lagi antara kami ye..jd please2 jgn tnya pasal dia pada sy..korang boleh tanya kt gf dia atau family dia atau teman baik dia atau google je hikhikhik..







p/s: ari ni mood sy sedikit terganggu dgn soalan-soalan tu...ok xpe biasa la tu kan..huhu..

Tuesday, 22 May 2012

Semangat di awal Rejab

Assalamualaikum..
pejam celik pejam celik dh msuk bulan Rejab kan..maknanya ada lagi 1 bulan kita nk mengintai Ramadhan and 2 bulan lagi nk menyambut Syawal..ha mesti ade yg dh prepare macam-macam kan..ada yg beli telekung baru utk meriahkan lagi Ramdhan..yela bertarawikh dengan telekung yang cantik2 kan..tak kurang jgk nk ready beli buku-buku islamic yang mampu mengisi Ramadhan kita dengan ilmu yg berguna (bulan lain pon boleh je tp x salah klu nk doublekan utk Ramadhan kan :p)...ada jugak yg dh tempah and yang dh beli kain utk baju raya..yg beli ready made pon ramai kan..kuih raya cmne plak?kt ofis mesti dh bersepah org letak sample biskut raya kan?tp korang dh ready ke nk pasang badan?hehe...yela mesti raya nnt nk kulit yg cntik kan..dua bulan masa yg sgt cukup utk kelihatan cantik dan berseri menjelang Syawal...ok kt bawah ni sy ade ltk kan link blog teman-teman yg ada sediakan keperluan di atas tadi...n utk kecantikan kulit tu jgn risau sy boleh bantu anda :-)


http://afridafabricut.blogspot.com/~serius korang xkan rugi klu beli kain kt akak ni..sy dh order kain dgn dia n sy dh tgk sendiri contoh kain yang dijual (x sabar nk dapat kain tu sgt teruja okehh hehehe)...memamg cantik sangat2 and kualiti kain yg dijual memang gred A..serius korang sy x tipu..bagi yang selesa mengenakan busana muslimah seperti jubah,gaun labuh memang kain ni amat2 sesuai..nnt klu sy dh siap sy tunjukkan nnt k..memang susah sebenarnya nk cari kain jenis cotton satin ni..sy pon 1st time jmpa hikhik...so selamat bershopping u olss..!!

http://www.habibi.com.my~yang ni plak jual jubah,blouse,selendang semuanya pakaian yg menutup aurat..klu nk nmpak muslimah boleh pilih produk diorg...memang cantik2..bukan sebab kawan sy tp mmg sbb produknya yg berkualiti..cuba la ye...

http://bukuonline2u.com~ok sy selalu beli kt kedai dia terus sbb kedai dia dekat je ngn umah..klu korang yg dok jauh boleh beli online..buku semua latest and publishers and authors semua yang bagus2 and famous..bukan famous je yg penting karya mereka semua dasyat2...x caye tgk sendiri hehehe...

http://www.facebook.com/zuriatizainudin~ha ni yg ni lagi best (perasan plak kan hehehe)..sape yg nk cantik berseri menjelang aidilfitri boleh view tgk fb sy..blh pm sy bile2 masa..insya allah anda x rugi..ramai yg dh cuba and alhamdulillah semua puas hati..jgn lepaskan peluang!!





p/s: next entry sy cite detail pasal chahaya beauty ek..tungguuuuuuu!!

Sunday, 20 May 2012

kekuatan di manakah kamu?

anda kuat dan gagah?badan ketul2?lengan keras cam batu?ohhh tidak..bukan itu yg sy maksudkan..hehe..
mungkin korang pn pernah rasa kecewa yg teramat sgt dlm hidup..seolah2 dh xkan ade bhgia utk kite kan?
adushh..dushhh..dussshh...memang perit,sakit..smpai xtau nk cari kekuatan kt mane lgi..rse kosong,useless,sunyi...fuhhhh dasyat btol..serius x tipu..yg pernah rasa tau la cmne sakitnya..

tapi kan...korang perasan tak makin lama makin pulih tanpa kite sedar..dari mana dtgnye kekuatan tu?ye sdh pasti dari Allah swt..tanpa izin dan kasih sayangNya kita tidak mampu sekuat ini..Allah itu menggerakkan hati kita dengan pelbgai cara dan menganugerahkan kita insan2 yg mampu menguatkan kita..ni antara insan-insan yang membantu menguatkan semangat sy..

1. Mak i love u!!
speechless...special like no other..saat jatuh rebah hanya dia yg setia menemani..saat dihina dia  terus memuji..saat menangis dia buat bibir ini menguntum senyum..saat hidup tiada haluan dia setia memimpin tgn ini..ahh rindu utk menangis di ribanya lagi..she's my cure!

2. Family i miss u!!
memang sukar dicari ganti..mereka kakak dan adikku dan mereka jugalah teman sejatiku..sentiasa di belakangku saat diri tersungkur lesu..abah..kutahu doamu sentiasa bersamaku walau di bibir x pernah bersuara..doamu semangatku!!anak-anak Achik~kalian penawar kala duka peneman kala suka...luv u all!!

3.Cousins
where else i cud find the crazy cuzzy like u  all ha???hehehe...u  guys r my everything..dgn korang tgh nangis boleh gelak terbahak2 sampai terlupe pasal kecewa..thnx guys~ehh rasa mcm ucapan dpt award la plak kan hehehe..

4.Teman @ sahabat
u guys make me feel im the winner!:p...no words can describe how lucky i am to have u guys!!kekuatan aku ada pada kamu :)

ha tu la antara pemberi2 semangat dan kekuatan pada sy hingga sy kuat sekarang..syukur ya ALLAH kerana menganugerahkan mereka yg istimewa ini..terima kasih kerana terus mengizinkan diri ini terus tabah dgn dugaanmu..akhirnya ku temu kekuatan itu syukur...







p/s:pls jgn buat benda2 yg x baik bile di dalam kesusahan..fikir dulu sebelum buat :p
igt!!kamu hilang dia @ sesuatu tapi kamu masih memiliki mereka yg sgt menyayangimu n pastinya Allah yg sentiasa ada untukmu..kembali ke jalan yang lurus.

Thursday, 17 May 2012

happy!!


assalamualaikum..
apa yg plg wat korang happy dlm hdup korang?a xyah jawab kt cni..jwb kt dpn monitor okehh?hehehe..
ok la benda yg plg bhagia dalam hidup mestila waktu kite happy kan..waktu kite senyum n ketawa adalah antara momen2 happy kite btol x?

klu tanya sy benda yg plg wat sy happy mesti la bile sy menikmati bahagia bersama family..mmg ssh nk cari saat2 happy tu kt tmpat lain n bersama orang lain..ngn bf?tipula x happy kan..ade la jgk saat2 manis tu..tapi arghhhh forget it!!perasan x bile kite happy ape yg berlaku pada diri kite?ok secara automatiknya bibir akan terus menguntum senyum dan mungkin juga ketawa..hati plak akan rasa tenang n seolah2 mcm ade bunga je kt hati tu kan hehehe..saat happy la kdg2 kita lupa sesuatu..ye!kite selalu lupa ALLAH..seolah2 kegembiraan tu kite yg usaha sendiri tapi kite lupe kalau tanpa izin ALLAH kita xkan dapat nk rasa semua tu.kite hanya akan igt waktu dlm kesusahan je..mungkin ade yg x tergolong dlm kategori tu tp kebnyakannya camtu la..

jgn pelik ade yg memilih utk tidak happy..x phm?ok cmni..bile ade dua pilihan dpan mata yg baik utknya dan tidak baik utknya..dan dia keliru..saat itu nafsu,emosi,perasaan yg mengawal segalanya dgn harapan dia akan happy..jd mungkin tersalah percaturan die memilih yg tdk baik..ye mungkin die akan happy permulaannya tpi mungkin jga utk seketika..jadi x ke dia memilih utk tdk happy???hehehe...

so hidup anda adalah diri anda..pilih la utk happy dan terus mngingati ALLAH dan tidak happy dan terus mengingati ALLAH dan juga sebaliknya...tepuk dada tanya iman ye..peace!



p/s:pernah dgr bergembira atas kesedihan org lain x?ok jgn cuba2 ye..awas!hehehe





Tuesday, 15 May 2012

what tak semestinya memiliki???

okehh jgn panik..tajuk kt atas tu biase2 je xla kontroversi sgt kan huhu..okehh pernah dgr statement seperti di atas??mencintai tidak semestinya memiliki..perghhh pasrahnya ayat kan..korang percaya ke dengan statement di atas?ikhlas ke meluahkan tu?

personaly,mmg sy sgt2 tidak setuju diulangi TIDAK SETUJU...ok kalau kita mencintai seseorang sudah pasti la impian kita ingin hidup dengannya dan cuba menawan hatinya untuk tunaikan impian kite tu kan..dan kadang2 dek kerana nk sgt tunaikan impian kite tu kite sanggup untuk bersusah kerananya..ada yg sanggup habiskan wang ringgit,habiskan tenaga dan masa,buang kawan2,buang keluarga(haishhh sy xleh terima yg ni..sgt2 idiot)...hmmm mcm2 pengorbanan la untuk memiliki yg dicintai tu..and usaha tu akan betul2 berbaloi kalau kite dpt positive feedback kan..yela dh susah pyh nk tawan hatinya akhirnya si dia menyahut cinta kita dan dia juga sanggup berkorban macam kita jgk..

TAPI tu kalau kita bercinta dan mampu memiliki mentally and phisically..kalau sempat bercinta je tapi x sempat nk memiliki cmne plak???ha kat sini la berlaku situasi di mana kita tegar untuk mencintai x semestinya memiliki atau pun dh xleh nk memiliki baik blahh je kan huhu...entah la bagi sy dh klu xleh nk go on dlm erti kata lain x mampu nk miliki si dia sudah la kan..xde jodoh la maknanya tu..biarkan je dia memilih yg baru..kita yg x layak untuk miliki dia kenapa harus terus berharap dan mencintainya dari jauh??ishhh pasrahnye..pls jgnla.sbb nnt kita jgk yg suffer sorang2..boleh ke korang happy tgk dia happy dgn yg lain?boleh ke korang terus syg dia kalau dia dh syg org lain?boleh ke terus semaikan cinta tu kalau kita dh tahu dia dh bgi cinta pd yg lain?ishhh x rasa melukut di tepi gantang ke??kita masih ada maruah..lepaskan semuanya kalau si dia dh xleh nk berbagi rasa tu..

MOVE ON!!!jgn terus mengabdi diri pada cintanya..masih ramai di luar sana yg sudi berkongsi cinta dan ingin memilikimu..let bygones be bygones!klu nk igt kenangan lalu teruskan tapi pls jgn hidup dibayangi kenangan tu..Girls u can do it!!!trust me..:)









p/s:mencintai perlu memiliki..kalau x takut ter"cinta" milik orang lain..kan ke susah tu..:p

tq bos!!!

assalamualaikum..
im not sure sama ada sy tidak bersyukur or mulut ni yg suke mengomel sorang2..bila sy x bz rasa macam makan gaji buta la plak tp bile kerja bertimbun mak aiii die punye merungut hmpir the whole day okehh hehehe..mcm la kisah semalam..bile bos tanye dh siap ke??dengan terkebil2 sy jawab last touch up..and he said ok nnt i nk tgk...phewwww..lega untuk sesaat..tapi sebenarnya bos sy x abes kan lg uwaaaaa..

memang camtu tabiat buruk sy (eleleh korang pon same kan..hehehe)..suke sgt last minit..bile org bagi kerja g wat benda lain tp bile bos mrh muncunggggg je..hehehe sian bos.tapi saje nk share kisah semalam ni..bos call n suh msuk bilik dia..dup dap dup dap..alamak mati la keje x siap lg..bile die suh duduk je tnpa berlengah sy jawab encik **** sy tinggal skt je lg nk settle kan semua2 tu..sorry sgt lwt take action..sy janji sy akan submit by email ASAP..die wat muke kerutnya..urmmm sy pggil ni just nk bgi survenior kt u n mintak tlg bg kt lain2 sbb i nk outstation dh ptg ni..tkut x sempat nk jmpe diorg..urhhhhh.membisu tanpa kata.

 ok ni la meja budak rajin wat keje ye..

tlg abaikan workstation yg berselerak yg amat ni hehehe

hehehe..survenior dari bos..tq bos
 (after dpt ni tgn mula laju wat keje kihkih)

Wednesday, 9 May 2012

kisah sepagi

assalamualaikum..

betul kata org klu nk berjaya kena tgk org yg lbh berjaya dari kita n klu nk bersyukur tgk org yg lbh rendah dari kita..mmg statement ni sy sgt2 dan sgt setuju..mesti nk tau kn nape tibe nk cite topik ni..ok mri dgr celoteh sy hehehe...

2 hari lpas berkesempatan (diberi arahan sebenarnya hehehe) ke rumah seorg hamba Allah yg cukup istimewa.bgi sy mereka istimewa xtau la korg kan..berpeluang menjengah diorg hati dihambat sayu..Ya Allah masih ada yg kekurangan seperti ini..saat ini terasa seperti menyesal dan rasa diri ini tidak bersyukur di atas segala kurniaanNya..tiga beranak ini hidup serba daif tanpa air dan elektrik..bukan tidak ada yg membantu tapi atas sbb menumpang di tanah org dan atas sbb2 lain mereka x dpt nk menikmati kehidupan yg lbh selesa..si ibu yang mengalami gangguan jiwa dan anak2 yg tidak mendapat pendidikan yg sempurna..tp hati terasa kagum melihat kasih syg mereka..rumah yg terurus kemas walaupun tiada kemudahan lengkap..tiba2 teman berbisik "itu kain yg akak bagi dulu"..lalu melihat kain yg dipakai si ibu yg koyak di sana sini dan hampir lusuh..mesti dia terlalu memerlukan dan sgt menghargai pemberian org..

tiba2 terasa sesuatu apabila melihat diri ini..kasutku, purse dan handbagku...arghhh mengapa aku terlampau mengejar dunia..terlihat wajah mereka yg tenang tanpa terkeluar sedikit pun rungutan..hati terasa sejuk..terfikir adakah aku akan mampu tenang sebegitu..teringat saat jatuh tersungkur dulu..ye sy mmg kagum dgn mereka..semoga Allah terus memberi ketabahn dan ketenangan jiwa pada mereka..rindu untuk ke situ lgi..
ni jalan nk masuk umah mereka..xleh bwk kereta so terpaksa pinjam motor..
jauh jgk dri jln besar

ni teratak mereka

tenang sgt..ni pemandangan dari halaman rumah

sangat damai..

nnt insya allah kami dtg lagi ye..(gagahnye si penunggang motor huhu)




p/s:niat di hati hanya nk berkongsi..tiada terlintas di hati untuk menyimpan niat sebaliknya...hanya sebagai peringatan utk diri ini dan anda semua agar lebih bersyukur kpd Allah..

Tuesday, 8 May 2012

ooopppss!

assalamualaikum semua....ooopsss korang perasan x sekarang ni kt majlis ilmu,kt FB,kt mane2 la semua orang ckap pasal aurat..kenapa dulu org x kisah pon pasal aurat??ha jgn slh faham..sebenarnya dalam Al-Quran pn mmg dh cakap psl aurat..cuma kite terlepas pandang atau sengaja x pandang atau mmg xnk pandang nauzubillah...

sekarang ni pn ramai sgt yg pakai tudung alhamdulillah tapi.....sebenarnya ramai yg x tutup aurat.cuba kite renung sejenak ape yg kite pakai?cukup incikah lengan baju dan labuh baju?cukup longgarkah lebar baju dan seluar?berbogelkah kaki kita di khalayak ramai?labuhkah tudung menutup dada?ishhh terfikir sejenak.

renung-renungkan ye..jgn ambil masa terlalu lama untuk berubah..rugi sgt2..selamat beramal ye..jom tgk blog ni..http://www.iluvislam.com ade info pasal aurat..nice!















p/s:semoga kite terus diberi kekuatan dalam menempuh cabaran dan godaan..biar x up to date asalkan kite jaga aurat dan kehormatan diri..yg lalu biarkan berlalu..teruskan bertaubat..mulakan hidup baru dgn penuh berkat..peace!

Sunday, 6 May 2012

diskriminasi!!

alahai anak dh 3,punye la cun gile,pandai bergaul..pendek kata serba-serbi bagus la..tapi si suami masih cari perempuan lain..hmmm pelik kan..so ape yg relate dgn tajuk di atas??hehehe...of course la sy perempuan sbb tu sy amat menentang diskriminasi terhadap kaum sy..

cerita di atas mmg kisah benar ye..bkn rekaan ok..sang suami rupa xde la handsome sgt tapi dh kate ank org kaya so nmpak la smart tu n yg penting dek kerana status VIP tu la ramai perempuan mula nk himpit dan kepit.hai wanita2 anda cuba letakkan diri anda di tempat perempuan tu yang merangkap isteri kekasih gelap u tu..ish..ishh...awat la hg kejam sgt wahai perempuan...siap maki bagai si perempuan yg dh terang2 awak tu mencabul haknya...mmg benar jodoh x kenal siapa tapi xleh ke anda berhemah skt..Islam x pernah mengajar kita menganiaya sesama makhluk..ape lg menganiaya manusia..

sy bukan nk kepochi sgt hal ni tp sbgai antara yg mengenali mereka dan kenalan mereka sy rs sgt2 simpati..habis madu sepah dibuang kan..amboi2 suke je kan nk buang rata2..cmne 1 hari nnt klu anda dibuang cmtu je??ishhh peliknya.cuba la letak diri tu kt tempat yang dianiaya dan dikhianati..ape perasaan u kan...

sy x pasti adakah sy terlalu diskriminasi terhadap lelaki ke ape ke tp inilah hakikatnya..nape makin ramai lelaki kejam kt dunia ni ek??x dinafikan klu x sbb perempuan xkn jd cmni..abes sape suruh melayan kan..give and take la katekan..si lelaki ade motif yg tetttttttt...(fhm2 la ye)..yg perempuan plak ade motif nk kikis..so x ke give and take?huhu...tapi sdr x give n take korang ni menyusahkan hidup org lain...grrrrrrrrr..serius sy geram..

belajar la menghargai..belajarlah menghormati..belajarlah berperikemanusiaan..x rugi percayalah..ape sgt la nk dikejar hal dunia ni..cubalah kuatkan lagi benteng ukhwah..benteng silaturrahim..(tibe2 teringat kt parents my ex  yg selalu igtkan sy jgn ptuskan silaturahim dgn mereka...ok makcik,pakcik jgn risau ye..:p)..kes yg sy ceritakan tadi tiada unsur nk mengumpat or what tapi luahan hati yg mmg beberapa hari ditanggung sendiri..rs perit plak bile pikir sorang2 hehehe..apa pun sy doakan kpd perempuan yang pernah merasai atau yg sedang merasai x kira di pihak yg berhak atau di pihak si pencabul hak fikirlah...pulanglah pda agamamu..dunia ini mgkin kita dihina,dicaci tp klu kite di landasan yg betul insya Allah DIA sentiasa ada untuk anda..jgn bertindak di luar kawal..n kpd sang lelaki ingat ye tanggungjawab anda akan disoal di SANA nnt..bersedialah..pintu taubat masih terbuka luas...




p/s:maaf ye sy terlalu emosi..hehehe..tapi sy amat pantang dan anti-penganiayaan..peace!!!!

Wednesday, 2 May 2012

gggrrrrrrrrrrrrrr

hebatnya dugaan orang yang belum berkahwin..

1. bila niat untuk berkawan disalah erti
2. bila membiarkan diri terus single dikata macam2...anak dara tua la ape la
3. bila bekerja dengan lelaki dikata melencong pergi melakukan benda yang tak baik
4. bila nak cari teman yang serasi ada pihak lain pula yang mula letak spesifikasi untuk jadi teman~sape nk kawen sebenarnya ni????
5. bila cari teman yang lain pula dikata kejam kerana menghancurkan harapan orang
6. bila igt kenangan silam dikata hidup dalam bayangan lalu
7. bila sy menidakkan fitnah (yg mmg sy sendiri x buat) dikatakan susah menerima teguran orang

abes apa yg sy patut buat ni???????????????????????
tolong la faham sy wahai semua!!!!

semula jadi atau buat-buat??

anda pernah menyayangi sesuatu?menyayangi seseorang?mesti la pernah kan..anda pernah pikir tak dari mana datangnya rasa sayang itu?mungkin mmg ada yang mmg dilahirkan sebagai seorang yang penyayang dan mungkin juga menjadi penyayang selepas dapat sesuatu atau memiliki sesuatu..dan mungkin juga selepas hilang sesuatu..

ada orang cuba buat2 sayang kucing sebab pasangannya suka kucing..ada juga buat2 suka kanak2 sbb pasangannya suka kanak2...bgitu juga sebaliknya...ada org buat2 x merokok sebab pasangannya x suka org merokok..tetapi bila semua hubungan tak kesampaian semua bertukar..

benarkah anda penyayang?sanggup sehidup semati namun berubah hati saat ada yang lebih dari pasanganmu..berbagai alasan dihujah..dia menyepikan diri..dia selalu menyendiri..dia banyak alasan untuk mendirikan rumah tangga..dia selalu dingin..adakah cukup penyayang bila kamu mula mencari kesalahan orang lain saat hati kamu sebenarnya sudah diberi kepada orang lain??cukup penyayangkah perempuan yang sanggup merampas kebahagiaan orang lain??

hati tertanya sendiri.cukup penyayangkah aku pada ibu bapaku,keluargaku,temanku,jiranku,orang di sekelilingku,dan semua makhluk Allah..tiba-tiba hati menjadi sayu..Ya Allah aku rasa belum cukup kasih dan sayangku pada semua itu..aku belum cukup penyayang..

Anda pula bagaimana?pesananku janganlah hanya menjadi penyayang pada insan yang kamu cinta saat ini..penyayang adalah semula jadi dan memang bukan dibuat-buat.anda akan terus menjadi penyayang tak kira apa jua keadaan dan ketika..





p/s:belajarlah untuk jadi penyayang dan ikhlaslah menyayangi...