Monday, 26 March 2012

Semangat!!!

Bila ingat blk mmg rasa teruk gila...menangis,meratap,bercakap sorang2,hdup dlm kenangan lalu....arghhh mmg perit.family dan teman saksi kisah itu...tapi itu kisah 2 bulan lalu...nk tau skrg?ok biar sy cerita satu demi satu..menerima sebuah kebenaran memamg amat perit..kalau kebenaran tu menyenangkan kita xpela tp klu kebenaran tu menyakitkan kita?hmmm mmg suffer..itu yg sy lalui..terpaksa menerima kenyataan insan yg pernah dicintai kini milik org lain...gila kan??mcm2 sy buat...merayu dia,maki dia dan ada satu tahap minta dia utk do something yg teruk utk sy betul2 benci dia dgn hrpan benci itu buat sy lupa dia...hidup terus dibayangi dia dan kenangan...

DULU kami suka tgk bola sama2 (kdg2 budak sekolah main bola pon kami tgk huhu),mkn ayam blackpaper (sekor kitorg mkn dua org okehhh hehehe),beli baju sama,beli jam sama,password apa2 pon sama,kasut sama,masing2 tau password FB msg2 (sng nk spotcheck hehehe),sanggup ulang alik jauh2 semata2 nk jumpa,sanggup ikat perut semata2 nk beli top up (nk gayut lame2 la ape lg hehehe)...ishhh macam2 la..mmg sweet sgt2 la dulu...

tapi bila jadi perkara tu sy frust yg amat sgt...satu demi satu Allah tunjuk...istikharah terus merungkai segalanya..sedih??mesti la sdih tp sy yg minta Allah tunjukkan jd kenapa sy harus sedih dan marah btol x...sy tertekan,sy marah,sy sedih,sy kecewa,sy gila???ehh xla smpai gila..hehehe.

SEKARANG kami dh x mcm dulu..kami tidak lagi sehaluan..arah yang kami tuju dh lain..lupekan?ok insya allah dgn izin Allah sy akan lupakan...btol la kan buat ape nk dikenang org yg dh lupakan kita..ape jdi hdup mesti diteruskan...brg2 yg sama tu xpe biar sy simpan jd kenangan...bkn hdup dlm kenangan tp biarla sy simpan kenangan manis yg pernah hadir dlm hidup sy...album dan gambar2 dlm FB biar terus di situ..sy xkan padam hingga ada insan lain di hati sy...sy privacykan album tu ok?bkn apa demi menjaga hati bnyak pihak hehehe...

kini sy biarkan diri ini hidup dengan semangat baru..dan mungkin membuka peluang utk yg lain...hmmm x salah kan?jadi sy akan teruskan dgn SEMANGAT!!!!

Sunday, 25 March 2012

Langkawi saya suka kamu!!

Setiap kali sebut Langkawi sy akan over excited..x kisah la bile2 pon..kalau berpeluang mmg sy x akan lepaskan..walaupun g atas urusan kerja sy x kisah yang penting sy suka Langkawi..hehe..kdg2 waktu urusan kerja buat sy x sempat nk jln2 tapi x kisah janji sy ade kt Langkawi...hehehe patutnya orang Langkawi kena lantik sy jd duta tourism Langkawi..Biarla org lain pergi tempat2 yang best,dasyat2,Paris ke,Indonesia ke,Singapore ke...sy x kisah yang penting i love Langkawi...nape sy suke Langkawi???hmmm susah jgk nk jwb..tp in short sy boleh katakan bila di Langkawi sy tenang,sy dpt semangat baru,sy lupa sekejap tekanan dan yg penting Langkawi mengingatkan sy betapa manisnya wktu sy bercuti bsama family...hmmm susah tau kitorg nk berkumpul bersama..hehehe..ok tu je reason nape sy suke Langkawi hehehe...


place i love the most!!
saat2 lepaking with my sweety family

lepaking di malam hari sgt best kt cni okehh


rindu dpt travel naik bot ni..hmmm hope to repeat it again..pls god.



p/s:Langkawi i hope we will meet again k?huhu

Wednesday, 21 March 2012

Betul ke Salah?

Pernah x wat salah tapi masih xnk ngaku salah sbb dh rasa apa yg kite wat mmg btol..
Macam-macam kan..saya igt masa kecik2 dulu mak pernah tanye.."cik nape kmu punye result Math ni rendah?"...saya dengan relax jawab..."ntahla Mak,cik bkn xleh wat tapi teacher tu pelat (teacher sy chinese)...die suke ckp belit2..sbb tu ssh nk paham"...hehehe confident kan jawapan saya.
Mungkin benda tu normal la tapi bile menginjak dewasa saya mula berfikir..saya tgk di keliling saya mcm2 ragam orang..saya jumpa dengan orang yang macam2 perangai..manusia akan mula berdalih untuk selamatkan diri sendiri apabila berlaku kesulitan...hmmmm tapi pelik bila ada sesuatu kejayaan yg kdg2 bukan dari kita pon senang2 je kita ngaku...lumrah manusia..kita akan sedaya upaya meletakkan kesalahan pada orang lain dan menganggap diri btul semata2 untuk tunjuk pd org kita adalah yang terbaik dan betul...
Cuba kita fikir mcm mana dengan org yang teraniya disebabkan pengakuan palsu kita?
Jadi cubalah berkata benar walaupun kebenaran itu pahit...Insya Allah...Teruskan mencari kebenaran.

Selamat Hari Lahir Mak...

Hari ni ulang tahun kelahiran mak yang ke 60...
syukur Ya Allah kerana masih membenarkan Mak terus menjalankan tanggungjawabnya hanya kepada Mu...
syukur kerana terus membiarkan Mak bernafas di setiap gelak tawa anak-anak dan suami tercinta..
Terima kasih Mak di atas segala pengorbananmu
Terima kasih Mak di atas kasih sayangmu yang tak pernah berbelah bahagi
Tidak mampu ku balas segala jerihmu melahirkanku
Tidak terucap sejujur bibirmu menangkan ku di saat kesulitan
Tidak tertanggung perasaan rindu bila tidak melihat wajahmu
Ya Allah hanya kepadamu aku memohon
Panjangkan umur Mak
Berilah kesenangan dan kebahagiaan untuknya di dunia dan akhirat
Amin..


Sunday, 18 March 2012

Lagu saya!

Pernah dengar x koleksi lagu-lagu Opick?Saya x pasti sama ada saya outdated ke ape tapi 1st time dengar mase tahun 2010..tu pun sebab sorang kawan ofis saya ni selalu pasang lagu opick dalam kete die..smpai saya n lain2 dh blh hafal hehe...bermula dari situ saya btol2 jatuh cinta dengan alunan dan mesej dalam lagu tu..btol2 menyentuh jiwa..sehingga saya mula dgr kt youtube dan pasang sepanjang masa dlm kete sama macam kwan saya hehehe...skrg baru tau kenapa dia x jemu2...ingat lagi lagu opick buatkan saya makin teruja untuk terus mencari ilmu...mencari2 apa yang selama ini dicari..pelik kan bila tersedar melalui lagu...mungkin lain orang lain caranya tapi bagi saya lagu itu membuka pintu hati saya untuk HIJRAH...masih segar dalam ingatan saya saat saya jatuh,saat dikhianati, lagu itu terus menyemarakkan saya untuk terus mengingati Allah..terus menyedarkan saya dari leka..Syukur Ya Allah..
Kanapa di Malaysia kurang lagu2 ketuhanan yang boleh menyentuh jiwa?alangkah baiknya kalau ada yang boleh buat lagu mcm Opick..Bukan untuk mengagungkan muzik tapi membawa muzik ke haluan yang btol...Ramai yang suka lagu cinta kepada manusia hingga lupa cinta kpd yang maha agung..
entah la..apa yang saya tulis ni selalu bermain di kotak fikiran saya.

p/s: berhibur biar ada batasnya..

TAHU

Bibir terkunci
Hati berbicara
Ada gundah yang masih tak pasti
Sudah ku buang semua jauh-jauh
Telah ku lupa tiap saat indah
Kini langkah ku atur kemas
Mengikut caturanNya
Kerana ku yakin hanya Dia
Yang maha mengetahui segalanya
Dia tahu apa yang ku perlu

Thursday, 15 March 2012

Hikmah

dulu sy krg pasti apa maksud hikmah...
kalau definisi hikmah insya allah sy blh jelaskan
hikmah atau maksud lain manfaat yang kita dapat dari kejadian yang berlaku (maaf kalau tersilap ye...ni pendapat saya sendiri)...
bila jadi sesuatu sy selalu mengeluh,menyesal malah ade peristiwa yang buatkan sy terus meratap...
bila berlaku kejadian2 cmni sy bersyukur di kelilingi keluarga dan kawan2..tp hati masih resah
ingat lagi bile sy kemalangan jalan raya...dua kali di tempat yang sama...sedih sgt kenapa sy yg harus alami..
bila sy jth sakit sy btol2 stress..x cukup dgn tu mcm2 lagi ujian yg shingga skrg sy masih tertanya2 kenapa saya????
semua org bercakap pasal hikmah.sy diam..dalam hati sy berkata"eleh korang x rasa blh la ckp"...ya Allah teruknya sy...
bila sy duduk menyendiri sy mula meneroka apa itu hikmah..
makin sy teroka makin sy bertambah perasaan ingin tahu..
ada satu ketika sy tersenyum dan mula sedar sy sedang melalui hikmah2 itu..
tiap kali sy hampir rebah sy akan tanamkan dlm hati sy untuk bersabar..
memang kadang2 perit utk lalui tp bila kita kembali pada fitrah manusia...siapa kita...untuk apa kita dilahirkan sy mula tenang...btol mmg bila kita rebah ramai yang menghulurkan tgn tp bkn semua blh memulihkan luka yg berdarah...hanya diri kita yang boleh menyembuhkan luka itu perlahan2...pernah kita fikir siapa yang membantu...ya hanya Allah.
sy makin tenang skrg...mula merangkak mencari keredhaan Allah..mencari keberkatan hidup ini..
Jika benar apa yang terjadi pada diriku ini baik untukku...aku pasrah..

Tuesday, 13 March 2012

Rasa ini lagi

Dugaan dtg dlm apa jua cara sama ada dlm bntuk kesulitan atau kesenangan...jgn kite fikir kesenangan itu bukan dugaan..sebenarnya kesenangan itu lebih hebat dugaannya..kesenangan buat kita makin lalai dan lupa pada Allah...
Kadang2 diri ini rasa terlalu bersyukur kerana duagaan ini datang...dan kadang2 rasa itu membuatkan aku benci pada diri sendiri,benci pd mereka di sekelilingku kerana mereka tidak tahu apa yg ku rasa..
Ya memang aku silap bila rasa itu wujud
Seharusnya aku lebih bersyukur dari mengeluh..
Seseorang sering mengingatkan aku pd Allah saat rasa ini datang..Dia sentiasa yakinkan aku tntang sabar,hikmah dan dosa..
Aku bersyukur mengenalinya..
Biarlah Dia terus menjdi teman untukku terus gagah bersujud pada Allah...
Kerana hanya Aku dan Dia yang tahu tentang rasa ini

Tuesday, 6 March 2012

Jom ubati hati luka...

Pernah rasa terluka x?kecewa dalam cinta?
X mengapa biarkan rasa itu pergi...memang susah nk buang perasaan tu tp ni antara tips2 untuk kurangkan kecewa tu...

1. Jangan tinggal solat fardhu dan perbanyakkan solat sunat

2. Banyakkan membaca Al-Quran dan bahan2 bacaan yang memberi semangat (terutama kisah Rasulullah   yang mmg bnyak panduan)

3. Luangkan masa bersama family...dengan family luahkan segalanya sbb family adalah penyimpan rahsia yg plg baik

4. Cuba luangkan banyak masa dengan kawan2 yang boleh memberi semangat dan memberi nasihat yang baik

5. Jangan berhubung dengan si dia dan family dia..(bukan memutuskan silaturrahim tapi bagi masa untuk hlgkan dendam dan sgainya :p)

6. Jangan sibuk2 nk tanya kawan2 pasal dia lagi

7. Sibukkan diri dgn aktiviti sihat mcm bersukan,window shopping,stayback kt ofis,aktiviti outdoor bersama family dll

8. Jika terjaga tgh malam dan teringat dia,bgnlah bertahajud

9. Cuba untuk tidak berdendam kerana dendam akan buat kita makin gelisah

10. Kalau nk bagi lg cepat lupa bukalah hati untuk org yg benar2 sayang kamu dan terima kamu seadanya..insya allah waktu itu akan buat kmu betul2 redha dan pasrah...

Selamat mencuba!

p/s: ni antara gabungan idea dari family dan kawan2 dan juga dari pengalaman saya sendiri.