Tuesday, 14 February 2017

Bila Doktor makan?

Assalamualaikum wbt.
Semoga dirahmati Allah selalu.

Hari ni Ummi check up di klinik..kena pergi 2 minggu sekali sebab Ummi ada masalah dgn Hb tp Alhmadulillah beransur ok..sambil check up mata Ummi perhati sekeliling bilik doc..jam dah pkul 10am lebih tapi nampak bekal nasi goreng doktor belum berusik..air kosong pun nampak baru luak sikit..mulut Ummi terus ringan tanya 

"doktor tak makan lagi ke?bila doktor makan?
"belum lagi..nanti ada gap antara patient i curi-curi makan la"

Allahu..walaupun sekadar skip waktu makan tapi bgi sy itu sudah cukup besar pengorbanannya..doktor tu pregnant dan kandungan kami sebaya!korang rasa ibu mengandung boleh tahan lapar?for me no!ada masa bila tak sempat rasa nak menangis sebab terlalu lapar...lapar orang mengandung tak sama dengan orang yang tak mengandung!

Sy cakap pada dia lagi.

"Doktor makan la xpe sy xde masalah apa..bacaan darah,bp,jantung baby semua ok..xpe doktor blh cepatkan..kesian u tak makan lagi"
"ehh xpe..i x boleh buat macam tu..lagipun klinik x seteruk hospital..masa i bertugas dekat hospital i makan pun kadang2 sambil berjalan..i rasa i bersyukur sangat dah kat sini"

Allahu..sekali lagi sy tersentak.

"Doktor tau x i selalu doa dan cakap pada anak sulung i (Khadijah) yang baru 2 tahun tu suruh dia jadi doktor sebab doktor mulia..setiap hari dapat pahala"

"eh..anak sulung kita pun sebaya tpi i tak nak anak i jadi doktor macam i..i tak nak anak i rasa apa yang i rasa"

Sy terdiam.dia kemudian terus meluahkan rasa hati.Katanya doktor ni memang kerja yang baik.Hari-hari tolong orang.Tapi zaman sekarang siapa yang tak kuat jangan lah jadi doktor..orang kita terlalu sensitif dan mudah menghukum..lambat dilayan kata doktor dan nurse curi tulang.salah sikit 1 Malaysia dia hebahkan keburukan doktor.tapi orang kita tak faham apa itu prosedur dan keutamaan..dulu dia bertugas di bahagian kecemasan hospital..katanya bayangkan demam biasa yang boleh dapatkan rawatan di klinik tapi datang ke kecemasan untuk rawatan segera..sedangkan ada yang betul2 dalam kecemasan perlukan rawatan..bila lambat bising maki hamun doktor.yang lebih parah semuanya nak diviral kan dalam media sosial..silap haribulan terpampang gambar doktor yang kononnya tak entertain patient dengan baik..bandingkan hospital kerajaan dan swasta.kutuk itu dan ini.

Dengar luahan dia bagi sy ada benarnya.sy pernah warded pada tahun 2011 di hospital kerajaan. Kemudian pada tahun 2015 masa lahirkan Khadijah..dapatkan rawatan di klinik kesihatan,klinik desa,SOPD di hospital..Alhamdulillah sy puas hati.walaupun sy pernah tunggu turn berjumpa doktor selepas 2 jam setengah menunggu.bagi sy itu pengorbanan yg perlu patient berikan.Alhamdulillah masa Khadijah kecik turn menunggu dipendekkan atas alasan bawa bayi..betul itu mmg sy sgt berpuas hati.layanan di wad juga sangat baik.ada juga masa pembantu perawatan terlupa bagi baju salin yang baru tapi tak salah kita bertanya atau terus minta di kaunter.tak perlu tulis di FB cakap orang ni curi tulang orang tu tak prihatin..ada juga masa sy tgh sakit nak bersalin (bukaan baru 3 cm je pun) sy tekan loceng nurse tak datang pun..last2 sy jalan sendiri pergi ke kaunter..tengok2 nurse terlelap (lebih selesa gunakan istilah terlelap sebab bukan dalam keadaan tidur baring dengan selesa) sy kejutkan dan bgitau yang sy sakit..dia check bukaan dan bgi kata semangat..tak pernah terlintas utk marah sebab boleh bayang tak klu kita di tempat dia yang bertugas syif malam?entah2 kita siap berselimut bagai.

Jadi berhentilah complaint.terima dengan hati terbuka.jangan hukum mereka.mereka ada hati dan perasaan.

Dengar luahan doktor tu belum mematahkan semangat sy untuk lihat Doktor Khadijah menabur bakti!

Short Vacation!

Assalamualaikum wbt.

Semoga dalam lindungan dan rahmat dariNya selalu..

Lepas celebrate birthday Khadijah yg ke 2 baru-baru ni Allah uji kami..Khadijah demam+muntah+cirit birit yang teruk...Khadijah mmg anak yg aktif tapi kali ni dia sangat2 lemah...Alhamdulillah setelah berbagai usaha dan doa selepas 8 hari keadaaan back to normal..anak Ummi getting better and better...dah boleh pot pet pot pet dah hahaha...Ummi sukeeeee!!!

So Abah Khadijah cakap jom kite rehat-rehat kat luar (husband n i mmg bagi full attention pada Khadijah sampai x cukup rehat,makan dan tidur)...sebenarnya ada jugak terfikir tapi malas nak request dkt suami takut2 emosi dia masih x stabil (lepas MIL meninggal).Bila idea bernas tu keluar dari mulut dia apa lagi melompat kami anak beranak (sebenarnya Ummi je yg lompat hahaha).Yelah rasa macam lama sangat x rest...dekat rumah bkn tak boleh rest tapi tak kan dapat rest kalau kain baju x basuh x lipat,rumah x kemas,x siap dinner...so jln paling baik rest di luar x kisah lah mana pun asalkan keluar dari rumah...sebenarnya kami jarang bercuti bertiga.selalunya cuti banyak dihabiskan di kampung.so decision bercuti walau sekejap ni adalah sekali dua je dalam setahun (harap2 tahun ni dapat banyak kali dalam setahun hahaha).Kami xlah mcm org lain vacation berpuluh kali tapi cuti kami lebih kepada rehatkan badan dan luangkan masa bersama..masa ni fokus lebih kepada Khadijah.masa ni jugak peluang merencana masa depan (berangan sebenarnya hahaha).bagi kami kuantiti bukan ukuran tapi kualiti..

Ok lps habis office hour (hari Khamis) Abah bagi cadangan and sebelum maghrib kami terus berdesup keluar heading to Penang..kalau ikut sempadan Penang is about 5 min from our home hahaha...tapi kitorg pilih pergi ke sebelah pulau sana..yes Feringghi!!!Dalam kereta Abah Khadijah call hotel untuk reserve bilik yang facing laut..atlast kami pilih Copthorne Hotel..rate Alhamdulillah masih di bawah kemampuan.xlah yang mahal sangat..Khadijah nampak excited sangat...Ummi double excited haha..so jom lah layan gambaq kami naaa...






























See you again!