Friday, 28 September 2012

Surat cinta!

Assalamualaikum..

bangun tidur tadi tiba-tiba teringat surat cinta..ye surat cinta..jangan la confuse hehe..dulu2 masa zaman asyik masyuk bercinta rajin sgt tulis surat cinta..termasuk la kad cinta,note cinta,kertas renyuk2 tapi cinta ishh pendek kata semuanya cinta la..pantang jumpe kertas pasti jari laju je tulis bait2 cinta ewahhh hehe..dulu my ex selalu ulang2 baca n dia akan baca masa kami tgh smbang dalam fon..yela kami cinta jarak jauh..waktu tu segala isi dalam perut rasa nk terkeluar..muntahh hijo ko!!!hahaha..bila igt blk baru perasan sy ni jiwang karat rupanya..si dia ada bgtau dia kumpul semuanya and ada 1 box okehhh.mak aii bnyaknye..rajin rupenya aku ni..kihkih..tapi itu dulu la.im very sure khazanah dalam kotak tu dh pon dibuang atau dibakar atau dilempar atau dh wat bungkus belacan atau entahla hehe..yang pasti benda tu dh tinggal sejarah..pernah terfikir nk mintak blk.bukan nk mengenang memori silam tapi i sayang okehhh..igt senang ke i nk jiwang2 karat tu semua..haha!tapi xpe la nnt klu jmpe lelaki yg bergelar suami (xmau dh bagi surat cinta kt bf..serikkkkk!) sy nk start blk bagi surat cinta..mcam jiran sebelah rumah sy ni..seorang ustazah dan arwah suaminya seorang pensyarah.tiap2 hari dia akan cite pasal arwah pada sy..mybe 1 of the way dia nk hlgkan rasa rindu..ustazah bgtau since zaman universiti lagi diorg bercinta n diorg suka menulis..hubungan cinta diorg bukan mcm bdk2 skrg yg dating 24jam..rasa rindu diluah dalam surat..n surat cinta yg diterima dri pasangan diorang akan dikumpul dan disimpan dlm bentuk scrapbook.x silap scrapbook diorg lebih dari 10 yg setiap 1 setebal 1 or 2 inci sy x igt...wahhhhh cn u imagine??ok i nekad nk wat cmtu jgk nnt huhu..atleast scrapbook tu mngubat rindu ustazah pada arwah..yg bestnye anak2 ustazah akan baca hampir setiap hari scrapbook tu..sweetnye!!anak2 menyelami dan merasai rasa cinta umi dan abi..wahhh sgt hebat kan...hmmm wondering..adakah sy sgt setia utk menulis hingga sy x mampu bergerak utk menulis?



p/s:skrg ni madah cinta smua through sms,whatsapp,fb,twitter etc..mcm x best je kan..xde sentimental value langsung..klu gadget rosak cmne??kan dh heal semua madah cinta hehe..

Jika saya mampu...

Assalamualaikum..

Petang semalam berkesempatan ziarah seorang pakcik yang mmg dalam senarai insan2 istimewa yg sy dan sahabat2 bersedekah dan memberi zakat tika bulan Ramadhan,Syawal dan bila kami ada rezeki lebih..tidak banyak tapi cukup sekadar yang termampu..PAKCIK NYAN.bekerja dalam unit pembasmian kemiskinan/kesejahteraan rakyat memang membuka peluang untuk sy lebih mendekati insan2 yang sgt memerlukan.rasa diri terlalu bertuah.Pakcik Nyan salah seorang ratusan insan yang sy jumpa yg sering menyentuh hati sy.hanya mendiami rumah usang di tanah orang bersama anaknya yang kurang upaya (mental).mereka tidak pernah berenggang.tidak pernah berpisah.tidak pernah berjauhan.hanya kais pagi makan pagi.mereka antara insan yang terlalu bersyukur dengan nikmat Allah.tiada rungutan jauh sekali menyalahkan takdir.teringat kisah mereka 2 tahun lepas.dlm bulan Ramadhan berbuka puasa bersama PM.sy dan sahabat2 hanya berbuka dengan kurma.tidak tergamak nk menelan walau sebutir nasi tatkala melihat Pakcik Nyan menunggu anaknya selesai makan(untuk pengetahuan anaknya hanya makan cucur tepung)..tak tertelan bila melihat lauk yg enak terhidang di meja VIP sedangkan si anak hanya makan cucur tepung yg dibawa dari rumah dan Pakcik Nyan hanya makan nasi dan ikan goreng.mungkin tidak lalu atau mungkin tidak biasa.sy kurang pasti.sy selalu berdoa ada insan yang bergelar hartawan datang membantu dgn ikhlas hati membina rumah yg selesa,menyediakan pembantu...kerana sy sendiri tidak mampu melakukan semua itu.Pakcik Nyan terlalu tua(80tahun lebih) untuk melakukan tugas harian.sedih kerana sy tidak mampu membantu untuk kehidupan lebih sempurna untuk Pakcik Nyan.semoga Allah memberi ganjaran di sana buat mereka berdua..aamiin.

tgk la cmne keadaan rumah pakcik nyan..semoga penghuni rumah2 besar cm
atas ni tahu bersyukur dgn nikmat Allah 


dapur pakcik nyan...kalau la sy blh sediakan dapur cmtu utk pakcik nyan..
patutnya korang kena bersyukur ada toilet yg sempurna walau x mewah..pakcik nyan?

jalan nk masuk umah pon abes rosak sbb mesin padi n etc kuar masuk..oiii tuan bendang sebelah!korang dapat duit riban2  xkn xleh nk tlg tampal balik???huh!
tapi Allah maha penyayang..tgk depan umah pakcik nyan tenang ..mendamaikan..mungkin diorg  kurang harta tapi Allah beri kasih sayang dan ketenangan utk diorg..


untuk pengetahuan semua,baru2 ni rumah mereka dipukul ribut.rosak teruk hingga tiada bumbung.bila hujan hanya ada satu sudut kecil untuk berlindung.hingga nk pakai bju kering pon xde.sahabat sy tanya "pakcik pakai selimut tak?"mereka berdua diam dan pakcik jawab.."pakcik tak sejuk.."..mereka xde selimut.can u imagine??Ya Allah.

Wednesday, 26 September 2012

Saya Orang Besarla!!!

Assalamualaikum..

Ahh memang lumrah kan dalam dunia ni orang lebih menghormati orang lain kerana pangkat bukan kerana ilmu dan pekerti..ini la situasi yang sering sy hadapi yang berlaku hampir saban hari.sy kurang pasti apa yang difikirkan tapi ia benar2 berlaku.

"sy nk jumpa pengarah,sy xnk jumpa org bawah"
"awak pegawai ke staf biasa je?"
"ada aku kisah,aku anak saudara YB la"
"eleh dia xtau aku sape,aku orang besarla!!!"

memang ini perbualan biasa yg sering sy dengar.entah...setiap kali sy rasa nk muntah hijau bila dengar.meluat.mungkin ada yg kurang sedar rasanya siapa yang mengizinkan mereka untuk berada di tahap demikian..ya mungkin mereka lupa atau tidak pasti atau mungkin tidak tahu..tidak mungkin tidak tahu.umat Islam wajib tahu.

sy doakan satu hari nanti Allah bukakan pintu hati mereka untuk lebih menghargai silaturahim,menghormati sesama insan.belajar menerima kekurangan orang lain..kita bukan siapa2 untuk bermegah2 dengan pangkat dan kedudukan kerana sampai masa tempat kita akan sama.tiada pangkat,tiada kereta mewah,tiada rumah besar,tiada keistimewaan,tiada pengecualian...hanya ada hari pembalasan!

Monday, 24 September 2012

Rindu Abah Part 2

Assalamualaikum..

Hari ni dh masuk 2 hari abah memulakan perjalanan menunaikan rukun Islam kelima..perasaan bercampur baur.sedih sbb abah akan jauh dari kami untuk sementara waktu.gembira sebab akhirnya abah dipilih Allah untuk ke bumi suciNya.

di hotel malam sebelum abah berangkat,sy hanya lihat gelagat abah.ada berbagai tanda soal di wajah abah.mungkin semua orang yang bakal menunaikan haji pun sama seperti abah. gembira,bimbang,sedih...bercampur aduk.kami seperti x mahu berenggang dengan abah.mungkin sudah mula rasa rindu pada abah.masa tidur dengan abah sy dapat lihat abah tak tidur nyenyak..mungkin excited atau bimbang atau sedih atau apa sy tidak pasti.abah bangun awal pagi.sempat membaca Al-Quran dan doa2 yang diselit di beg kecilnya.sy nmpak abah tenung wajah mak.ada sendu di situ.mungkin bimbang meninggalkan isteri untuk sementara waktu.tidak mengapa anak2 masih ada utk menjaga mak.

pagi sebelum keluar dari hotel abah bermaafan dgn mak.sy krg pasti untuk kali yg ke berapa.hati sy tersentuh  lagi.di Kelana Jaya sy x lepaskan peluang menguruskan segala urusan pendaftaran abah.sesak.tapi sikit pun x menggugat sy utk terus genggam erat tangan abah mengharung ratusan manusia.sebelum abah ke tempat taklimat (itu tempat terakhir sebelum abah berlepas..dan itu tempat kami berpisah untuk sementara waktu ini) kami mngambil peluang memohon maaf dari abah dan minta abah mendoakan kami.yang pasti air jernih mengalir laju.tiada siapa yg dpt merungkai perasaan pada saat itu..walaupun sudah 2 hari berlalu tapi hangat pelukan abah masih terasa dan itu yg sy rindukan hingga saat ini.

semalam abah call dari Madinah.jelas suara abah.semua berebut nk bercakap dgn abah dan alhamdulillah mak dan kami 4 beradik dapat bercakap dgn abah.antara kata-kata abah yg masih kemas di ingatan sy...

"seronok dekat sini..Masid Nabawi cantik,besar,tenang je..nanti kita semua kena datang sini sama2.."
jelas skali abah bercakap dengan senyum lebar.hati saya masih berbagai rasa.alhamdulillah abah gembira.

doa kami semoga perjalanan haji abah dipermudahkan.semoga abah antara insan terpilih mendapat haji mabrur.semoga abah doakan kami semua di sini.

lepas solat jumaat..kawan abah yang azankan..sebelah kanan abah kawan yg paling rapat dgn abah

jangan tanya apa perasaan kami semua masa ni..Allah maha mengetahui

rindu abah sangat2

abah mula mengatur langkah..



Abah kami semua rindu abah!

Wednesday, 19 September 2012

Salah

Assalamualaikum.

Masa tgh drive blk keje tadi sempat layan jap Hotfm..topik si Kieran n Ikhwan "SALAH"..cm menarik je kan.ade sorg pemanggil ni call n die share something..die cite pasal hubungan die dgn bf yg merangkap suami org..ishh..ishh..mintak simpang la kan.yg bagusnya perempuan ni (im not sure apa yg dia ckp tu betul or tipu) ckp bila dia tau je bf die husband org die trs wat kptusan drastik tggalkan lelaki tu sbb perasaan berSALAH pada isteri bf die..bagusla klu pikir camtu kan..mmg la lelaki berhak utk kawen lebih dari sorang tapi sbgai wanita cuba letakkan diri kat tempat si isteri..sanggup ke x sanggup..

hmmm bila sebut bab salah ni tiba2 teringat kt kes2 yg selalu berlaku bila kita post something kt FB,twitter,blog atau apa2 yg mudah utk org lain slh tafsir.bkn sekali bukan dua tapi banyak kali terjadi pada diri sy sendiri bila something yg dipost diSALAH erti oleh kawan2.bila jadi kes camtu rasa terus je nk menegakkan diri ni betul tapi kesabaran menghalang..langkah terbaik diam @ setuju apa yg dikomen @ delete je post tu hehe..mengalah x bererti kita kalah kan..tapi amik je sbgai ikhtibar spaya kite terus disayangi teman2 :)

pernah terjadi 1 kes di mana sy berkongsi hasil bacaan sy pasal keagungan cinta Yusuf dan Zulaikha.semua org pon tau kisah cinta hebat ni tapi buku yg sy baca tu cerita lbh detail mcm mana perjalanan cinta mereka yg sy x pernah tau pon sblm ni..sy igt lagi status yg ditulis di FB lbh kurang cmni.. "hebatnya cinta Yusuf dan Zulaikha..sgt kagum"..pastu x sampai beberapa saat bertalu2 komen dan like post sy tu.ada yg menyiat2 hati sy bila ada yg komen camni "ehh ko baru tau ke..aku dh lama tau"..ada plak  yg komen "ceteknya ilmu.."..hmm agak2 korg apa yg sy jwb masa tu?hehe sy x marah.sy terus mengakui semua kelemahan sy dan minta mereka tlg ceritakan apa lg yg mereka tahu utk tmbah ilmu sy..dan sampai skrg xde sorang pon yg tlg tambahkan ilmu sy tu :p..

lumrah manusia kan..sentiasa nk tunjuk diri lebih hebat,lebih bagus,lebih tinggi ilmunya..ini yg selalu sy takut.sy takut bila sy di atas nnt sy akan lakukan benda yg sama..sy bimbang bila sy mula memandang rendah pada org lain,bimbang kalau sy mula sombong dan angkuh dgn apa yg ada..Ya Allah hindarilah aku dari sifat riak dan takabur.

tak kisahlah apa yg orang lain fikir yang penting kita tau batas2nya.jgn mudah melenting dgn teguran org dan yg plg penting niat tidak perlu diceritakan pada semua :)

Tuesday, 18 September 2012

Yang lambat pun ada indahnya :)

Assalamualaikum..

Mesti ramai yang stress memikirkan tentang jodoh dan perkahwinan.xpe jgn bimbang jodoh,ajal dan maut semua telah ditetapkan ALLAH.kawen lambat?ala jgn terlalu memikirkannya.doa dan usaha je.mungkin ramai yang xtau atau mungkin x perasan masih ada hikmahnya walaupun jodoh sampai agak lewat..antaranya :

~banyak tips dari teman2 yang dh berkahwin.so blh la apply bile kite kawen nnt
~timba pengalaman dari pengalaman org.yang buruk jadi sempadan yang baik jadi tauladan :)
~mesti ramai kwn2 yg dh ada baby so ade chance nk blaja jaga baby dgn baik
~blh simpan duit lebih skt utk kawen..kan zaman single lbh dri org lain so agak well prepared la bab duit ni hehe
~bila umur meningkat secara x langsung kematangan jgk turut meningkat so blh la balance kt situ



so utk kita2 yg terlewat skt ni jgn sedih jgn gundah jgn resah...ada hikmah bagi tiap sesuatu..doakan jodoh dipertemukan dgn yg baik.doakan smga segala dipermudahkan
aamiin.

Hidup ini perjalanan

Assalamualaikum..

Tiba-tiba tadi otak laju memikirkan masa depan dan masa silam silih berganti.benar hidup ini x ubah seperti satu perjalanan.ada manusia yang berjalan tanpa hala tuju,ada pula yang berjalan dengan pelbagai tujuan dan ada juga yang hanya ada satu tujuan..

ada yang bernasib baik akan sampai ke destinasi yang ingin dituju,ada yang sampai ke destinasi yang tidak pernah terlintas utk dituju dan ada yang langsung tidak sampai ke destinasi yang diharapkan malah ada yang tersesat jauh.

ada yang megah kerana perjalanan langsung tiada rintangan.ada yang gundah kerana halangan berbagai-bagai.mungkin ada yang tidak sedar kerana rintangan dan dugaanlah manusia belajar utk berubah,belajar utk tidak mengulangi kesilapan lalu dan belajar mencari destinasi baru yang pasti.

entahlah.hari ni terlalu banyak berfikir agaknya.yang pasti perjalanan ini akan terus dilalui dengan sabar,suci hati dan tabah.kerana sampai masa perjalanan ini akan terhenti di destinasi abadi yang masih belum pasti.

Ya Allah semoga perjalanan ini sentiasa diredhaiMu.

Semoga ini menjadi salah satu destinasi dalam perjalanan sy nanti

Thursday, 13 September 2012

FUHHHDING!!

Assalamualaikum..

alahai xtau nak start camne..malu nk share tapi nak cite jugak..sapa2 yg kenal sy dgn rapat mesti tau sy x suka buat kek,biskut,puding dan yg sewaktu dengannya..entah xtau kenapa tapi sy rasa sgt2 leceh..jamuan hari raya di ofis esok menjadi saksi sy bakal bawak puding koktail air tangan sy..what????ok dont judge a book by its cover..hehehe.

1st time buat mmg neves xtau nk ckp.rasa mcm nk amik final exam ok.nasib baik mek yati tolong kalau x xtau la apa nk jadi..ehh jap2 sebenarnye hasilnya belum diketahui lagi..nmpak macam lembik semacam je..rasa quite ok sbb amik resepi dlm ni hehehe..mmg blh dipercayai tapi tgn yg kejong ini x dpt dipastikan tahap kejayaannya..ok la tgk la dulu gmbar ni..masih dalam proses nk dpt final result kihkihkih...jgnla puding ni memalukan sy ms jamuan esok :p



Wednesday, 12 September 2012

Cahaya di Bosnia

Assalamualaikum..

Tiba-tiba tadi tergelak bila mengenangkan kenangan masa zaman kecik-kecik dulu..cmne tiba2 boleh teringat ni??ha tadi masa on the way balik dari rumah baru teman saya (ehem..ehem..sy dh tgk kabinet baru dia comel dan cantik sgt hehe)..saje lepak2 jap.masa dalam kereta terpandang kt langit cahaya kilat tapi xde bunyi.kepala terus laju memutar kembali ke zaman kecik2 dulu.masa tu tengah heboh cerita perang di Bosnia..selalu tengok dalam berita..sedih bila tengok budak2 berdarah2,menangis,menjerit..so esoknya mesti topik pasal nasib rakyat Bosnia yang selalu dibincangkan.macam2 ulasan yang dibuat..antaranya:

"sian diorang mesti x dapat g sekolah macam kita"
"diorang mesti x raya kan"
"diorang main zeropoint katne?semua tempat pon penuh ngan bangunan runtuh"

hehehe comel x kitorang sembang..bnyk lagi ulasan tapi biarlah ia tersimpan kemas dalam hati kami :)..tiba-tiba balik dari mengaji Quran (waktu malam) kami semua nampak cahaya kilat di langit..cerah sangat..so saya tanye la cahaya ape tu?teman sy jawab (teman sy dh mengadap Ilahi pada usia 14 tahun akibat disambar petir..Alfatihah utk Arwah Apit) tu la cahaya bom kt Bosnia..orang jahat bom orang Bosnia..kami semua terdiam.percaya.lepas tu tiap2 malam sy akan tgk kt luar dan setiap kali nmpak cahaya sy akan doa jgn ada budak2 di Bosnia cedera dan mati..sampai satu masa sy terperasan tiap kali ada cahaya akan ada angin dan akan hujan selepas tu.sy jadi musykil dan tanya Arwah Apit nape lepas cahaya x lama pastu akan hujan.katanya sbb orang Bosnia doa mintak hujan supaya orang jahat xleh nak serang dan bom lagi.sy diam.percaya.

Indahnya zaman kanak-kanak.penuh dengan dongeng yang indah! 

Tuesday, 11 September 2012

Rindu Abah Part 1

Assalamualaikum..

Bulan ni agak busy sikit sbb every week blk kampung.macam-macam yang nk kena buat on time..ramai jgk teman2 yg mngusik..."ehem2 prepare nk bertunang ke?".."ehh nak kawen dah ek??"..hehe ok sy x marah.kalau sy kt tempat diorg pon sy akan tanya benda yang sama..yela busy sangat kan hehe..okay sebenarnya busy tolong abah prepare barang2 yang masih belum dibeli plus beli barang2 untuk wat kenduri kesyukuran dan doa selamat.abah akan berlepas ke tanah suci 22hb ni..so kami 1 family amik peluang spend time ngn abah..yela lama jgk x dapat jumpa abah nnt.1st time raya haji nanti abah xde dengan kami..

kalau tanya perasaan saat ni mesti la happy sbb abah akhirnya dipilih di kalangan berjuta2 umat Islam utk menunaikan Rukun Islam ke5 tu kan..tapi sebagai anak yang x pernah berpisah lama dengan abah mestila sedih kan..mesti akan rindu menatap wajah redup abah,rindu nk bersembang dengan abah, rindu nak dengar abah pesan itu ini..paling terasa nanti mestila time balik kampng sbb orang yang pertama bukak pintu n jenguk di muka pintu mestila abah..

last weekend mmg kitorang spend time ngn abah..ke mana pergi kalau blh nk abah ada sama..n sy akan makesure abah naik kereta sy hehe..bila lipat baju2 abah mesti air mata mengalir laju sambil mencium baju abah tanpa jemu..sian abah kt sana nnt kena lipat baju sendiri,kena basuh baju sendiri..Ya Allah semoga urusan abah dipermudahkan..abah mmg dh bertahun2 x pernah potong rambut kt kedai..tkang gunting rambut abah mestila sy..selalu abah akan pesan jgn potong nipis sgt..rambut abah dh makin nipis nnt nmpak botak plak..hehehe abah..abah..mmg sy akan ikut demand customer sy tu huhu..2,3 hari lepas ms kt kampung abah mintak sy potong rambut.tapi kali ni abah request potong rapat.sy kata abah nnt nmpak botak.dia kata xpe nnt kat sana abah nk bercukur jgk..hati tiba2 sayu.kelopak mata bergenang lagi..sy potong dengan lambat smpai abah tertido..sy tau nnt sy akan rindu nk sentuh rambut halus abah..rambut abah penuh dngan uban.pernah dulu seseorang pernah suggest kt abah utk hitamkan rambut..kata abah uban salah satu peringatan ttg mati.sy pegang kata2 abah..

ok bnyak lagi nk share pasal abah..nnt kita smbung lgi ye..2 minggu lagi kami akan berpisah dengan abah utk sementara waktu.semoga pemergian abah ke tanah suci sentiasa dirahmati dan dilindungiNya..semoga abah mendapat haji yang mabrur..semoga ibadah abah diterima dan doa abah dimakbul..semoga abah kembali di sisi kami dengan senyum yang kami rindu..

KAMI SEMUA SAYANG ABAH!!

Monday, 3 September 2012

wad bersalin??ohhh tidakkkk

Assalamualaikum..

nervous di dada masih terasa..tgk ibu2 yg nk bersalin menangis teresak2 menahan sakit...euuuwww seramm.ha suspen..suspen..sebenarnya tadi teman housemate wat check up kt wad bersalin sbb jantung baby berdegup kencang..ehhh mcm lagu plak..sy pn xtau mesin ape yg diorg guna but i can count the beat by myself..so comel bnyi jantung baby..dan kadang2 bunyi bergesel2..sy dgn busy bodynye tanye slh sorg patient kt situ.."kak bunyi ape plak tu??"..hehe bunyi baby gerak la...subhanallah..bertuahnye dpt melalui semua tu walaupun diri ni blm menjadi ibu apatah lagi seorg isteri :)...

3 jam dok kt situ mmg langsung x boring..seronok tgk ragam org2 kt situ..tgk doktor2,tgk nurse2,patient2 mcm2 la..bile tgk nurse wat keje rasa mcm kagum jap..diorg wat keje tanpa henti..hnya berhenti utk solat je..klu kata 8 jam keje mmg 7 jam diorg wat keje..selebihnya makan and solat..nmpak tenang dan enjoy je..tiba2 pikir kalau la dulu aku nekad hantar borang masuk kolej jururawat tu blh ke aku jdi cm diorg..tenang,sabar,happy..ishhhh kagum..kagum..

ape pon mmg best la..pengalaman baru..sempat picit hidung baby yg baru deliver tadi..mata die pon x bukak lagi..anak sape la jd mangsa tadi..rasa nk je amik buh dlm handbag bawak blk umah kekeke...





p/s:bile agaknya nk rasa sendiri pengalaman di labour room...Ya Allah bantulah hambaMu ini..aamiin..

eeh lupe plak..mase kt situ tadi sempat tgk nurse senior marah2 n wat2 kerek kat nurse praktikal..sian adik tu..lepas sesi memarah dan dimarahi sy yg sememangnya tiada kena mengena dalam adegan tu mengoffer diri jadi penasihat kt adik tu.."dik biasa la tu kt mane2 pon seniority mmg xleh nk elak..yg junior selalu jadi mangsa.."..."hmmm tu la kak".."xpe2 dik amik ni sbgai pengalaman bile dh jadi senior"..."ha???"..."bukan nk suruh jadi cm die dik tapi bile dh jadi senior elakkan wat cmtu..jgn smbong..klu rasa nk wat cuba bayangkan nasib adik masa jdi junior cnfirm xkan wat."..."hehe ok.yg ni nasihat sy akan pakai smpai pencen"...hehe adik..adik..
3 jam sy di sini...bestttt!yg pasti nurse ni bkn pelakon utama dlm cerita tadi hehe..

Saturday, 1 September 2012

daging oh daging

Assalamualaikum..

bgn2 pagi tadi lantai mmg sgt berkilat..mek yati kasi mop satu umah hehehe tq yati..hari ni cadangnya nk bermalas-malasan di rumah setelah semalam terbungkang blk dari open house jiran and mini open house colleagues yati..adoiii bile nk diet sy pon xtau..

"zu org dh masak nasi bnyk tapi lauk xde"...hmmmm???ala nk masak ke hari ni mek yati?ye la sbb nasi dh masak...adehhh cancle aktiviti bermalasan sy..okla2 kite g pasar jap g.tggu orang mandi jap..dlm hati "yati nape la ko rjn sgt"...hehehe..mase g pasar pelbagai idea bercambah.sy laju nk g beli daging fresh.mak kata sy kena makan jgk daging walau sikit sbb low blood pressure yg amat sgt..ok2 mak.so beli daging nk dekat sekilo tapi mek yati kata bnyk sgt so kurangkan jadi 1/2 kilo je..then g tempat sayur beli bendi utk wat rebus,pucuk paku utk wat goreng..yati kata kt umah ada petai and budu..wahhh tradisionalnye menu kami hehehe...tapi korang perasan x menu tradisional sememangnya sihat..di tempat sy menetap skrg mmg bnyk ulam2 yang sy x pernah tgk..bila cuba masya allah sedapnya..sy suke sgtttt plus perut sy sgtlah selera kampung..

so after sampai umah bermulalah kitchen war huhu..agak menjengkelkan bila potong daging guna pisau yg tumpul sgt2.nekad ptg ni nk g kedai cina asah pisau..x kira...x kira..huhu..menu daging goreng kunyit bermain2 di kepala..actually dh lama x makan daging goreng sbb si ehem2 dulu suke sgt makan so sy nekad berani mati x mkn lgsung menu yg ada kaitan dgn dia..hehe dasyat x??x kisah korang nk ckp apa tapi itu cara sy nk heal semua memory hehehe...

ok mesti nk tgk kan ape hasilnya??

tadaaaaaaa


hahaha..xde la special sgt pon..tapi licin jgk la kan hehe..ok boleh la cuba.menu yg sgt2 ringkas dan berguna utk org yg LBP mcm sy huhu..