Wednesday, 19 September 2012

Salah

Assalamualaikum.

Masa tgh drive blk keje tadi sempat layan jap Hotfm..topik si Kieran n Ikhwan "SALAH"..cm menarik je kan.ade sorg pemanggil ni call n die share something..die cite pasal hubungan die dgn bf yg merangkap suami org..ishh..ishh..mintak simpang la kan.yg bagusnya perempuan ni (im not sure apa yg dia ckp tu betul or tipu) ckp bila dia tau je bf die husband org die trs wat kptusan drastik tggalkan lelaki tu sbb perasaan berSALAH pada isteri bf die..bagusla klu pikir camtu kan..mmg la lelaki berhak utk kawen lebih dari sorang tapi sbgai wanita cuba letakkan diri kat tempat si isteri..sanggup ke x sanggup..

hmmm bila sebut bab salah ni tiba2 teringat kt kes2 yg selalu berlaku bila kita post something kt FB,twitter,blog atau apa2 yg mudah utk org lain slh tafsir.bkn sekali bukan dua tapi banyak kali terjadi pada diri sy sendiri bila something yg dipost diSALAH erti oleh kawan2.bila jadi kes camtu rasa terus je nk menegakkan diri ni betul tapi kesabaran menghalang..langkah terbaik diam @ setuju apa yg dikomen @ delete je post tu hehe..mengalah x bererti kita kalah kan..tapi amik je sbgai ikhtibar spaya kite terus disayangi teman2 :)

pernah terjadi 1 kes di mana sy berkongsi hasil bacaan sy pasal keagungan cinta Yusuf dan Zulaikha.semua org pon tau kisah cinta hebat ni tapi buku yg sy baca tu cerita lbh detail mcm mana perjalanan cinta mereka yg sy x pernah tau pon sblm ni..sy igt lagi status yg ditulis di FB lbh kurang cmni.. "hebatnya cinta Yusuf dan Zulaikha..sgt kagum"..pastu x sampai beberapa saat bertalu2 komen dan like post sy tu.ada yg menyiat2 hati sy bila ada yg komen camni "ehh ko baru tau ke..aku dh lama tau"..ada plak  yg komen "ceteknya ilmu.."..hmm agak2 korg apa yg sy jwb masa tu?hehe sy x marah.sy terus mengakui semua kelemahan sy dan minta mereka tlg ceritakan apa lg yg mereka tahu utk tmbah ilmu sy..dan sampai skrg xde sorang pon yg tlg tambahkan ilmu sy tu :p..

lumrah manusia kan..sentiasa nk tunjuk diri lebih hebat,lebih bagus,lebih tinggi ilmunya..ini yg selalu sy takut.sy takut bila sy di atas nnt sy akan lakukan benda yg sama..sy bimbang bila sy mula memandang rendah pada org lain,bimbang kalau sy mula sombong dan angkuh dgn apa yg ada..Ya Allah hindarilah aku dari sifat riak dan takabur.

tak kisahlah apa yg orang lain fikir yang penting kita tau batas2nya.jgn mudah melenting dgn teguran org dan yg plg penting niat tidak perlu diceritakan pada semua :)

No comments: