Thursday, 29 November 2012

saya benar rindu

Assalamualaikum wbt...

kita selalu rasa diri kita terlampau betul hingga kadang-kadang tanggapan kita pada orang semuanya negatif..apa orang buat semua salah..serba tak kena..memang lumrah manusia macam tu..walau berkali bermuhasabah diri tapi masih sama.masih memandang rendah pada orang lain..hebat sangatkah kita?tinggi sangatkah ilmu kita?

siapa kita untuk menilai orang lain..belajarlah menerima baik dan buruk orang lain..kita bukan terlalu sempurna..belajarlah menyayangi dan menghormati sesama insan..jangan dihina mereka yang masih belum sempurna hijrahnya,masih belum sempurna menjadi muslim sejati..berdoalah satu hari nanti mereka akan berubah dan mungkin lebih baik dari kita

cubalah..

Allah mendengar  setiap doa kita..sabarlah.

saya rindukan hidup tanpa ada dengki,iri hati,cemburu,syak wasangka...sy rindukan persahabatan dan persaudaraan yang jujur,telus,saling menyayangi dan menghormati..sy benar rindu..

Tuesday, 27 November 2012

Saya Mahu!!!


Assalamualaikum..

sy suka membaca.apa2 saja sy akan baca.masa kecik2 dulu selalu kena marah dgn mak sebab makan lambat..sebabnye?ye sy makan nasi lemak sambil baca paper yg bungkus nasi lemak tu huhu...sy selalu berangan nak buat perpustakaan mini di rumah mcm yg mak buat kt rumah.kalau blh xnk g mane2 dh..nk duk je kt mini library tu hehe..sambil berangan tadi mula la meng'google' gambar yang comel2...dan hasilnya.....




comel kan?ok la sy nk continue berangan...agak2 katne la nk cari rak camni kan...


Muharram

Assalamualaikum..

Memasuki tahun baru dengan macam-macam cerita..macam-macam yang dipasang angan..harapan..impian..sentiasa memohon agar sy dan keluarga diberi ketenangan jiwa.memang itu yang kami selalu harapkan dari dulu.

Alhamdulillah tahun baru kami terisi dengan kepulangan abah dari tanah suci..Alhamdulillah adik sy juga telah selesai konvokesyen di UKM.semoga tercapai imipiannya utk bergelar Doktor :)..Alhamdulillah sy juga selesai temuduga yang sy tunggu2 selama ni...syukur Ya Allah.

Tapi ada lagi cerita.sy kehilangan sepupu.ye dia pergi meninggalkan kami semua.untuk selama-lamanya.semoga dicucuri rahmat dariNya.

Percaturan hidup yang diatur Allah maha hebat!

Thursday, 15 November 2012

Syukur..syukur..syukur

Assalamualaikum..

Abah dah selamat kembali ke rumah dan ke pangkuan kami semua..syukur ya Allah.Selesai sudah rukun Islam ke5 abah..sehari memang rasa tak cukup mendengar cerita abah..terbuai mendengar cerita abah..cerita abah bukan omong kosong..bukan meninggi diri jauh sekali menunjuk-nunjuk tentang kisah di tanah suci..apa yang keluar dari mulut abah semuanya berisi..air mata abah bukan tangis yang dibuat-buat..aku yakin.dari lahir hingga kini inilah kali pertama lihat abah murah dengan air mata..kenapa?hanya Allah dan abah yang tahu semuanya.

Tetapi ada satu kisah abah yang membuatkan sy teruja.Abah jumpe Prof MKI di Madinah.ye sy tak tipu dan abah juga tak bohong.Ya Allah...akhirnya abah dulu yang jumpa Prof..tersenyum sy sendiri..kata abah sejam bertemu dengannya air mata memang tak putus mengalir.sendu.kata abah satu hari nanti dia harap kami semua dapat bertemu prof di Madinah..dalam tangis abah sempat lagi sy tanya "bah Puan Roza ade tak bah?cantik tak die bah?"..abah tersenyum.kata abah Puan Roza sentiasa di sisi Prof tapi di sana dia xtau sapa yang cantik sapa yang tak sebab semuanya menjaga aurat hingga tak terlihat kecantikan mereka..nauzubillah.

hati makin membuak utk ke sana.


p/s:kata abah pesan Prof semua orang boleh jadi sepertinya.yakin dengan Allah...tiba-tiba teringat email yang sy bagi pada Prof (even Prof x reply or mungkin tak sempat baca pun hehehe...)..dlm email tu sy suruh Prof cari Abah.mmg tak logik tapi akhirnya Allah temukan mereka walau masing-masing tak perlu mencari.

Sunday, 4 November 2012

Menu apa?

Assalamualaikum..

Baru pukul 1 tapi kepala ligat nk makan apa utk berbuka hehe..ok dalam kepala sy ni je yg ada sekarang :)
AYAMAS...fuhhhhh sedapnye makan ngan nasi panas2..

Nasi kandar...sempat ke nak gi Yasmeen?sempat..tak..sempat..tak..haishhh



ke last2 yang ni je yg dapat..goreng ikan masin je uhukhuhuk..tapi xpe sedap jgk hehe

apa pun semua itu rezeki kan..tunggu je apa rezeki sy petang ni :)


I hate it!

Assalamualaikum..

Speechless.

Seriously sy benci bila hampir2 pilihanraya.sy x suke!!
Tau kenapa?sebab bila pilihanraya semua orang jadi hilang akal.sy xtau apa yg diperjuangkan.sy betul2 menyampah.tolong la jgn sempitkan otak dgn hal dunia.we have a very limited time to improve ourselves.terlalu banyak dosa yang ditanggung,terlalu sedikit pahala yang dikendong.please and please unite..we are Muslim.fight for it!!!
mungkin terlalu selesa dengan keamanan tanpa perang tidak seperti Syria, Palestin dan lain2.mungkin tidak pernah merasa seksanya untuk melakukan aktiviti harian termasuk  SOLAT n baca AL QURAN.mereka di sana terpaksa berkorban jiwa,harta,rumah,keluarga,negara mereka just for Islam..bangkitlah wahai muslimin dan muslimat.tidak sedarkah si dajjal sedang bergelak ketawa melihat perpecahan umat Islam????

please..please..please..

Thursday, 1 November 2012

Tiada Kompromi!

Assalamualaikum..

Balik kerja tadi laju je menuju ke nursery..amik baby??eh nursery pokok2 tu la hehe..dan hasilnya berjaya shopping 3 beg tanah+baja..ek eleh x best betul kan shopping tanah..x hot btl ehehe..bkn apa kelam kabut beli sbb weekend ni atleast dh ad aktiviti berfaedah----->berbakti kepada tanah ye :)..penat jgk la sbb pusing tgk pokok n bunga2 hampir sejam.leka betul.

sebagai reward utk diri sendiri misi mencari makan pula menyusul ekeke..ms on the way balik singgah la jap kt fast food restaurant membeli makanan mengisi perut..masa tgh queue terdengar suara budak menangis meraung macam kena pukul teruk..jantung tiba2 berdegup laju..tau apa yg jadi??budak umur 3-4 tahun menangis dicubit ibunya.tau ape lagi yg ibu tu buat??die jerut leher baju and ugut nak wat lagi ke x..jarak si ibu yg tgh duduk menyedap tu dgn budak comel tu kira2 dua langkah org dewasa..blh imagine x cmne keadaan budak tu dijerut dan ditarik??perasaan sy masa tu?of coz la mendidih satu badan!rasa nk g kat ibu sengal tu and penampar laju2!!!tau ape lg yg wat sy bengang??ade 3 perempuan (sorang nenek kepada budak tu dan 2 lagi mgkin achik2 kepada budak tu) yg wat bodoh je..biarkan si ibu tengking+marah+jerut leher tanpa ada simpati..sy rasa nk amik sos cili n letak kat mata diorg..atleast diorg buta n bila wat xtau xde la nmpak sgt kan..gggrrrrrrr...

klu la sy blh dedicate post sy ni kt ibu sengal tu mungkin ni yg sy akan cakap:
~eh ko ni ada otak ke x?ko rasa betul ke cara ko mendidik anak tu?
~mmg la tu anak ko..so sbb anak ko la ko kena syg dia betul2 bukan menjerut suka2 ati
~bdk 3,4 tahun apa la sgt yg diorg blh wat.bkn besar pon slh dia.memang la nk mencegah dari kecik tapi bkn camtu caranya!
~ko dulu mangsa dera ehh??
~ko beranak sbb apa ek?klu kawen setakat suka2 n anak tu rasa cm beban ko bagi je budak tu kt aku.blh?
~meh aku wat cmtu kt ko dpn2 org agak2 best x?ko tau x bdk besar tu pon ade perasaan?
~ko jgn wat2 heran la klu budak tu dh besar nnt die x layan elok ko ye...
~ko tau x brapa ramai org kt luar sana yg dh kawen bertahun n masih x dpt anak?pttnye ko bersyukur bnyk ok

ok tu saje yg sy nk dedicate kt ibu sengal tu.tp td sy masih bersabar.menjeling je dh wat ibu sengal tu tak selesa dgn sy..eleh sy x ckp ape2 pon..tau pon takut..hehe.

moral:sayangi anak anda..anak anugerah Allah yg paling bernilai..so jgn sia-siakan diorg..mendidik banyak caranya bukan dengan pukul n marah dpn2 orang..tau tak budak2 ni sweet gile??xkan sanggup nk pukul diorg teruk2??gile!!bab budak2 ni sy mmg TIADA KOMPROMI!

p/s:tiba2 jadi sebak.terlalu rindukan along,adik,mia,adif,ayyan...smga anak2 achik dilindungi Allah selalu dan jadi anak yg bermanfaat utk ibu,ayah,mama,papa,keluarga,agama dan masyarakat...aamiin