Tuesday, 23 October 2012

Oh Fesyen!

Assalamualaikum..

Pagi-pagi lagi teruja nak cari jubah yang ala-ala dress yang blh dipakai dengan jeans yang dh lame terperuk dlm alamari gara-gara di bahagian *$&^#@ yg ketat melampau..memang tak sesuai!!!hehehe...macam biasa menjamu mata di Thepoplook awal2 pagi sebelum melakukan tugas hakiki cewahhhhh..hmm agak menerujakan tapi bimbang x suit ngn badan sy yg hhhmmmpppp.wordless.kekeke...

Memang seronok tgk fesyen sekarang ni.macam2 gaya.dan kdg2 ada yg jadi mangsa fesyen...yg mungkin tuan punya badan x sdr tp org lain nmpak...uhhhh...as a Muslimah we back to the basic.fesyen kita mmg up to date tapi kena ke dgn tuntutan Islam?bkn ckp diri sy a very perfect Muslimah ok tp just giving my opinion..bila kita tgk skrg ni gadis2 punye nk berfesyen smpai tak titik beratkan ttg aurat.pkai baju dan seluar ketat,pakaian jarang,tdung singkat,make-up yg over.memang macam2 la..ada plak tu yg xtau la jenis apa yg diorg pakai kdang2 macam kain balut buah cempedak pon ade ekeke..

berfesyen tak salah tapi apa yg penting mengikut tuntutan agama.dah kata x blh ketat so xyah la cari yg ketat2.dh kata xleh bersanggul macam bonggol unta so xyahla.sy suka tgk fesyen cik Maria Elena kite ni..fesyen dia bersahaja,ada personaliti tersendiri,x mencolok mata,x over pendek kata sejuk mata memandang..nampak cantik walau x make-up,nampak comel walau tak perlu dedah rambut ala k-pop,nampak elegan walau tak perlu pakai skinny jeans...pendek kata i like her appearance so much!!mmg la x perfect mana pon dia tpi pakaian dia makin improve hari demi hari..so anda masih nk berbonggol unta?masih nk pakai kain sarung cempedak?masih nk make up mcm opera cina?it's up to you girls! 


peace no war!!! ;p



Friday, 19 October 2012

a d i l

Assalamualaikum..

sy selalu fikir kenapa hidup orang senang dan lancar tidak seperti hidup sy?bila terlampau jauh menyelami perasaan sendiri sy mula istighfar..tak patut sy fikir mcm tu..Allah kan dh atur semuanya..mungkin sy tidak sabar apa yg akan jadi esok,lusa dan seterusnya.kadang2 sy lupa nikmatNya.ye sy memang lupa dan skrg sy cuba utk terus mensyukuri nikmatNya.sy yakin ada yg terbaik utk sy nanti.cerita lepas sbgai panduan,pengajaran dan tauladan utk sy terus jadi yg lebih baik hari ni, esok, lusa dan seterusnya.

benar kata teman sy diam itu kadang2 lebih baik.skrg sy pilih utk pendam.sy pilih utk diam.org lain xkan faham.mungkin hari ini diorg menyebelahi sy,sokong sy tpi esok,lusa dan seterusnya sy tak pasti.mungkin jadi benci,tak suka,menyampah..entah sy krg pasti.sy yakin mengadu padaNya adalah jln terbaik bgi sy.org selalu tanya tak sunyi ke lalui hidup sorang2?sy tak perlu jwb.sy tak pernah rs kosong.Allah dh anugerahkan keluarga dan teman utk sy.Allah itu kan maha ADIL.


Maybe this is the right time to make it rubbish..:)

Thursday, 11 October 2012

Rindu Abah Part 3

Assalamualaikum..

Mungkin terlalu banyak masa bersendirian buatkan sy terlalu banyak berfikir..hari ni seharian berehat di rumah.keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan utk ke ofis.rutin bersembang dgn mak diteruskan mcm biasa..akan jadi pelik kalau sy tinggalkan rutin ni :)

Mak macam biasa bercerita kisah abah.hari ni hari yang ke20 abah mengembara ke tanah suci menunaikan rukun Islam ke5 itu..dari hari pertama abah berangkat hingga ke hari ini belum pernah sehari pun diorg tak berhubung.kadang-kadang sampai 3-4 kali sehari.even dengar suara pun dh buat mak tersenyum.

utuh.

hati semakin rindu pada abah.last week balik kampung sy ambil alih tugas abah sementara waktu memotong rumput dan membelek2 pokok yang dia jaga sebelum ni..rasa ingin menjerit..Ya Allah rindunya abah.abah...pokok cabai abah semua berbuah banyak.pokok nangka abah tanam pon dh keluarkan buah sulung..manis sangat.kucing-kucing abah pon gemok2 dh...mak bagi makan cukup hehe..tiap kali tidur sebelah mak mesti nmpak mak peluk bantal abah..mungkin rindu sgt2.

kami doakan abah sihat kt sana.smoga abah tenang menjalani ibadah.semoga abah mendapat haji yg mabrur..semoga segala berjalan lancar terutama pada hari wukuf di Arafah.smoga Allah izinkan kita sekeluarga di sini untuk berpuasa pada hari Arafah..permudahkan abah Ya Allah.izinkan abah menjejakkan kaki di jabal Rahmah (bukit kasih sayang)..tempat bertemunya Adam dan Hawa.tempat terakhir Nabi Muhammad saw menerima wahyu.

p/s:semoga sy dijodohkan dengan lelaki yang baik macam abah :)

Sunday, 7 October 2012

pergi jauh..pergi dekat

Assalamualaikum..

saya tak kisah orang lain tak suka blog saya.tak suka tulisan saya.tujuan asal saya buat blog saya pon sebab nak luahkan apa yang terpendam.itu pon masih bertapis.bukan semua saya luahkan.

saya tak peduli apa yang orang nak nilai tentang diri saya.saya tak kisah semua tu.blog ni sebahagian hati saya.saya tak pernah tipu.saya tak pernah ceritakan kesemua yang indah.ada masa saya ceritakan kesedihan saya.biarlah saya tak hirau langsung tanggapan orang.

saya sebenarnya tengah kecil hati.hmmm xpela diam itu lebih baik.semua ini sementara.sampai masa akan hilang semua.ingin pergi jauh.


p/s:rasa ingin pergi dekat dengan keluarga.tak mengapa.sudah tidak lama.

Tuesday, 2 October 2012

Tiada Ruang

Assalamualaikum..

saya ingin beritahu semua orang saya penat dengan kerja saya
tapi saya TIADA RUANG
saya ingin pergi jauh dari orang-orang yang selalu melemahkan semangat saya
tapi saya TIADA RUANG
saya ingin hari-hari saya ditemani emak dan abah
tapi saya TIADA RUANG
saya ingin mereka yang saya sayang sentiasa di sisi saya
tapi saya TIADA RUANG

kenapa saya tiada ruang?
ye..mungkin Allah ingin menguji saya
mungkin juga sebagai satu tarbiyah untuk saya lebih bersyukur,sabar dan redha
atau mungkin satu hari nanti Allah memberi ruang ini pada saya :)