Tuesday, 31 July 2012

best quotes

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan

Pagi tadi sempat buka FB dan tiba2 terpandang kt new feeds..seorang teman share quotes yang sgt best bagi sy..sy x igt sgt klu nk tulis tepat2 tapi lebih kurang cmni la bunyinye..

WEAK PEOPLE REVENGE
STRONG PEOPLE FORGIVE
INTELLIGENT PEOPLE IGNORE

see...how sweet that quotes..kalau la sy blh jadi the third people owhhh im so intelligent..tapi sy kini di tahap nak jadi strong people dan ada masanya sy masih seorang yang lemah..:p

Mimpi Indah

Assalamulaikum..

Salam Ramadhan..

Semalam sy mimpi yg indah..pergi ke US menziarah teman baik di sana..mungkin sy dan dia pernah berbincang utk berjumpa di sana tempat dia bekerja sekarang..
tapi yg lebih indah sy pergi ke Niagara Falls bersama teman saya tu dan suami..hah suami????ye dlm mimpi tu ada suami yg temankan sy..siapa??hmmm poor me.sy x nampak dia siapa..tapi sy happy.walaupun itu cuma mimpi tapi sy masih terasa basah tempias air terjun tu.

ya Allah jadikanlah ini satu kenyataan.

ni antara tempat impian saya..selalu berangan pakai baju hujan berdiri 
sambil amik gambar tepi pagar Niagara Falls :p




p/s: gambar ni sy amik dari Google bukan dari mimpi saya!!:p

Sunday, 29 July 2012

dedicate to Ummi Dina :)

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan..

Baru habis menulis kad raya untuk seorang teman baik..bila jari laju menulis hati juga laju mengenang kembali kenangan2 tika bersama dulu..dia sgt baik,jujur,tenang..walaupun tlh bertahun meninggalkan kampus kenangan kami tetap utuh.rasa macam baru semalam kami bergelak tawa.terkenang lagi kata-katanya tika diri ini diuji dengan maha hebat.dia tenang memberi semangat.hingga ke hari ini kata-katanya pendorong kekuatan..

rindu

hanya itu yg dapat diungkap.semoga Allah terus melindungi dia.semoga di dalam kandungannya akan lahir seorang lagi umat Nabi Muhammad yang beriman dan bertaqwa..walau pun tidak diungkap tapi kasih seorang sahabat sgt jelas dilihat..semoga ukhwah kita kekal ke akhir hayat.


Friday, 27 July 2012

Untungnya menjadi kita

Assalamualaikum..

Hari ke7 menjalani ibadah puasa..semoga semua berada di bawah lindunganNya..terasa cepat sgt masa berlalu tanpa sedar 7 hari dh melalui Ramadhan..walupun sehingga hari ke7 masih diberi kekuatan tapi hati tetap memanjatkan doa agar kekuatan ini terus diberikanNya..

hari ni tiba2 terasa sedikit sayu bile hati rindu membuak2 pada mak dan abah..rindu menatap wajah tenang mereka berdua..rindu yang x dpt diluah..entahla sy suka membaca dan menyelami kisah hidup orang lain..yang gembira dgn kisah gembira mereka, yg sedih dgn kisah sedih mereka..macam2 nasib orang..bila merenung seketika kisah orang diri terasa sgt bersyukur..walaupun pernah kehilangan cinta lelaki tapi Allah masih sygkan sy..Allah menambah kasih,syg dan cinta padaNya,mak,abah dan keluarga..ya sy masih ada mereka..mereka kekuatan sy..biarlah apa org kata tapi kasih syg kami tak mungkin goyah..

kadang2 kita perlu melihat ke bawah..melihat betapa hebatnya dugaan org lain..diuji satu demi satu..ditarik nikmat dan rezeki satu demi satu..jangan terlalu selesa dgn nikmat yg ada skrg..kita tidak tahu kalau2 nikmat itu hanya untuk menguji ketaatan kita kepadNya..

Syukurlah menjadi diri sendiri..Allah mencipta manusia sgt baik..terpulang pada kita jalan mana yang harus dituju


Wednesday, 25 July 2012

tiger balm!!

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan..

ok hari ni terasa amat la panas..kepala pon pusing2 je ditambah dengan x cukup tidur..actually sy adalah pesakit gastrik tegar tapi alhamdulillah bila tiba musim Ramadhan memang gastrik xkan datang..syukur di atas 1 lagi nikmatMu..tapi biasa la mungkin kurang minum waktu sahur n berbuka tekak sakit2 n kadang2 buat sy smpai nk muntah..pastu sakit kepala pon mula la datang..adoiii terus xde mood..

mula la mencekau apa yg ade dlm handbag and drawer kot2 ade apa2 yg blh tlg legakan sakit kepala ni..akhirnya sy jumpa dlm handbag sesuatu :)


actually benda ni beli dh lama..beli gara2 rindu pada tok..dulu tok suke pakai ni so bila tok dh xde bau balm ni mmg mengubat rindu pada arwah..:(..semoga tok tenang di sana dan sentiasa dirahmati Allah selalu..rindu tok so much...

p/s:setiap bau ada kenangan..betul2 touching n sentimental value :(

Monday, 23 July 2012

saya nak beli semua!!


Assalamualaikum..

sy bertuah sbb teman sy Ayu perkenalkan Roza Roslan dan MKI..sy mula follow blog diorg awal tahun ni and baru2 ni Ayu ada pinjamkan sy buku2 diorg..xtau nk cakap apa mmg best sgt2..speecless hehehe..hajat di hati nk beli dulu 5 buku ni..xtau bile nk beli harap2 dpt beli secepat mungkin hehehe..


 yang ni sy dah baca pinjam dari Ayu..
tapi mcm nk beli je utk collection

 yang ni x pernah baca so teruja nak beli :)


yang ni pon nak jugak!!

my colleagues ckp yg ni best sgt so apa kata klu 
sy beli hehehe..


yang ni baru baca separuh..pinjam dari Ayu jgk tapi 
sgt menguji iman bila baca time Ramadhan ni hehehe


p/s: MKI ade promote kt http://muhdkamil.org..katanya stok terhad siap ade signature diorg lagi..wahhh makin teruja..bile nk dpt gaji ni bos??:p


Kata orang tua

Assalamualaikum...

Masa berbuka puasa dgn teman serumah tadi tibe2 topik ni muncul..topik apa?topik ni la..kata orang tua..bagi yg biasa membesar dengan org tua atau mmg parentsnye suke ikut adat resam melayu kita mmg xkn lari dari petua atau lbh tepat lagi larangan orang tua2..mcm2 yang dilarang..bile igt blk mmg tersenyum sorang..mak n abah sy xla ikut sgt tapi sy ade makcik n jiran yg suke sgt pegang pada pantang larang..nk tau ape jom check it out!!

tengah masak jangan menyanyi nnt dapat laki tua
eh yeke..?kawan sy selalu jgk nyanyi kt dapur tapi dapat husband yg sebaya je ade jgk yg dpt lbh muda..
sebenarnya xnk bagi kita leka takut hangit lak masakan tu nnt

jangan duduk kt bendul pintu nnt xde org masuk meminang
hmmm musykil gak ni sbb selalunya kt bendul pintu la plg best lepak kan..sambil tgk org lalu lalang..mane tau sbb dok kt bendul pintu la kot tibe2 ade mamat hensem ternampak kite n tersyok kt kite hehehe
sebenarnya anak dara x elok dok bertenggek dpn pintu x manis org tgk

lepas makan jgn biar tgn kering x basuh nnt x cium tangan mak mertua
hehe xtau la apa relevannya tgn kering ngn cium tgn mak mertua
sebenarnya nk ajar kita jgn bermalas2 n nmpak sgt x elok lps mkn biar tgn tu x basuh

jgn makan dalam periuk nnt kawen hujan x berhenti
ha yg ni la plg cnfused sampai skrg..hahaha..
sebenarnya nk didik kita lebih bersopan n x gelojoh..mkn dlm pinggan kn nmpak ayu huhu..

jangan tunjuk pelangi nnt kudung jari
sampai skrg benda ni masih terbawak2 sampai ke besar..sampai skrg xtau motif,sbb dan akibat hehehe...


p/s: kadang2 rasa indahnya zaman dulu-dulu..manis..sukar diganti kisahnya..agak2 bdk skrg lalui x benda cmni?ruginye generasi baru kan..

Sunday, 22 July 2012

Suci Ramadhan

Assalamualaikum..

hari ni dh masuk 3 Ramadhan maksudnya dh 3 hari jgk umat Islam berpuasa..indahnya Ramadhan..sucinya Ramadhan..teringat kata Ustazah Bahiyah punye la uniknya Ramadhan sehingga ikan di laut dan para malaikat semua berdoa memohon keampunan untuk kta...subhanallah....so jgn lepaskan peluang utk memohon keampunan dari Allah..semoga Ramadhan kita dilalui dgn jiwa yg suci..

tapi cmne plak kalau dosa kita sesama manusia?ye mungkin kite x sdr kite ade buat org di sekeliling kite kecil hati atau terasa hati dgn kita atau mungkin bermusuh dengan org..jd cmne nk sucikan hati..jgn risau..Allah itu maha mengetahui, maha pengampun, maha pemaaf..mohonlah keampunan dari Allah dan mintalah pada Allah..mengadulah hanya padaNya moga2 dibukakan hati org yg bermusuh dgn kita supaya mereka memaafkan kita..jgn putus asa.semua itu kerja Allah..hanya dia yg mampu membuka hati sesiapa sahaja utk memaafkan...doalah moga hajat kita diperkenankan...

semoga Ramadhan kita dilalui dengan jiwa dan hati yg suci.amin.


p/s:maafkan sy ye klu ada yg benci,marah,kecil hati atau mungkin berdendam dgn sy..sy bnyk silapnye dan masih belajar untuk krgkan kesilapan2 tu...:)

Wednesday, 18 July 2012

Abah

Assalamualaikum..

hari ni hari lahir abah :)...x sabar nk jumpe abah..esok makesure bwk beg blk kmpung siap2 masa nk dtg ofis hehehe..dh beli hadiah utk abah 2 minggu awal..harap2 abah suke huhu..hmmm tiba2 teringat kenangan sepanjang 28thn hidup dgn abah..terlalu banyak utk dikongsi..

kadang2 seronok tgk agihan tugas mak dan abah..mak selalunya akan urus semua hal rumah~masak,mengemas,membasuh..macam2 la.abah?ha mestila melayan kami adik beradik..igt lagi pagi2 masa nk g sekolah abah akan pastikan baju sy dan adik kemas,bergosok,kasut putih,rambut disikat dan diikat rapi..klu kasut kotor abah akan bangun awal n kapur kasut yg kotor then letak belakang peti ais hehehe..

keluar je dari pagar sekolah kereta abah memang dh sedia menunggu..sepanjang sy bersekolah boleh dibilang dengan jari berapa kali kami yg kena tunggu abah tu pun sebab abah ada hal penting yg x dpt nk elak..masuk je keta abah akan sabar dengar macam2 songeh anak2nya..hehe rindu sgt saat tu.kadang2 abah yg angkat beg sekolah masuk dlm umah sbb ngadu beg berat hehehe...rindu rasa nk solat jemaah dengan abah..teringat masa kecik2 dulu bile maghrib je laju nk solat ngn abah..pastu abah akan baca kuat2 n sy akan follow bacaan abah dengan lenggok yg sama..bile igt balik memang nk tergelak..time tido abah akan ronda pantau anak2..abah akan check kot2 anak-anak digigit nyamuk..klu ade nyamuk hinggap di badan dia x tampar tapi picit dngan perlahan sekali tkut kami terjaga..kadang2 selalu tunggu abah yg dtg picit nyamuk dan buat2 tido hehehe..

memang rindu semua kenangan tu..rindu abah..sempena hari lahir abah ni sy doakan abah diberi kesihatan yg baik,diberkati hidup oleh Allah dan sentiasa dipayungi lindunganNya..
kami semua sayang ABAH!!

Tuesday, 10 July 2012

what say you?

Assalamualaikum..

bukan nk memalukan sape2..bukan jgk nk bercerita hal orang tapi just nk share something..kisah sorang teman rapat yg hidup single lebih 5 thn sebab frust bercinta...waaaaa terkagum jap..setianya dia smpai rela hidup membujang..bile sy ckp cmtu marah die...katanya bukan setia ataupun frust tapi berhati2 memilih!!hehe betul jgk kan..dh ade pengalaman mesti la nk pilih yg jujur,setia,sanggup ssh sng bersama n plg penting tidak mengkhianati..

ok la borak punye borak tiba2 terkeluar bab ex bfnye yg dh selamat kawen..die pesan kpd sy utk strong n jgn melukut di tepi gantang..kite ade maruah!!!hehe serius die bagi motivasi..teruja plak kan haha..die kata ex bf die ade perempuan lain n lps 2yrs berpisah her ex begging her utk smbung semula hbgn..n teman sy terpaksa tkr no fon sbb xnk ade kaitan lg ngn ex die..n now after 5 yrs sesuatu yg mengejutkan berlaku..punye kecik dunia ni wife ex die berkawan baik dgn kwn die so ape lg 1 per 1 cite diorg akhirnya die dpt tau..yg kesian wife ex die skrg tgh sarat mengandung n sdg  kemurungan gara2 sikap x bertanggungjawab suaminya yg juga ex teman sy ni...after 5yrs diorg x bahagia..hmmmm serius terkedu..

sy tnye wht her feeling now?she said Allah itu maha adil..ok speechless.
what say you???:p

p/s:bersangka baik lah dengan Allah..Dia maha mengetahui atas sesuatu..

Saturday, 7 July 2012

she's my special girlfriend!!!

Assalamualaikum..

jgn suspen dgn tajuk entry ni..sy masih lurus hehehe..ok la korang mesti ade best friend kan..x kira la perempuan ke lelaki ke yg penting mereka la best friend kite..tempat kite luahkan rasa,share suka duka dan macam2 lagi..macam korang jgk i have one!!!!

kitorg dh kenal lbh 10 tahun..mula2 kenal after seminggu register kt U dulu..1st time jumpe die mmg wat sy selesa..bilik sy bwh bilik die je so tiap2 hari ulang alik merempat huhu..our friendship run smoothly..mmg dia sahabat yg sgt2 memahami..ape yg terdetik di hati sy dia mesti tau cm tu jgk sy mcm pkai kadam plak kan hahaha...masa gaduh mesti la ade..klu x nmpak x best plak kan..semua kami share dari baju sampai la ke hati...

dia ibarat kembar sy..mmg ssh nk berpisah..fmily dia n family sy 1..kan sy ckp smua bnda kitorg share hehehe..ktorg pernah ada kisah cinta yg sma,dikecewakan,disakiti..smua sama..mcm x caya kan..tp tu la realiti..skrg die dh kawen n sy hrp sy akan ikut jejak langkahnya..sy xtau nk ckp ape lg pendek kata i love her so muchhhhhhh..


p/s:bnyk jgk sbnarnye kisah pht kami tapi biar kami je yg tau..n baru2 ni dia ada sakit yg hmpir sama ngn sy..kite doakan die sembuh n dapat baby cepat2 k...amin

Sunday, 1 July 2012

lagi dan lagi

Assalamualaikum..

okay xde cite best tp just nk share cite yg kureng best...sy mimpi dia lagi..sy mimpi dia tgh bersiap nk g bertunang..ok klu betul sy doakan awak bahagia dan kekal hingga ke syurga..sy?xpe sy dh redha skrg..smpai bile nk berdendam..sy pon skrg bhgia walupun hati ni blm dibagi pada sape2..sy dh jumpa apa yg sy cari selama ni..

sy tau awk x pernah baca pon blog sy (tapi sy xtau la kot2 awak atau dia stalker kihkih)...tapi sy yakin 1 hari nnt awak akan jmpe blog sy..smga mampu menempuh dugaan dan ujian Allah..igt hidup kita sentiasa diuji..selagi hayat masih ada berbaktilah pd org tua,bertanggung jawab la pd keluarga,jagala silaturrahim dan jadi muslim yg sejati..semoga teguh menjadi ketua keluarga..wish u all the best :)