Monday, 25 June 2012

sy nk marah jap boleh??:p

assalamualaikum...

ok..tajuk entry pon dh tau sy mmg tgh marah kan..ye mmg sy marah sgt tapi xla marah smpai ngamuk2,maki2 dan sebagainya..just marah dalam hati..tu je la kan yg boleh sy wat skrg ni..ok seriously sy bukanla perempuan yg sgt2 degil,suke membantah,x dgr nasihat or everything..sy biasa2 je..klu baik sy ambil jadikan panduan klu x elok sy jadikan sempadan..

ok tau apa yg sy marahkan??mmg nmpak mcm teruk gile bile semua rasa sy nk cite kt cni kan..abes sy nk cite kt sape????sy ada org yg sgt mengambil berat tapi sy xnk bebankan mereka dgn cite2 remeh sy ni..(remeh bg diorg tp berat bg sy)..ok selama 10thn smua mslah sy dgn dia sy simpan kemas..lgsung x share ngn sape2 sbb sy syg dia so xnk org wat bad perception kt dia..but then after bersabar i lost him..lps break pon sy masih diuji..dia wat cite palsu dkt fmily dia n maybe dkt his new gf..whatever..Allah ada..n now sy kena struggle to build up myself and move on...setelah hmpir 5 bln sy hmpir berjaya merawat luka..thnnk god for all this..sy mencari apa yg sy perlukan di dunia utk bekalan sy di sana nnt..sy mencari kekuatan dan ketabahn utk sy terus bertahan dgn segala mcm ujian yg dh tempuh n akan sy tempuh nanti..

tipu la klu sy ckp sy xnk kawen..yes sy nk sgt kawen..i want my own child..sy nk belajar hidup di dunia yg baru that i never had before..belajar bertanggungjawab,belajar ada komitmen yg tinggi..semua tu sy nk..betul sy x tipu..

tapi kenapa masih ada yg cakap sy ikut emosi?sy xnk kawen?sy x percaya pada jodoh..????WHY????pls la sy manusia biasa yg sama mcm org lain..x sekuat mana pon sy ni..tapi sy masih blh bersabar..ade kawan yg nmpak mcm support but then blkg sy ckp mcm2..who do u think u r??judge sy hnya disebabkan sy diuji mcm2 sblum ni..yes sy nk kawen..so x perlu nk perli sy dgn cerita2 awak tu,x perlu nk nilai sy n family serong smpai mcm tu..sy pantang org pandang x elok pd family sy..baik buruk diorg, diorg tetap family sy dunia akhirat...jujurnya sy syg smua kwn2..and sy akan jaga semua baik buruk kwn sy..tpi nape sy perlu terima semua ni??serius mmg sy mrh.sy x suka kwn yg double stndard!!!klu baik doala supaya kebaikan kawan berterusan and klu buruk doakan keburukan kawan itu menjadi kebaikan bukan perli dan perli dan terussssssssssss perli...sy ada hati sy ada perasaan sy ada maruah...fikirla apa akan awak lakukan klu semua yg jadi ni jadi pd awak????adakah awak mampu sekuat sy????mmg payah bila berhadapan dgn org yg rs diri terlalu perfect and rs org lain wat semua x betul..ok bnyk lagi yg belum terluah..selebihnya biarla sy simpan dlm hati..#sigh


p/s:semoga Allah menambah kesabaran sy ini..and semoga Allah terus memberkati kawan sy ni..sy akan maafkan dia satu hari nnt...maybe raya nnt?hehehe...



Thursday, 21 June 2012

benda baru

assalamualaikum..

lame plak rasanye x menulis..nway bz skt lately..bukan atas urusan melobi utk PRU..bukan juga sebagai perayu undi dan jauh sekali utk amik calon thn ni hehehe..actually bnyk keje perlu settle dlm masa yg terhad..semalam blk keje kul 1 pagi u olls..punye letih smpai kaki kanan sy kebas x hilang2..pelik x pernah jadi tapi ignore je la kn hehehe..i kan iron lady hahhaa..

ok sebelum merehatkan badan dan otak tibe2 tadi hati tertanya sorang2 pasal sesuatu yg baru...perasan atau x kita selalu mengagungkan benda baru..upload dlm fb,blog dan sebagainya..suke sgt bile dapat sesuatu yg baru..bukan korang je sy pon cmtu jgk..orang utara cakap "keciwi" huhu..sy igt lgi mula2 beli kete mak aiii hari2 g kedai aksesori..cari aksesori utk cntikkan kete.tapi selepas 3 tahun sgt2 jarang nk hias kete ape tah lgi nk g kdai aksesori..cmtu gak ngn kasut bile baru2 beli blh kata hari2 nk pakai siap simpan tempat yg elok dan selamat sbb syg kasut baru..ape2 je la yg baru kite layan ibarat raja..belek hari2 btul x?

oleh sbb tu jgk tibe2 sy ter"relate" kisah benda baru ni ngn kekasih curang..hehe ada kaitan ke??mesti la ada..bercinta pada awalnya mmg indah tapi bila dh lama mula ada perasaan bosan..nk plak bile berjauhan (dont get me wrong okehhh...im not that type of lady hehe..)mula la nk pasang lain..konon2 bermasalah dgn pasangan hingga amik jln mudah cari yg baru..bila dpt yg baru hmmmm ape lgi ditatang bagai minyak yg nk melimpah la kan..semua bagus je pd pandangan matanya hingga lupa pda yg lama..tapi cuba kita renungkan balik adakah kekasih gelap tu betul2 ok?ke sbb dia benda baru perasaan syiokkk tu mengatasi segala???hmm entah la..yang pasti benda baru mmg best huhu..



p/s:skt hati bile kite yg lama ni dilupakan hingga xde satu pon yg baik..dan yg baru dipuji bagai nk rak smpai blh ckp x serasi dgn yg lama dan sgt sehati sejiwa dgn yg baru..wth!!!hopefully cinta korang mekar smpai akhir hayat korg ye..

Monday, 18 June 2012

r o d a

Assalamualaikum..

beberapa hari x menaip hari ni sy kembali lagi..:)
rindu nk menaip walaupun sy tau xla ramai mane pon yg baca n komen tapi suke sgt bile dh tls blh baca ulang2..agak2 syiokkk sendiri x?hehehe

ok la semalam sebelum tidur dikejutkan dengan 1 sms dari teman yang sgt rapat..saje bertanya khabar katanya..tapi sy tau ade bnda yg lebih die nk tau..nway thnx so much fren..really appreciate it dear..seronok sebenarnya kwn2 lama berhubung ngn kite lps sekian lama menyepi diri tapi.......bile muncul kwn lama maka akan muncul la kenangan2 lama yang dh dibuang jauh2 tu...adeiiii..hmmm what to do..i know diorg semua caring tapi arghhhhhh....

bila kenangan datang menyinggah perasaan yang paling ditakuti datang tanpa diundang.. menyampah!!!huhu...xpe la sy pegang kata mak..hidup ibarat roda (rasenye semua org pon tau kot kan hehehe)..hari ni sy mungkin di bawah n x selamanya sy di bawah..akan ada masa dan ketikanya sy akan di atas (semoga sy tidak riak, sombong dan angkuh)...sy akan terus pegang kata-kata mak ni..x mengapa sy hilang satu tapi sy masih ada ramai..






p/s:dunia hanya sementara..beramal lah selagi terdaya...cari lah ilmu selagi termampu...akan ada hari penentuan dan pembalasan..

Thursday, 14 June 2012

Mengapa Tertekan?

Assalamualaikum..

Ok tajuk pon dh ketat kan..mmg tertekan baca tajuk entry ni btol x?hehehe..ok hasil analisis dan observation dari pengalaman orang dan sy sendiri, sy telah berjaya list down beberapa sebab mengapa kita selalu tertekan..x kira la tertekan sbb ape cinta ke,family ke,kerja ke,kawan ke ape2 je la..nk tau x??ok lets start!!

1. Desakan
boleh terjadi akibat desakan oleh beberapa faktor dan sumber antaranya desakan kewangan,desakan kerja atau apa2 yang mendesak kita untuk membuat sesuatau yang luar kemampuan kita~expectation>ability

2. Cemburu/iri hati/dengki
kita terlalu memikirkan kelebihan dan kesenangan orang lain hingga membuatkan diri terasa kerdil.sepatutnya kita memikirkan apa yg terbaik untuk lebih dari orang lain (tapi jgn sampai tahap riak dan menindas orang lain ye...)

3. Kurang keyakinan diri
tidak yakin dgn kemampuan diri sendiri...mungkin terlupa bahawa setiap makhluk Allah ada kelebihan dan kekurangan

4. Terlalu memikirkan orang lain
oleh kerana sering fikir pasal orang lain buatkan kita serba tak kena.sepatutnya cari kebahagiaan diri bukan mempertikai kebahagiaan orang lain

5. Tidak yakin dengan rezeki/jodoh/takdir
kita sering menyebut pasal redha..pasrah..tapi kita tidak meletakkan hati pada tempat yg betul..mulut kata redha tapi tidak hati..cuba cari dan gali di mana utk mencari redha,menjadi pasrah dan menerima takdir..yakinlah semua itu telah tertulis seawal 4 bulan dalam kandungan..

6. Tak perlu nk stalker sgt!!
ha ni la yg selalu buatkan kita tertekan...melihat kelebihan orang lain untuk majukan diri boleh tapi jgn smpai nk stalked bagai kan..let bygones be bygones..for me especially bila putus cinta jgn nk amik tau lgsung hal yg berkaitan dgn dia..x bagus sbenarnya..wat kita bertambah tertekan tau..anggap je kita dan dia hidup di dunia lain..xyah amik tau.sama la jgk dgn masalah yg selain dari cinta...

Jom ramai-ramai belajar mengawal emosi..tekanan x best tau..buatkan kepala serabut,nafas sesak..pendek kata mmg tak happy langsung bila tertekan..semoga kita lebih berani untuk lalui hari ini,esok dan masa depan..




p/s:putus cinta mmg sgt tertekan okehh...hampir separuh tahun sy rasa sgt useless smpai sy x sedar rupa2nya ada yg terlalu menghargai sy dan ramai yg melihat kebangkitan dan kekuatan sy hari demi hari..ehh sy x sdr pon..:)

Wednesday, 13 June 2012

First try

Assalamualaikum..

meh..meh..nak cite benda baru huhu...memandangkan pejabat akan menyertai sukan antara jabatan kitorg bgi wilayah utara end of this month so berduyun-duyunlah (cehhh macam ramai sgt kan hehehe...) staff mencuba pelbagai acara yang dirasakn terer dan berbakat utk melakukan huhu..sy???congkak..hahaha boleh ke?boleh la kan..i love traditional games..berusaha keras menyusun strategi n xde main tipu okehhh hehe..memangla letak nama untuk menyertai congkak tapi tetap nk menyibuk cuba macam2 acara..


ok klu korang nk tau sepanjang 28 thun sy hidup belum pernah sy mencuba permainan dart..tau ape tu?ala yg baling2 panah kecik comei tu kt circle board tu..ha dh tau kan..ok seriously mmg sy sgt teruja cuba main game ni..mula2 agak cnfuse cara nk kira mata and yg paling penting xtau cmne nk fokus..tapi setelah diajar dan diturunkan ilmu oleh my sweet colleague aka kak asma sy berjaya melakukan and yg penting telah mengalahkan sifu sy hahaha...best gile you all.semalam tido smpai termimpi2 tau..hari ni pagi2 lgi dh g melontar panah hahaha...mmg gian nk main menatang ni hehehe..so pada yg belum pernah cuba i think u should try this..mengajar kita cmne nk fokus,disiplin,bersabar and yg penting menghilangkan tekanan huhu...

SELAMAT MENCUBA!!

Memori datang menyentap

Assalamualaikum..

entah la patut atau tidak sy share semua ni..mungkin x semua sy akan cerita..(mukadimah pon dh mcm sedih hehehe)..Isnin lepas ada site visit kira cm lawatan sambil blaja jgk la kat Simpang Pulai dan Tapah,Perak..sgt teruja ok sebab walaupun x dapat singgah kampung lalu pon dh seribu rahmat..huhu..Memang happy sgt sebab team semua sempoi and senang kira.yang paling penting Pengarah sy sporting x hengat okeh.

ok la visit yg menarik dan bnyk blaja benda baru..tapi 1 je yg mmg xleh blah bile di bawa ke pusat ternakan katak dalam kolam simen...what?????katak???seperti semua sedia termaklum la sgt sy sgt fobia+trauma+alergik dgn katak ni..jgn kate nk tgk real tgk gmbr pon dh blh wat tidur mlm x lena okeh..oleh kerana itu juga sy sgt berhati2 nk tumpang bilik air atau masuk umah org..tkut diserang hendap oleh katak-katak yg iyerkkkk...mse visit sy dok dlm kete smbil pasang lagu kuat2 and locked pintu kete dgn selamat skali hehehe...
best kan dapat wat kolam ikan cmni...

see...my big bos sgt bersemangat on that day hehe..

tenang..damai..dekat dh ni nk smpai cameron highland

nk enteprem jgk kan hehehe...

ha..ni la pusat ternakan katak Mr Jacky tuh...huh u made me histeria la Mr jacky hehe


ok berbalik pada ape yg lebih penting utk sy share semestilah 1 part yg sgt mengganggu emosi dan jiwa raga sy skrg ni..kitorg ade pusing2 sekitar Ipoh utk cri barang keperluan projek..wktu nk exit Ipoh hati tibe2 berdup dap dup dap...klu korg nk tau sy dh 5 bln x jejak kaki di Ipoh..tau nape?ye sebab sy belum kuat utk lalu tempat2 yg penuh dgn kenangan bersama dia..ckap je ceruk mana yg x pernah kami lalu+singgah+lepak..semua dah.aduhhhh how come you!!sgt tragis ok bile lalu kt tempat2 yg penuh dgn memori yg hnya aku dan dia saje yg tau..sy pasti die tdk seperti sy.die skrg dh lupe semua knangan kami..entah2 dh humban dlm tong sampah@lombong@sungai@ hmmm what ever la kan...tapi not me.semua kisah kami masih kemas dlm kepala otak ni..as usual my fmily sgt2 memahami dan spanjang 5 bulan langsung x wat aktiviti sekitar Ipoh hehehe..sian diorg terpaksa demi utk sy pulih seperti sedia kala hehehe..sy tau semua org akan cakap sy ni emosional,ikut hati,terlalu lyn perasaan mcm2 la..tapi bygkan anda di tempat sy...10 thn 10 hri bukan 1 tempoh yg sekejap..may be it takes a very long time to heal..
and me...still not hve the strength..masih mencari cure to move on..dont know how to handle this but i know Allah always there..to help me and give the best cure for me..hanya doa yang menjadi penyembuh luka.kekuatanku hanya padaMu Ya Allah..

And me..still hoping to get the best in my life..doakan sy kuat dan tabah teman!!perhaps all those happened bring me something gud in my life..i believe in qada dan qadar..and hikmah as well.mungkin ramai yg rindu nk tgk sy happy cm dulu,senyum cm dulu,gelak2 cm dulu,gurau2 cm dulu...yes i will but give me a chance to build up my new me..:)



p/s:kt ofis tadi semua takut nk tegur sbb muka sy muram,suram dan kusam hehe..no la sy ok..cuma jiwa je sentap skit..sy kan strong huhu...

Tuesday, 12 June 2012

Jika ditanya...

Jika ditanya siapa yang paling saya rindukan
Sudah pasti saya rindukan mereka yang telah pergi buat selamanya
dan memang tiada peluang untuk saya tatap wajah mereka seperti dulu

Jika ditanya apa yang paling saya rindukan
Sudah pasti gelak,tawa dan senyum mereka
Yang mustahil untuk saya kembalikan semua itu

Jika ditanya bila saat yang paling saya rindukan
Sudah pasti saya rindukan saat indah bersama mereka yang telah tiada
dan tidak mampu untuk saya ulangi saat itu

Jika ditanya bagaimana saya menghilangkan rindu itu
saya dengan tenang dan pastinya akan berkata
mustahil untuk saya lenyapkan kerinduan itu
kerana rindu itu terlalu manis untuk dilupakan
terlalu indah untuk dilenyapkan...



tiada yang lebih istimewa dari kenangan yang sukar ditukar ganti..:)

Wednesday, 6 June 2012

Ingin Mengadu Pada Siapa?

Membiarkan 4 bulan yang berlalu dengan penuh keperitan
Saat derita melihat dia bahagia
Bibir terlalu malu untuk mengadu pada semua
Bimbang ada yang tidak menyenangi
Atau jemu mula bertamu di hati
Tidak mahu terus mengaibkannya
Biarlah ku simpan sejarah itu
Tidak mahu keluarganya terus kecewa
Biarlah ku pendam sahaja cerita itu
Aku mengumpul kekuatan
Atas fitnah yang diberikan
Atas cerita palsu yang dilemparkan
Mungkin di sini bisa ku luah segala yang terbuku
Mungkin bibir kan ku cuba untuk terus menguntum senyum
Tapi derita di hati tiada yang tahu
Diri ini tidak berdaya melawan takdir
Apatah lagi menghalang cinta mati barunya
Hanya doa dapat ku panjatkan
Agar resah ini hilang dan pergi
Bersama kenangan yang ku sangka abadi
Pergilah jauh-jauh
Agar hidup ini dapat ku lalui indah seperti dulu
Aku tidak meminta rasa ini datang
Tapi mengapa dia sering menjengah mimpi-mimpiku?
Tahukah aku terseksa dengan semua ini?
Ya Allah aku tidak kuat dengan semua ini

Tuesday, 5 June 2012

Sentimental Value hokehh

Assalamualaikum..

ok sy sedih skrg :p..ye sy x tipu memang tgh sedih sgt.okeh jgn slh fhm..xde maknanya nk sedih bab ex bagai kan..kali ni lain skt..bersdih kehilangan ternakan.ternakan apa biar dirahsiakan..cehhh biarlah rahsia la pulok huhu..

mse dlm meeting akhir rasa nk menitis je air mata.sayu.touching.sentap semua ada...pelik perasaan ni..sedih nk berpisah dgn ternakan tersebut..saat keputusan dibuat bahawa kami terpaksa let go ternakan tu ya Allah hanya tuhan je yg tahu..xpe la andai ini takdirnya sy relakan..cuma kenangan tu mmg sy xkn lupa..terlalu bnyk kisah di situ..indah semuanya..

thnx kpd semua yg bantu projek ni..really appreciate it..hope we will see again..




p/s:sy sedih uwaaaaaa...pahit sy telan manis jadi kenangan..:(