Thursday, 14 June 2012

Mengapa Tertekan?

Assalamualaikum..

Ok tajuk pon dh ketat kan..mmg tertekan baca tajuk entry ni btol x?hehehe..ok hasil analisis dan observation dari pengalaman orang dan sy sendiri, sy telah berjaya list down beberapa sebab mengapa kita selalu tertekan..x kira la tertekan sbb ape cinta ke,family ke,kerja ke,kawan ke ape2 je la..nk tau x??ok lets start!!

1. Desakan
boleh terjadi akibat desakan oleh beberapa faktor dan sumber antaranya desakan kewangan,desakan kerja atau apa2 yang mendesak kita untuk membuat sesuatau yang luar kemampuan kita~expectation>ability

2. Cemburu/iri hati/dengki
kita terlalu memikirkan kelebihan dan kesenangan orang lain hingga membuatkan diri terasa kerdil.sepatutnya kita memikirkan apa yg terbaik untuk lebih dari orang lain (tapi jgn sampai tahap riak dan menindas orang lain ye...)

3. Kurang keyakinan diri
tidak yakin dgn kemampuan diri sendiri...mungkin terlupa bahawa setiap makhluk Allah ada kelebihan dan kekurangan

4. Terlalu memikirkan orang lain
oleh kerana sering fikir pasal orang lain buatkan kita serba tak kena.sepatutnya cari kebahagiaan diri bukan mempertikai kebahagiaan orang lain

5. Tidak yakin dengan rezeki/jodoh/takdir
kita sering menyebut pasal redha..pasrah..tapi kita tidak meletakkan hati pada tempat yg betul..mulut kata redha tapi tidak hati..cuba cari dan gali di mana utk mencari redha,menjadi pasrah dan menerima takdir..yakinlah semua itu telah tertulis seawal 4 bulan dalam kandungan..

6. Tak perlu nk stalker sgt!!
ha ni la yg selalu buatkan kita tertekan...melihat kelebihan orang lain untuk majukan diri boleh tapi jgn smpai nk stalked bagai kan..let bygones be bygones..for me especially bila putus cinta jgn nk amik tau lgsung hal yg berkaitan dgn dia..x bagus sbenarnya..wat kita bertambah tertekan tau..anggap je kita dan dia hidup di dunia lain..xyah amik tau.sama la jgk dgn masalah yg selain dari cinta...

Jom ramai-ramai belajar mengawal emosi..tekanan x best tau..buatkan kepala serabut,nafas sesak..pendek kata mmg tak happy langsung bila tertekan..semoga kita lebih berani untuk lalui hari ini,esok dan masa depan..




p/s:putus cinta mmg sgt tertekan okehh...hampir separuh tahun sy rasa sgt useless smpai sy x sedar rupa2nya ada yg terlalu menghargai sy dan ramai yg melihat kebangkitan dan kekuatan sy hari demi hari..ehh sy x sdr pon..:)

3 comments:

Mrs. Aisam said...

betul zue....ramai lg org kat luar tu yang menghargai kite..sabar itu kan indah..tidak perlulah tertekan sangat..kite kene nikmat betul2 hari2 yang Allah beri pd kite ni..Alhamdulillah...

zuriati zainudin said...

thanx bai...kekuatan x dtg mengejut..smua dtg selepas mendapat petunjuk dari Allah..Allah hadiahkan aku fmily n teman yg sgt2 setia saat ssh n senang..n Allah kurniakan ketabahan saat aku merangkak..:)

Mrs. Aisam said...

hikmah yg baik utk kamu...pasti..Allah dah tetapkan..insyaAllah zue...