Wednesday, 26 December 2012

Akhirnya Part 2

Assalamualaikum wbt..

kira punya kira tinggal berapa hari je lagi nk berkhidmat untuk jabatan ni dan berhappy2 together dgn bos,pegawai2,kawan2...arghhhh time is running out!

tadi sy n teman baik diarah untuk menghadiri 1 majlis yang dianjurkan oleh 1 jabatan ni..org2 jabatan ni memang superb!diorg smua best gile ok...dari bos sampai ke staf samua best..tengah bergelak ketawa sambil makan2 dengan diorg semua ditemani angin yang boleh tahan kuatnya hati tiba2 tersentap..tgk plak pakcik2 penerima bantuan..mak ai rasa nak gugur je air mata..uwaaaaaaa..setelah menguatkan semangat akhirnya perasaan itu datang juga..sy dah mula rasa akan kehilangan sesuatu..sesuatu yang sy xkan dapat di tempat lain..sgt valuable!

sy harap sy pergi dari cni tanpa menitiskan air mata..sy akan sentiasa merindui semua ini...rasa bertuah pengalaman seperti ini hadir dalam diari hidup sy..syukur ya Allah.

Tuesday, 25 December 2012

Alahai

Assalamualaikum wbt...

Cuti di tgh2 minggu mmg agak bosan sebab nak kena amik cuti la plak kan...cuti dh sampai limit so xyah mimpi la nak amik cuti...ok cuti krismas dok diam2 kat umah ye..no balik kampung..no jalan2 cuti...dok diam2!!weekend baru2 ni best friend ever after ajak dinner kat umah dia..wahhhh langkah kanan la plak hehe..setelah tersandar kekenyangan dia bagi idea yg sangat comel...cuti krismas nk main picnic2 kat kebun ayah dia...woooo great!so kami memang excited gile okehhh..masa hari kejadian kitorang siap awal dari biasa..masa dia mesej suruh bangun kitorg dengan belagak gile x reply pon mesej..bajet2 nk suprise la kan (nampak sgt sebelum2 ni kitorg selalu lambat kekeke)...so suprise menjadi jgk la kan sebab dia terkejut tiba2 kitorg dh ada depan umah...sampai2 je kebun pakcik mmg terpegun jap..tgk keindahan kt situ..can u imagine kebun getah yang bersih gila pastu ada bendang yang tgh menghijau di kiri kanan kebun dengan cuaca yang redup tambah plak dengan angin timur (istilah angin timur sy baru tau bila sy duduk cni hehe)....memang superb!!!kitorg makan2 ala2 picnic sambil kait buah cempedak ishhh heaven gile...mood hari tu sgt2 la bagus hehe...

Ku sangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari cewahhhh...mood tiba2 agak spoiled!teman ade la letak gambar2 kt instagram..ala saje suke2..excited beli fon baru la kot kan haha!tiba2 teman tanya tau tak sape %^&*@&%#@$$?sy ckp la kenal sbb die &&**$ kepada si @#$...sy tanya lagi kenapa?teman cakap si @#$%^&& like kat gambar2 sy yg teman upload..eh engkau dah kenapa?ape hal nk like2 bagai?sy musykil gila.dulu diorg langsung x amik port pasal sy even sy n keluarga dgn humble gila pergi umah diorg utk settle cara baik even diorg x take action pon ni tiba2 nak get close plak dgn life sy kan..after almost 1 year tiba2 diorg muncul..mula2 si kakak add fb n main like2 n now si abang like2 instagram my teman...korang dh kenapa ha?bukan korang ke yg suka sgt bila si adik wat camni kat sy?pe hal yg tiba2 nk involve semula?pelik2 manusia ni...x kisah pon kalau sbb nak kukuhkan ikatan silaturahim tapi macam pelik la kan bila life teman pon korang nk involve jgk..dunia sy dan korang dh lain.dh jauh..tapi nape nak ganggu lg??peliknya manusia camni.xyah la nk tunjuk korang tu baik sgt..salah ke kalau sy nak cari pengganti ke ape ke?korang pernah amik tau ke ape yg adik korang wat sampai sy jadi x tentu dulu..xpe sy malas nk berdendam malas nak ungkit sampai masa semuanya akan reda..dan sy akan trus mencari bahagia sy tanpa ada apa2 hubungan dan ikatan dan komitmen korang..tolong la paham..tolong la pergi dari hidup sy...tolong la..alahai manusia...


sy tau ada yg kurang senang dgn entry sy..maafkan sy..

Wednesday, 19 December 2012

Akhirnya Part 1

Assalamualaikum wbt..

kita akan mula rasa indah bila apa yang dihajati dipenuhi dan rasa marah yang diingini tidak ditunaikan..entahla mendapat khabar gembira kali ini perasaannya lain sangat..tidak seperti sebelum ini.padahal ini yang diinginkan dari dulu.perasaan bercampur baur.rasa seperti tidak kena.kadang senyum kadang menangis kadang riang dan kadang sedih.kalau ditanya apa sebenarnya perasaan itu sy memang tak dapat nak terangkan dengan jelas.sangat sukar.sangat complicated!!

sekarang baru sy faham tentang perasaan dan luahan email AYU saat dia melalui situasi yg hampir sama seperti sy sekarang.entahla bukan tidak bersyukur tapi sedih untuk tinggalkan kenangan itu yang lebih menguasai hati.susah untuk sy tinggalkan rutin hampir 4 tahun sy ini.sukar untuk berjauhan dengan teman yang sangat disayangi.payah meninggalkan tugas yang sudah sebati dengan jiwa ini..

TAKDIR.hanya itu yang sy tau.takdir telah ditentukan.tugas sy hanya laluinya dengan tenang dan sabar.


belum pergi tapi sy sudah mula rindu pada TEMAN :(

Tuesday, 18 December 2012

Mai la makan :)

Assalamualaikum wbt..

sy kurang pasti umur berapa tahun sy dh mula pandai mempelawa orang makan tapi itu yang diajar abah dan mak.setiap kali sy tengah makan jika ada ahli keluarga atau housemate atau kwn2 ofis atau sape2 yang sy biasa tegur dan kenal sy akan pelawa untuk makan walaupun dalam pinggan tinggal lagi sesuap..tiada istilah ajak2 ayam tapi menghormati orang itu yang penting bagi sy..tak kisah la makanan yg kita makan xleh di share pun sebenarnya..ni antara ayat2 yg selalu sy guna:

"makan mak,abah..."
"la x perasan mai2 makan"
"baru sampai ke?mai la makan"
'weiii makan.."

simple je kan ayat sy.tapi x kisah la yang penting kita tau mcm mana nk hormat orang.very weird bagi sy kalau kita makan sedap2 tapi kawan or ahli keluarga kita lalu tepi camtu je..x ke nampak macam selfish ada kt situ?x hirau orang yg penting perut diisi penuh..very rude!entahla masing2 ada pendapat.bagi saya ajak2 ayam pun xpe yang penting kita masih ingat dan sedar org di kiri kanan dan tau hormat org walaupun kita tengah kebulur tahap dewa hehehe..

jom makan sama :)

Monday, 17 December 2012

Senyumlah Teman

Assalamualaikum wbt..

Benar kata orang antara perkara yang paling susah kita nak buat ialah memuaskan hati orang..sy pun kadang2 ada terselit di hati tidak selesa dengan orang itu dan orang ini..tapi cuba mengawal emosi untuk tidak sampai menyinggung (harap-harapnya begitulah)..kalau boleh ingin semua orang gembira bila bersama dengan saya..ingin tenang dengan saya..ingin bahagia dengan saya tapi saya tau saya tak mampu...betul saya memang tak mampu nak lakukan semua itu.

berada di sekeliling dengan orang yang tinggi dan rendah pangkatnya hingga yang tiada langsung pangkatnya buatkan saya banyak berfikir..di manakah hebatnya seseorang manusia itu?dulu justifikasi hebat itu saya letakkan pada jawatannya,pada kedudukannya,pada namanya,keturunannya,pada keretanya,pada keluarganya...KOLOT!!!!sekarang justifikasi itu semakin berubah..hebat bagi saya adalah ketinggian ilmu akhiratnya,peribadinya yang baik,tolak ansurnya,hormatnya dia pada orang lain,kesabarannya,rendah dirinya..ya itu hebat bagi saya!

tadi masa tengah buat kerja datang seorang yg tiba-tiba bercakap dengan saya dengan kurang hemahnya..sy rasa nak marah.tak patut saya kena marah macam tu tanpa usul periksa.semua orang tengok saya..boleh bayangkan betapa malunya saya waktu itu?ikut nafsu dan emosi nak sy jerit,tengking,maki dia..tapi itu terlalu tidak patut bagi saya.saya masih ada maruah..ingat lagi pesan Mak "diam bukan beerti salah,mengalah bukan beerti kalah"..saya pegang..emosi berjaya dikawal.sy maafkan dia :)

bagi sy tiada istilah siapa menang,siapa kalah,siapa benar atau siapa salah..Allah jadikan manusia itu berbagai2 bukan untuk dihina,dicaci atau dikeji...tapi belajarlah untuk menerima seadanya..belajarlah untuk berkasih sayang sesama umat Muhammad..indahnya kalau kita sentiasa menghormati orang lain..jangan terlalu riak dengan pangkat,darjat,nama,harta dan nikmat dunia kerana di sana tidak akan ditanya kamu bos di pejabat mana,kamu anak Dato mana,kamu pakai kereta mewah berapa biji tapi insha allah kita akan ditanya apa yang kamu lakukan dengan harta-hartamu untuk agamamu..saya sayangkan teman-teman..saya takut andai pernah menyakiti hati teman.maafkan saya ye.

jangan tersinggung dengan kata-kata saya..senyumla teman :)

Sunday, 16 December 2012

Monolog

Assalamualaikum wbt..

Memang naluri manusia suka yang indah..sy pun begitu..kalau boleh sy mahukan hidup yang sempurna tanpa ada cela..tapi itu jika diikut nafsu dan kata hati..sy masih sedar dan percaya pada aturan Allah..tiap yang jadi telah pun direncanaNya..lihat di sekeliling sy jadi takut..takut menjadi riak seperti mereka,bimbang menjadi sombong seperti mereka,risau jika sy termasuk dalam golongan orang yang tidak bersyukur..

Biarlah hidup sy serba sederhana andai itu baik bagi sy..tidak mahu terlalu mewah..cukup sekadar ada..ilmu sy terlalu cetek utk sy bermegah2 dengan nikmat dunia..terlalu sedikit!!itu yg sy cuba utk tambahkan..biar ilmu itu tidak nampak pada zahir tapi berguna utk sy dan yg lain..sy takut utk memandang rendah pada orang lain kerana sy pun tidak pasti tinggi atau rendahnya ilmu orang lain..andai terjumpa perempuan yang nampak tidak baik (pakaiannya,tutur katanya dan lain2..)sy cuba utk tidak memandang rendah..sy cuba hindari dari mengejek atau menghina..kerana sy tidak pasti adakah mungkin andai Allah berikan hidayah kepadanya dia mungkin akan jauh lebih baik dan hebat..doakan dia.doa tanpa pengetahuan dia itukan lebih baik.

maaf kerana terpaksa membaca monolog sy :)



Tuesday, 11 December 2012

Mimpi Indah

Assalamualaikum wbt..

baru2 ni on bluetooth (erkk mcm ketinggalan zaman plak guna benda ni hahaha) n mintak teman transfer gambar n lagu..
"letak nama ape xde pun"
...ishhh2 ade la....
"xkan nama ni?" sambil tunjuk *mimpi indah*
..hakhakhak..sy gelak malu meoww..ye betul la tu..
"nape letak nama camtu??jiwang!"
ggggrrrrr..nak transfer ke tak??banyak cakap plak dia ni huhu

entah sy pun xtau kenapa sy letak phone name sy dgn nama tu..memang la sy suka mimpi..tapi sy bukan la org yg suka hidup di alam mimpi..sy cintakan hidup sy di alam nyata ni..cuma kadang2 mimpi yg sy dpt terlalu indah hingga sukar diucap..(memang sepatutnya mimpi tak bolah diceritakan pada org tkut mengundang aib,syirik dan sebagainya)..kadang2 hanya dalam mimpi sy dpt kecapi apa yg sy x dpt di alam nyata sy..sy pernah bawa BMW,sy pernah makan dalam istana,sy ada anak 5 n paling teruk sy pernah jadi kecik tak besar2...hmmm letih tau bila jadi orang kecik je hikhikhik...tapi xpela sy suka mimpi dan sy harap mana2 mimpi sy yg baik akan jadi nyata insya allah..doakan ye..

pssstt..pssstt...mimpi sy indah semalam!!:)

Wednesday, 5 December 2012

angan dan sedar

saya nak naik sampan ni sambil celup2 kaki

saya nk stay kat situ sambil tengok laut

petang-petang saya nak jalan2  kt situ sambil nyanyi



saya tau ini angan je..tapi sy yakin dan sedar ini akan jadi nyata
pssttt2...sy dh menabung :)

Tuesday, 4 December 2012

tak payah nak ungkit sangat!

Assalamualaikum wbt..

Semalam dpt something special dari teman...serius sy x pernah dapat hadiah2 camni..dulu apa yg sy nak semua usaha sendiri (even terpaksa korbankan PTPTN...hikhik maaf PTPTN sbb sy dh slh gunakan duit anda ke jalan yang tidak benar hahaha)..n kadang2 ada gak susahkan Mak n Abah to fulfill my idiot wants gggrrrrrr..

bila terasa diri ini terlalu dihargai minda mula nk merewang..mula nk berfikiran jahat..mula ikut amalan syaitan yang direjam!!!!sy ungkit itu ini..sy imbau semua benda silam..jahat kan???teman marah.dia kata just say thanx n terima je la hadiah dia..no need to ungkit2 keburukan si dia dulu!dia xnak dengar...sigh.

memang lumrah manusia kan suka mengungkit.suka nk cerita balik kisah2 dulu.suka nk cite yg buruk2 bila dh benci...ishhh x baiknye sy kan..kata teman masing2 ada kurang n lebih..so terima je la xyah nak ungkit sangat!

motif sy tulis benda ni?

n again...sigh