Tuesday, 9 December 2014

Debar

Assalamualaikum wbt..
Semoga di bawah lindunganNya selalu.

Pejam celik pejam celik hari ni genap 37 minggu kandungan...rasa macam sekejap je masa berlalu..dh mula bayangkan betapa rasa rindu nk rasa bby tendang2 nnt.baby n sy semua sihat walafiat Alhamdulillah...cuma menunggu masa bila la dapat tgk wajah anak ummi..macam ummi ke macam abah muka dia.masa buat 4D scan hidung n mulut macam ummi tapi x sure la bila keluar nanti jadi camne hehe..Debaran dah mula rasa bila kwn2 tnye dh bersalin ke blum dh turun tanda ke blum...hehe thanx sahabat2 ummi.dan yang makin berdebar bila yang due lewat dari sy pun dh bersalin huhu..

Kepada yang membaca doakan sy n bby selamat dan dipermudahkan segala urusan kami.Doakan juga anak yang bakal lahir nanti menjadi anak yang taat dan solehah.

Aamiin.

Saturday, 1 November 2014

PadaMu ku bersujud

Assalamualaikum wbt
Semoga kita semua diberi kesihatan yang baik :)

Ok agak lama sebenarnya tak corat coret kt sini..busy pun ye malas pun ye letih pun...ehhh bnyk plak alasan kan.

Alhamdulillah memasuki fasa2 terakhir kandungan cabarannya lain sikit..kalau awal2 dulu alahan teruk sampai turun banyak kilo n skrg plak dh overweight sbb semuanya rasa selera je hehehe..tpi tahap kesihatan masih normal. Tekanan darah stabil,HB pun lebih dari minimum line,baby progress pun ok pendek kata Alhamdulillah ummi n baby sihat. cumanya bila dah sarat cmni jadi mudah letih, susah nk tidur malam n of course level of nervous tu berada pada tahap paling max! terfikir2 habuan n nasib sy n baby..susah ke proses bersalin sy...sakit sgt ke nnt...baby sihat ke keluar2 nnt...semua tu mmg 24hrs bermain dalam kepala..mungkin itu normal kot bagi ibu2 especially utk 1st baby..

Masa kandungan 24wks ada pergi ke private clinic utk tgk clearly baby progress plus teringin jgk nak tau gender baby.so masa tu dh dapat tau la.sebenarnya sy dan suami x kisah pun apa gender janji sihat cuma perasaan ingin tahu tu memuncak beno huhu..tp bila masuk kandungan 30 minggu tiba2 ada rasa was2..barang2 ada yg dh bli ikut color gender..risau tup2 kuar gender lain...sian plk baby pakai nnt hehe..so sekali lagi sy n husband g klinik untuk scan..kali ni kt klinik lain plak..staf yg suggest klinik ni sbb katanya service dia tip top..

So awal2 pagi lagi kami dah kuar rumah..on the way tu sy makan coklat n aiskrim sbb nak bagi baby aktif n banyak gerak masa scan nnt.Alhamdulillah klinik x ramai orang..sekejap je sy tunggu..excited n x sabar nak tgk cmne la rupa Doktor Marina tu...dari nama mesti doktor ni jenis yang moden n urban hikhikhik..masuk2 je bilik doktor terus sy disapa lembut..alahai sejuknya mata tengok muka doktor ni...bertudung labuh, berjubah, lemah lembut n sangat mesra...buat sy sgt selesa.baby hari tu belagak skit sbb asyik tutup muka je...x bagi ummi tgk muka dia hahaha!n mmg clear sgt gender baby masa tu...Alhamdulillah. Doktor Marina bagi banyak sangat tips dan petua.rasa sebak bila dia banyak bagi advices n she call my baby sayang! Allahuakbar!

Me: Doktor boleh x suggest camne nk mudah bersalin?
Dok Marina: Awk banyakkan berdoa, baca Quran dan rajin bersujud.
Me:5 Waktu?
Dok Marina: Bila dah sarat ibu akan rasa x selesa n susah tidur..so bangunlah bertahajud.sujud yang lama boleh bantu baby gerak n duduk di laluan yang betul..cuba la in sha Allah.


Allahuakbar!

Monday, 1 September 2014

Terima kasih, I Love You!

Assalamualaikum wbt
Semoga dirahmati Allah selalu..

Kalau melalui pembacaan,perempuan mengandung ni emosinya sgt la ting tong..kejap ok kejap ko..awal2 pregnant mmg selalu moody cepat sangat terasa..kadang2 sebab benda kecik sampai teresak2 menangis..melalui pembacaan juga sy belajar sesuatu...cara mengawal emosi yang tak stabil...atlast i can handle it successfully!!yeahhh hehehe...harap2 sepanjang pregnancy ni jangan la ada yang terasa hati dengan saya...mintak maaf ya!

Suami?of coz orang yang paling banyak berhadapan dengan emosi saya...and lucky me to have YOU!!penyabar sangat2.towel sidai senget pun rasa nak marah,tak jawab call pun dah bengang2 padahal tengah keja memangla busy!tak kira lagi bab park keta dalam garaj,tak siram bunga, tak text bila dh sampai tempat keja,mandi lama,tgk channel TV tak best...ehhh macam2 la hahaha...so la remeh kan.syukur padaMu kerana dijodohkan dengan lelaki ini yang i dont know what level of patience he is hehehe..

Untuk suami,
terima kasih kerana memahami
terima kasih kerana bersabar
terima kasih kerana selalu sayang
terima kasih kerana selalu menerima dan memberi
terima kasih kerana selalu senyum
terima kasih kerana selalu buatku bahagia
terima kasih kerana terimaku seadanya!!

I LOVE YOU.


Monday, 21 July 2014

Pesan kepada anak Ummi

Assalamualaikum wbt.
Semoga Allah terus tunjukkan kebenaran kepada kita semua.

Hampir sudah ke penghujung Ramadhan..terasa terlalu cepat ia akan pergi..ntahla rasa sayu dah mula terasa..kalau ini Ramadhan sy yang terakhir harapnya segala amalan diterima..

Bekerja di pusat pemulihan sebenarnya sangat mencabar bagi sy seorang perempuan yang tak lasak mana ni. Dikelilingi pelatih lelaki benar2 menguji kesabaran..itu bagi sy asam garam..sy anggap pengalaman yang mendewasakan sy..mcm tu jgk bila berhadapan dengan masalah2 staf..ada yang sampai menangis tersedu mengadu kisah duka dan ujian yg menimpa.sy ambil sebagai ikhtibar dan panduan.

Entahlah di sini kepuasan sy bekerja masih lagi sikit..tapi yang pasti kepuasan membantu itu sudah mula ada. Di sini banyak cerita yang sy tak pernah tau..banyak pengalaman dikongsi.macam2 ragam manusia sy dapat kenal.oh terlalu ceteknya ilmu dan pengalaman sy!!

Saya: Kamu puasa hari ni?
Penghuni:tak puan x bangun sahur tadi.
Esoknya dan saban hari di bulan Ramadhan sy tak jemu soal benda yang sama
Saya: Kamu puasa tak ni?
Penghuni:tak puan hari ni tak larat

Klu anak boleh dimarah tapi kalau anak orang yg umurnya hampir sebaya Abah agak2 apa yang patut sy cakap?itu antara ujian kecil yang perlu sy lalui bersama mereka..belum masuk bab solat.sy dan staf2 wanita selalunya akan jadi pengawal di surau masa aktiviti penghayatan diri.

Saya:ni kenapa duduk di belakang?masuk saf cepat.
Penghuni: lutut sy luka puan
Penghuni:sy migrain puan
Penghuni:diorg dah masuk rakaat kedua.sy x reti nak ikut.

itu pun ujian kecil utk sy..bukan mudah kerja ni..kerja yang melibatkan dosa pahala orang..klu sy cakap hati mereka dah hitam itu sangat melampau.siapa sy utk hukum itu ini..xpe mungkin doa yang boleh membantu.

Kadang terdetik di hati perasaan bimbang..takut andai anak yg bakal lahir nnt melihat semua ini..kalau dijadikan ikhtibar Alhamdulillah.harapnya jgn dijadikan ikutan.walaupun masih ada 5 bulan in sha Allah utk dia lihat dunia tapi bila tgk dunia skrg hati jadi bimbang..dugaan dan ujian macam2..hiburan...hasad dengki...fitnah...ada di mana2.

Anak!
jadilah anak yang soleh/solehah utk ummi dan abah
kalau diizinkan Allah melihat dunia ini hadapilah dengan tenang dan sabar
biar bibirmu basah dengan zikrullah
ummi bimbang kamu lagukan lagu2 yahudi
ummi tak mahu kamu leka dengan hiburan duniawi
ummi tak ingin lihat kamu lupa asal kejadianmu
ummi takut kamu tinggalkan sunnah nabimu
ummi risau kalau kamu lupa tuhanmu..
Anak!
ingat pesan ummi
jadilah anak yang berguna utk keluarga dan agama
jadilah anak yang boleh membahagiakan orang lain
jadilah anak yang sanggup berkorban utk agama
Ummi sayang anak ummi wallahhi.

Sunday, 13 July 2014

Ramdhan Kali Ini

Assalamualaikum wbt
Semoga kita terus dilimpahkan rezeki dariNya.

Rasa baru lagi 1 Ramadhan tup..tup hari ni dh masuk 15 Ramadhan..rasa cepat je masa berlalu.
Untuk Ramadhan kali ini suasana mmg totally different.Kalau tahun lepas bersahur dan berbuka sorang2 kat umah sewa untuk tahun ni plak dh ada teman (syukur even tak hari2 sebab suami balik keja lewat daaa). Bukan sorang teman tapi berdua...Alhamdulillah.Awal Ramadhan ni juga dugaan dariNya agak mencabar. Alahan yang mmg teruk sampai suami kena masak sendiri hikhikhik..dan Alhamdulillah masuk je 2nd trimester alahan dh makin kurang n selera makan pun dah mula ada...tangan n otak pun dah mula ligat bekerja utk menu2 sedap hehe...

Saya masih teringat Ramadhan yang lepas...sy x sure Ramadhan yang ke berapa tapi masih di awal2 Ramadhan..mase tu sy tengah bersahur sorang2 sambil kt TV pasang zikir munajat.masa tu tersentuh n sebak tuhan saje yang tau...makan nasi sahur sambil meleleh air mata...rindu yang teramat pada keluarga..rindu merasai meriahnya sahur bersama..masa tu mulut tak henti berdoa "Ya Allah berilah aku teman untuk sahur dan berbuka supaya aku tidak sayu cmni lagi...aku tak sanggup Ya Allah" bunyinya nampak melampau kan tapi tu la yg sy doakan hampir setiap kali sahur dan berbuka sorang2...Allah maha penyayang..seminggu lepas tu masa tu dh hampir waktu berbuka..ada orang bagi salam kt luar pagar..jenguk2 rupanya jiran selang sebuah rumah.sy keluar n tgk ada 3,4 orang lagi dengan dia..."awak sewa sorang kan" jiran tanye sy.
"Aah sewa sorang2 je...kenapa ye?" risau plak tiba2 tanye camtu hehe... "xde ape ni ha ade sorang cikgu ni baru smlm sampai dari Sarawak.nak cari rumah sewa sbb esok dah nk lapor diri"...sy tenung muka cikgu tu..dan sy tenung muka mak ayah dia..sy terus jawab "ooo meh la sewa umah ni dgn zu...zu sorang2 je...mane barang bwak la masuk.dh nk berbuka ni". Nampak wajah lega pada mereka. Sampai hari ni walau tak duduk sama2 lagi dah tp kmi masih baik mcm dulu..sy masih ingat soalan yang cikgu tu tanya pada sy lepas beberapa hari menyewa.. "kenapa zu terus setuju?xnk selidik dulu ke akak cmne orangnye?". jawapan sy mudah "sebab hari2 zu minta kt Allah"...hehe cikgu tu confused dgn jawapn sy.

Dan untuk tahun ni Allah terus bagi lagi apa yang sy minta...ada suami dan in sha Allah baby kami.sesuatu yang sy tak jangka dan tak pernah terlintas akan dapat!Semoga Ramadhan kali ini penuh makna!

Sunday, 8 June 2014

Ekslusif!

Assalamualaikum wbt.
Semoga semua sentiasa di bawah lindunganNya.

Kalau ditanya apa gambaran perasaan yang boleh disimbolikkan mungkin pelangi kot.warna yang bercampur2 sama macam perasaan sy.Gembira bila Allah anugerahkan suami dan zuriat yang hadir tanpa diduga.dalam masa yang sama bimbang andai ada perkara yang tak diingini berlaku sepanjang perkahwinan dan kehamilan.sedih sebab insan-insan yang terlalu rapat belum diberi rezeki dan jodoh seperti teman mereka ini..

Seriously sehingga sekarang sy blum lagi share secara terbuka apa jua perasaan sy spjg bergelar isteri dan mengandung ini.risau andai ada yang berkecil hati...mungkin sesetengah orang berpendapat itu rezeki masing2 tapi bagi sy tak salah kalau kita lebih peka dengan orang sekeliling.kadang2 sy lihat orang lain selalu sangat share di IG @ FB @ twitter atau ape saje social web tentang gembiranya tanpa langsung fikir dan sedar kegembiraan mereka boleh membuatkan ada yang menangis hampa...sy ada kawan2 rapat yang masih belum ditemukan jodoh dan mendengar isi hati mereka sy dapat rasa betapa berkecil hati nya mereka lihat orang lain update itu ini bersama bf @ gf @ tunang @ suami..mcm tu tu jgk dgn zuriat..update sangat bab progress kandungan la ape la...bagi sy lebih baik jgn obses sgt..selitkan la sikit rasa prihatin pada kawan2 dan sedara mara...susah ke?

entah itu pendapat saya..lain orang lain pendapatnya...tapi kan seronok andai rasa itu disimpan secara lebih eksklusif?


Monday, 24 March 2014

Rahsia Allah

Assalamualaikum wbt
Semoga sentiasa di bawah lindunganNya selalu.

Alhamdulillah atas kurniaanNya.Syukur hari ini sudah 11 hari sebagai isteri.Sy tak tau perasaan orang lain bagaimana.Bagi saya setelah apa yang saya lalui dalam hidup ini, saat sah bergelar isteri rasa seperti mimpi. Bukan tidak berpijak di bumi nyata tapi itu yang saya rasa. Rasa betapa penyayangnya Dia mengurniakan saat indah ini dalam hidup saya.

Mungkin bagi orang lain jodoh saya itu tidak elok di mata mereka atau mungkin juga tidak kena pada hati mereka. Bagi saya jodoh itu terlalu rahsia sehingga tidak terjangkau dek akal dia sebenarnya jodoh kita. Suami yang akan membawa ke syurga atau neraka. Saya sendiri masih terfikir-fikir sejak bila Allah membuka hati ini untuk menerima baik buruk jodoh saya. Yang pasti aturanNya cukup cantik!tersusun!Subhanallah!

Saya ada tanya pada suami bila dia mula suka pada saya.Jawapannya ringkas dan padat tapi cukup terkesan dalam hati saya hingga saat ini.Katanya kali pertama melihat saya entah kenapa dia yakin sayalah jodoh dia walaupun dia tahu saya sudah berteman. Katanya dia tiada apa-apa tapi dia yakin pada doa.Ya doa!Allah sudah bagi jalan untuk mohon padaNya jika inginkan sesuatu jadi tiada apa yang harus diragui.Berdoalah!

Untuk Suami,
Terima kasih kerana menerima tiap kurang dan lebihku
Terima kasih kerana menerima tiap baik dan burukku
Terima kasih atas kesudian membimbingku tanpa jemu

Untuk Mak & Abah,
Terima kasih kerana merestui kami
Terima kasih kerana melakukan yang terbaik untuk kami
Terima kasih kerana tidak putus mendoakan kebaikan kami

Untuk Yong,Nyah,Ita, Abang Man & Abang Taufik,
Terima kasih kerana menerima dia dengan lapang dada
Terima kasih atas lelah kalian
Terima kasih atas iringan doa kalian

Untuk anak-anak Achik,
Terima kasih atas gembira kalian menerima Ayahchik
Terima kasih atas semua pertolongan kalian
Terima kasih kerana mendoakan kebahagiaan Achik

Untuk Wani,Ayu, Bai, Dina & teman-teman,
Doa kalian aku hargai
Semangat yang diberi kan ku ingat sampai mati!

Syukur Ya Allah!
Redhai jalan kami ini
Tunjukilah kami jalan yang lurus
Bimbinglah kami
Dengarlah rintihan kami
Perkenankanlah doa kami
Aamiin.

 

Nak tengok gambar-gambar kisah 140314 boleh la tengok dekat blog Baidura
N dekat blog Fidayu pun ada jugak...dua2 sahabat susah senang saya :)

Monday, 27 January 2014

Kata Dia

Assalamualaikum wbt.
Semoga dirahmati Allah selalu.

Pejam celik pejam celik tinggal lagi 44 hari...ohh nervous.maaf ye untuk beberapa ketika terpaksa semakkan dashboard anda2 dengan story about kahwin...kahwin...kahwin!hahaha...sambil berkongsi info sambil tu jugak blh redakan sikit nervous and all the butterflies in my tummy yummy hahaha..

Ok so far Alhamdulillah banyak yang dh settle even awal2 hari tu hati ni tak yakin utk settle semua benda dalam tempoh lebih kurang 3 bulan..mula2 rasa cam tak sempat n rasa rushing sangat but then everythings run smoothly...syukur Ya Allah diatas pertolonganMu.

Semalam berkesempatan keluar dengan zauj atas beberapa urusan...sebenarnya agak susah kami nak dapat keluar bersama..keluar hanya utk prepare for wedding itu pun ada masa kakak dia teman..selain kami sendiri yang warning ourselves utk xnak hang out together selalu2 sangat before nikah family pun banyak memainkan peranan dalam mengawal pergerakan...sahabat ingat ye syaitan ada di mana2!iman bila2 boleh tumbang...serius sy bukan main2.so sahabat please stop enjoying ur engagement period dgn benda2 yang too much!dating+movie-ing+window shopping+lepak-ing and macam2...bukan maksud sy utk tunjuk baik gila or iman sy kuat or ilmu agama sy tinggi...no!but ini just reminder for me and my lovely sahabat..sy sedang melalui fasa yg quite membahagiakan...sapa yang sedang or tgh melaluinya akan faham apa yang sy rasa but please share ur bahagia dengan si dia after sah..ada masa sy pernah rasa alaaaaaa rindu...alaaaaa nak dating....alaaaaa nak lalui cinta masa bertunang dengan dia and everything..yela dulu hang out pun dgn kawan2 n cousin n ada gak berdua tapi feel as friend x sama dengan bakal suami..perasaan automatik bertukar walaupun pada awalnya susah utk terima sahabat baik sebagai bakal suami hahaha...tapi bila fikir we just only have few months to live together so why not to lalui masa bujang ni dengan kawan2 n family rather than spen all the time dengan dia...

Kata dia (zauj)
"xyah nak pulun sangat...esok2 dah nikah nak ngadap hari2...takut kot satgi cemuihh baru tau!
Nanti dah kawen kita p shopping sama2,makan kat luar sama2,lepak mamak sama2,g kedai buku sama2,g jalan2 sama2..." hahaha.

Masa itu semua akan tiba..jangan gopoh..bersabar la sikit..serius tak rugi langsung.
So tell me why should you spend all the time dengan tunang or maybe bf or maybe gf?

Sunday, 19 January 2014

When it's 52 days more to go!

Assalamualaikum wbt.
Semoga dirahmati Allah selalu.

Pejam celik pejam celik dah msuk mid Januari..mid yg dh nk hujung2 sebenarnya..Masa2 macam ni perasaan datang macam2..nervous sebab pikir preparation, takut apa yang dirancang x menjadi,bimbang kalau2 ada yang terlepas pandang,sedih memikirkan pasni dh tak boleh nak balik kampung kerap2..ehhh macam2 lah!lagi 52 hari je oii!

So far syukur kepada Allah sebab family sangat2 membantu..Mak n Abah of course master mind utk semua n mmg planning n idea diorg sy xleh nk deny..so far perfect for me!..Yong for sure sangat jaga kebajikan..she's more to control do n dont.Memang sgt memerlukan Kakak yang sebegini sebab sy boros n of course failed in budgeting n controlling money flow hahaha...Nyah mmg expertist in printing+media+design n apa2 yang berkait dengan illustration,design stickers n macam2..fuhhh so helpful sebab dh boleh jimat kat situ.sy mmg sgt2 suka design2 my kakak yg 2nd ni...simple but nice.tak la grand gile mcm org lain buat tapi cntik di mata n hati sy is more than enough!Ita??of course dia sgt3 bnyk membantu..ada hikmah nape dia belum ada rezeki keja...mungkin nak dia bantu sy yg mmg management out sgt hahaha...dia sentiasa ada utk sy...pendek kata dia wedding planner yg superb!dari sekecik2 benda sampai la ke sebesar2 benda semua dalam kepala dia..Abang2 ipar mmg banyak membantu dari segi idea n kudrat tulang empat kerat hehehe..haihhh huntong sgt.anak2 buah Achik lagi la excited terlebih...Alhamdulillah semua sangat rajin n helpful..mcm sangat2 memahami...touching Achik tau!

Sahabat?haruslah membantu..Monie always there for me...ada je idea dia..design kek yg pling die interested hahaha...selalu jgk buat sesi luahan perasaan yg dia pun kadang2 malas nk layan haha..Cik Fidayu n Cik Baidura almost everyday whatsapp me tau...tanya itu ini,bgi idea itu ini n selalu provoc2 story bagi i malu2 miawwww hahaha...luv u olls sgt2 la hahaha.ok klu uolls2 baca ni Mak n family aku lebih busy atur tempat nk stay korang daripada atur utk rombongan pengantin tau...kecik ati Zauj hahahaha!

Nothing can describe my feel rite now..doa sy semoga semuanya berjalan lancar n hari tu nanti akan membahagiakan semua...xmau sedih2 tau..walau ramai yg membantu tapi rasa nak pecah jantung bila tgk calendar....ohhh Allah...52days more to go??52 je??....adududududu..