Saturday, 1 November 2014

PadaMu ku bersujud

Assalamualaikum wbt
Semoga kita semua diberi kesihatan yang baik :)

Ok agak lama sebenarnya tak corat coret kt sini..busy pun ye malas pun ye letih pun...ehhh bnyk plak alasan kan.

Alhamdulillah memasuki fasa2 terakhir kandungan cabarannya lain sikit..kalau awal2 dulu alahan teruk sampai turun banyak kilo n skrg plak dh overweight sbb semuanya rasa selera je hehehe..tpi tahap kesihatan masih normal. Tekanan darah stabil,HB pun lebih dari minimum line,baby progress pun ok pendek kata Alhamdulillah ummi n baby sihat. cumanya bila dah sarat cmni jadi mudah letih, susah nk tidur malam n of course level of nervous tu berada pada tahap paling max! terfikir2 habuan n nasib sy n baby..susah ke proses bersalin sy...sakit sgt ke nnt...baby sihat ke keluar2 nnt...semua tu mmg 24hrs bermain dalam kepala..mungkin itu normal kot bagi ibu2 especially utk 1st baby..

Masa kandungan 24wks ada pergi ke private clinic utk tgk clearly baby progress plus teringin jgk nak tau gender baby.so masa tu dh dapat tau la.sebenarnya sy dan suami x kisah pun apa gender janji sihat cuma perasaan ingin tahu tu memuncak beno huhu..tp bila masuk kandungan 30 minggu tiba2 ada rasa was2..barang2 ada yg dh bli ikut color gender..risau tup2 kuar gender lain...sian plk baby pakai nnt hehe..so sekali lagi sy n husband g klinik untuk scan..kali ni kt klinik lain plak..staf yg suggest klinik ni sbb katanya service dia tip top..

So awal2 pagi lagi kami dah kuar rumah..on the way tu sy makan coklat n aiskrim sbb nak bagi baby aktif n banyak gerak masa scan nnt.Alhamdulillah klinik x ramai orang..sekejap je sy tunggu..excited n x sabar nak tgk cmne la rupa Doktor Marina tu...dari nama mesti doktor ni jenis yang moden n urban hikhikhik..masuk2 je bilik doktor terus sy disapa lembut..alahai sejuknya mata tengok muka doktor ni...bertudung labuh, berjubah, lemah lembut n sangat mesra...buat sy sgt selesa.baby hari tu belagak skit sbb asyik tutup muka je...x bagi ummi tgk muka dia hahaha!n mmg clear sgt gender baby masa tu...Alhamdulillah. Doktor Marina bagi banyak sangat tips dan petua.rasa sebak bila dia banyak bagi advices n she call my baby sayang! Allahuakbar!

Me: Doktor boleh x suggest camne nk mudah bersalin?
Dok Marina: Awk banyakkan berdoa, baca Quran dan rajin bersujud.
Me:5 Waktu?
Dok Marina: Bila dah sarat ibu akan rasa x selesa n susah tidur..so bangunlah bertahajud.sujud yang lama boleh bantu baby gerak n duduk di laluan yang betul..cuba la in sha Allah.


Allahuakbar!

1 comment:

dinamarlianasuparman said...

wow..very good tips ni. :)