Thursday, 30 August 2012

geram..geram..geram..

Assalamualaikum..

sy mmg tgh marah tapi dlm hati je la huhu...(zu pls behave urself :p)...entahlah patut atau x share..tp nk share jgk la..blh x?sy xtau la sy ni betul ke salah ke..tapi atleast sy tahu hormat hak orang lain..mesti korang x faham kan..ok la hidup single after 10yrs berteman mmg bnyk mengubah kehidupan sy..bkn sy sorang yang pernah mengalami perasaan ini ramai lagi orang kt luar sana pun sama malah lebih teruk tekanannya..sy cerita benda ni bkn utk menunjuk sgt sy ni tgh frust ke mengaibkan diri sy atau sesiapa ke tgh single ke ape ke tapi entah..orang yg pernah berada di tempat sy mungkin faham..di sni la tempat paling aman utk luahkan segala..

kawan2 sy adalah kawan2 dia..kawan2 dia kawan sy jgk..sy x pernah kisah dgn sapa dia nk berkawan yg penting pandai jaga diri..bila hubungan kami putus di tengah jalan segalanya2 berubah..terlalu bnyk yg sy pendam..lpas kejadian tu sy hanya berkongsi dan meluahkan segala pada family dan teman2 yg paling rapat je tu pun masih bertapis..dulu ye mungkin sy xleh terima kenyataan tapi skrg sy redha..sy percaya jodoh itu di tangan Allah.sy masih simpan semua SMS.sy langsung x amik tau ape jdi dgn dia..sy doakan dia bhgia dengan teman barunya...

ye mmg lama dh sy x sebut nama dia tapi tadi nama dia tiba2 muncul teman sy bgtau dia ada SMS teman sy.sy diam.teman sy kata dia confused kenapa teman sy unfriend di FB.teman sy tgh busy masa tu jadi x sempat berbual panjang.hati sy tiba2 sakit.sy langsung dh x amik tau pasal dia,pasal kawan2 dia,pasal family dia (walupun sy terlalu rindu family dia),pasal teman barunya,pasal future FIL dia so ape yg dia sibukkan lagi nk tau kawan2 sy????kenapa masih nk cari kawan2 sy???nk suruh kawan2 sy smpaikan kebahagiaan dia pada sy ke????apa yg dia nak lagi???x cukup lagi ke sy tarik diri?x cukup lagi ke cerita dongeng yg die buat pasal sy kt family die dan mungkin juga pada teman barunya?x cukup lagi ke die buang sy?x cukup lagi ke sy rahsiakan perbuatan dia dulu?salah ke kawan2 sy unfriend dgn die?salah ke kalau tiba2 kwn2 dia add FB sy yg sy pon xtau ape motifnye??abes dia blocked terus kawan baik kami berdua mcm mane plak????tlg cakap ape lagi yg x kena...

sy geram.sy menangis sendiri.sy jerit dalam hati.x cukup lagi ke derita yg sy tanggung selama ni???????????

Ya Allah ampunkan dosaku..tenangkan jiwaku..tabahkan hatiku.

Sunday, 26 August 2012

sayu..sayu..dan sayu lagi

Assalamualaikum..

cuti raya lama so blog pon cuti sama la kan hehehe..
selalunya time raya memang meriah rumah dengan kaum kerabat sy yg memang berduyun..tapi kali ni agak lain..lebih banyak bersederhana..air mata laju je jatuh saat takbir bergema..entah sy tidak pasti mengapa.apa yang pasti hati terlalu sayu meninggalkan ramadhan..entah dapat berjumpa lagi thn depan entahkan tidak..

thn ni semua lain..kadang2 rasa seperti mimpi..suasana sayu terus menyelubungi..kata mak biarlah..jangan diingat kisah lalu..kita masih diberi peluang utk terus menikmati hidup ini dengan aman..biarlah dia pergi jauh..tinggalkan dia jauh..biar.

kuatnya diri berdepan dgn semua saat hati luluh..terima kasih Allah kerana memberi kekuatan ini.


Tuesday, 14 August 2012

Renung diri

Assalamualaikum

Salam Ramadhan..

Rasa baru lagi berada dlm 1 ramadhan tup..tup dah nk sampai hujung..bimbang sgt memikirkan amalan yang masih tidak cukup..sangat risau segala ibadah yang tidak sempurna tidak diterima Allah..Ya Allah ampunkan aku..

Bila tiba Ramadhan banyak amalan-amalan yang sering kita lihat hanya berlaku pada bulan Ramadhan dan tidak pada bulan2 lain..Ya Allah indahnya Ramadhan..tapi bukankah lebih indah kalau amalan dan ibadah itu dilakukan di bulan2 lain juga..perbanyakkan solat sunat,bersedekah,meraikan anak yatim..ohh sgt indah.untungnya menjadi diri kita yang masih diberi kekuatan mental dan fizikal utk terus menjalankan ibadah kepadaNya..

Allah menganugerahkan mata utk melihat..walupun mata sy makin lama semakin kabur tapi bersyukur masih dapat melihat seperti orang lain..sy melihat berbagai jenis dan ragam orang.x perlu melihat terlalu jauh.lihat mereka di sekeliling kita sudah cukup memberi pengajaran.berdepan dgn orang yg sgt angkuh dgn pangkatnya,riak dgn kelebihannya dan sombong dgn apa yg ada..nauzubillah..semoga sy terhindar dari semua ini..dulu sy selalu inginkan yg hebat.bagi sy hebat buatkan org hormati sy..tetapi setiap kali mengamalkan "muhasabah diri" sebelum tidur ada ketika air mata laju mengalir..Ya Allah aku bukanlah siapa-siapa..ceteknya ilmu di dada..biarlah orang memandang rendah pada pangkat kita, biarlah orang bersangka buruk pada kita, biarlah orang lain fikir mereka lebih hebat dari kita..kita hanyalah hamba yang sgt kerdil..sedangkan Nabi junjungan tidak pernah sekali pun bersikap riak dan menunjuk2..

tatkala merenung diri hati bertambah sedih..sudah ramaikah yang terluka dgn kata-kataku?

Saturday, 11 August 2012

hanya Dia

tiada siapa yang tahu
mimpi malam ku selalu yang buruk
tiada siapa yang tahu
hatiku menjerit meredhakan sakit
tiada siapa yang tahu 
air jernih mengalir kala sunyi sendiri
tiada siapa yang tahu
perit ditanggung setinggi gunung
tiada siapa yang tahu
hati merintih mencari bahagia
tiada siapa yang tahu
diri penat memujuk merawat sendiri
tiada siapa yang tahu 
apa yg ditadah memohon padaNya
hanya Dia yang maha mengetahui atas sesuatu


Friday, 10 August 2012

Kisah IBU

Assalamualaikum



Salam Ramadhan.

terbangun sahur awal hari ni..mimpi mak..mungkin sbb rindu sgt kot plus call mak lps trwih tp x jwb2 huhu..tibe mengalir air mata bila teringat kata seorang teman..waktu tu sy tgh menangis teresak2 saat diduga Allah swt..rasa nk putus asa..rasa lonely n tiada siapa2..kata teman betul2 menyentuh hati sy.."zu ptt bersyukur saat mcm ni masih ada mak n mak sanggup temankan berhari2 utk merawat luka..bersembang setiap masa dlm telefon saat hati rasa gundah..tapi sy?dari kecik xde mak..dan saat sy senasib dgn zu dulu sy sorang2..tiada siapa2.." arghhhh mmg terkedu.speechless.xtau nk ckp apa.betol waktu tu sy mmg seorg yg sgt tidak bersyukur memiliki ibu sehebat Mak.

Saat sakit dulu Mak yg ada di sisi.Mak yg memahami gusar di hati.
Saat keseorangan dulu Mak yg setia menemani.
Saat terasa diri x dihargai Mak membuatkan diri ini sgt berharga..

Ya Allah bersyukur masih ada Mak
Untungnya masih diberi pahala menatap wajah suci Mak.

Jika ada yang mencemuh Mak sy yg akan terasa terlebih dulu
Sy benci mereka yg memperkecilkan Mak.Jujur sy benci.

Ya Allah berilah ketabahan pada Mak mengharungi liku hidup di bumiMu ini

Sy syg Mak



p/s:ruginya sesiapa yg mensiakan Mak..yang merantau rajinlah bertanya khabar ibu anda.pulanglah menatap wajah ibu anda..tidakkah kamu tahu hanya dengan memandang kasih wajah ibu ganjaran pahala yg Allah limpahkan pada kamu?

Monday, 6 August 2012

PERUBAHAN

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan..

Mood masih tertinggal di kampung..letih drive msh x hlg tapi apa nk buat dh terpaksa..ok xyah nk homesick sgt so jom layan celoteh sy hehehe..

ramai yg menegur perubahan pada diri sy..ada gak yg mulut2 jahat tanye ehh u berubah sbb pts cinta ari tu eyh??ehh pedas sungguh kata2mu itu hehe..ok la sy cite ek..sy berubah pon xde la ketara sgt..lgipun berubah bkn utk menunjuk2 atau nk tunjuk diri tu baik sgt..klu compare dgn org lain sy jauh sgt perbezaannya..org lain dh berzaman pakai stokin,pakai tudung menutup dada,hand sock,lengan panjang,baju longgar tapi sy msih ketinggalan dan merangkak2..betul sy malu bila igtkan sy yg dulu..sgt teruk..

macam org lain jgk sy pon ada niat utk berhijrah ke arah yg lebih baik..walaupun belum cukup sempurna tapi insya allah sy akan terus belajar2 dan belajar..sy x kata sy hanya berubah dari segi pemakaian tapi merangkumi semua..sy masih igt bagaimana sy menangis teresak2 bila lihat baju2 dalam almari sy..mmg sedih..sy x kisah org nk kata sy show off dgn cerita sy ni atau nk tunjuk diri baik tapi sy rasa x slh share dgn org yg sudi baca dan jadikan ini sbgai tauladan..yang penting perubahan sy bukan kerana putus cinta..berbulan2 sy kumpulkan kekuatan utk berubah dan akhirnya Allah izinkan..

perkara pertama yg sy buat tentulah menjaga pemakaian sy..mula2 masuk ofis dgn tudung yg menutup dada ramai jgk yg pelik..ada jgk yg perli but for me itulah dugaan..bila sy mula banyakkan masa bersendirian ramai pula yg memandang sinis..sy x kisah semua itu..perubahan bukanlah sekadar berubah cara penampilan tapi tutur kata,niat,pergaulan dan plg penting ibadah kita pada Allah..x guna kalau berubah penampilan tapi hati masih kotor penuh dgn hasad dengki,dendam,iri hati,riak dan mcm2 lagi.kalau kita tidak putus asa membersihkan hati insya allah semua itu akan terzahir pada luaran..jgn tanamkan dlm diri perasaan lebih bagus dari org lain atau lbh tinggi ilmunya dari org lain..kita bukanlah siapa2 utk mngukur ketinggian ilmu..jgn pndang serong pada yg blm berubah..doakan agar satu hari nnt mereka juga blh berubah..mana tahu perubahan mereka lbh bagus dari kita..

apa yang penting..pulang ke pangkal jalan..cari lah siapa kita dan tujuan sebenar kita di bumi Allah ini..jgn pentingkan diri..ajaklah keluarga dan teman2 untuk sama2 bersihkan hati dan berubah ke arah yg lebih baik..


p/s: sy tidaklah begitu sempurna tapi sy gembira dapat berkongsi ilmu dgn teman2 yg dulu sama seperti sy~Monie,Dina,Naz,Kak Ida,Andak,Ayu,Bai..perubahan mereka sgt hebat sekarang..Alhamdulillah..