Monday, 6 August 2012

PERUBAHAN

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan..

Mood masih tertinggal di kampung..letih drive msh x hlg tapi apa nk buat dh terpaksa..ok xyah nk homesick sgt so jom layan celoteh sy hehehe..

ramai yg menegur perubahan pada diri sy..ada gak yg mulut2 jahat tanye ehh u berubah sbb pts cinta ari tu eyh??ehh pedas sungguh kata2mu itu hehe..ok la sy cite ek..sy berubah pon xde la ketara sgt..lgipun berubah bkn utk menunjuk2 atau nk tunjuk diri tu baik sgt..klu compare dgn org lain sy jauh sgt perbezaannya..org lain dh berzaman pakai stokin,pakai tudung menutup dada,hand sock,lengan panjang,baju longgar tapi sy msih ketinggalan dan merangkak2..betul sy malu bila igtkan sy yg dulu..sgt teruk..

macam org lain jgk sy pon ada niat utk berhijrah ke arah yg lebih baik..walaupun belum cukup sempurna tapi insya allah sy akan terus belajar2 dan belajar..sy x kata sy hanya berubah dari segi pemakaian tapi merangkumi semua..sy masih igt bagaimana sy menangis teresak2 bila lihat baju2 dalam almari sy..mmg sedih..sy x kisah org nk kata sy show off dgn cerita sy ni atau nk tunjuk diri baik tapi sy rasa x slh share dgn org yg sudi baca dan jadikan ini sbgai tauladan..yang penting perubahan sy bukan kerana putus cinta..berbulan2 sy kumpulkan kekuatan utk berubah dan akhirnya Allah izinkan..

perkara pertama yg sy buat tentulah menjaga pemakaian sy..mula2 masuk ofis dgn tudung yg menutup dada ramai jgk yg pelik..ada jgk yg perli but for me itulah dugaan..bila sy mula banyakkan masa bersendirian ramai pula yg memandang sinis..sy x kisah semua itu..perubahan bukanlah sekadar berubah cara penampilan tapi tutur kata,niat,pergaulan dan plg penting ibadah kita pada Allah..x guna kalau berubah penampilan tapi hati masih kotor penuh dgn hasad dengki,dendam,iri hati,riak dan mcm2 lagi.kalau kita tidak putus asa membersihkan hati insya allah semua itu akan terzahir pada luaran..jgn tanamkan dlm diri perasaan lebih bagus dari org lain atau lbh tinggi ilmunya dari org lain..kita bukanlah siapa2 utk mngukur ketinggian ilmu..jgn pndang serong pada yg blm berubah..doakan agar satu hari nnt mereka juga blh berubah..mana tahu perubahan mereka lbh bagus dari kita..

apa yang penting..pulang ke pangkal jalan..cari lah siapa kita dan tujuan sebenar kita di bumi Allah ini..jgn pentingkan diri..ajaklah keluarga dan teman2 untuk sama2 bersihkan hati dan berubah ke arah yg lebih baik..


p/s: sy tidaklah begitu sempurna tapi sy gembira dapat berkongsi ilmu dgn teman2 yg dulu sama seperti sy~Monie,Dina,Naz,Kak Ida,Andak,Ayu,Bai..perubahan mereka sgt hebat sekarang..Alhamdulillah..

1 comment:

fidayu mohd shobri said...

yg pasti, pakai stokin mmg best!