Saturday, 23 November 2013

Counting the errrr...

Assalamualaikum wbt..
Semoga kita sentiasa dilindungi Allah swt.

Bagi yg mengenali dgn dekat mungkin ramai yg dah tau what is going soon..serius bukan nk share sangat the wonderful feeling yg sebenarnya x molek utk di'share'..sekadar untuk berkongsi what do n dont yg sy kena alert...sbgai manusia ade jgk dont yg sy dah terbuat...Ya Allah.

Bunyi nampak best ok bila seorang perempuan itu dirisik, dipinang and jika ada jodoh mungkin dinikahi.tapi di sebalik tu agak2 seronok tak?bukan maksud sy jodoh yg Allah bagi tu seronok ke tidak...maksud sy preparation and all the complicated things yg perlu difikir n dibuat...mmg sgt errrrr ok.benar sepatutnya sy tak patut mengeluh dan patut bersyukur atas semua yg dh jadi sebelum2 ni but im human...ada jgk saat2 yg terpaksa diluahkan..takut depressed (hehe depressed terus kauuuuu).

Benar Islam itu mudah.tapi kena igt ye bukan ambil mudah...each things yg nak kena buat kena fikir betul2 dulu.takut ada ilmu (maksud sy dh tau yg itu boleh n yg ini tak boleh) tapi xnak amal..takut sgt.the day im dirisik pun ada teman2 yg dah ingatkan tentang mahar,keberkatan perkahwinan n macam2 lagi...terima kasih teman!preparation yg pada awalnya sy nk yg biasa2 sahaja tpi semakin nak dkt harinya nmpak macam makin banyak n meriah pulak.sy dah mula x senang duduk..orang tu nak bagi utk hantaran orang ni pun nak bagi utk hantaran..banyak sangat2...sampai dh mls nk masuk bilik bila tgk dulang sana sini (teruk kan sy?)...tapi kata mak anggap ini rezeki..terima dengan berlapang dada.ok sy terima.belum masuk bab makanan kenduri lagi..asalnya nak buat 2,3 jenis je.tapi bile dh nak dekat kawan2 mak berpakat plk nak masak macam2...dh jadi bnyak menu plak.x kira bab ada yg nk bagi barang+makanan utk dibuat doorgift la nk tlg buat tempat sarung cincin la...aduhhhh sy pening..sy xnak semua ni....sy takut kalau terlalu membazir n mgkin ada yang kata semua ni berunsur riak..sy takut!tapi siapa kami utk menolak..nak xnak kena terima.bukan tidak bersyukur dengan pemberian orang tapi takut kalau ada unsur2 itu tadi...

Lucky me ada Mak n adik yg tlg prepare everything..sy?hmmmm kerja...kerja..kerja...apply cuti bnyk2 last2 dpt secoet je..bukan sbb bos x bagi tpi kna kursus n kena setlle up few things kt ofis!!no time for rest!mmg la sgt errrrr ok.see?apa yg kita plan x seperti apa yg jadi...apa pun Allah's plan is the best!kta sbagai manusia yg sgt2 lemah ni just follow the path...n pastikan kita in the right track!

Ya Allah permudahkan segala urusanku.hindarilah aku dari sifat riak..berkatilah majlis ini nnt.

Maafkan sy andai ini tidak patut utk dikongsi ye...:)

Tuesday, 19 November 2013

Kagum

Assalamualaikum wbt.
Semoga sentiasa dirahmati Allah selalu.

Ok straight to the point.Kenal siapa Ammar?Sy pun langsung tak pernah mengenali siapa dia sehinggalah sy terbaca coretan Ibu Ammar di FB.Sy hanya perempuan biasa yang cetek ilmu dan kurang pengalaman hidup...tapi kisah Ammar sangat2 menyentuh hati sy.sy kagum!!

Semalam sy sempat menonton video Ammar yang dibuat oleh GPTD...sekali lagi sy kagum...subhanallah!
Itu kisah dia dan cerita hingga akhir hayat dia...cerita dia hingga ke liang lahad...dan bagi yang mengenalinya cerita itu dan sebelumnya akan terus mekar di bibir mereka..

Cerita kita?

Mungkin kita tiada kekuatan untuk sehebat Ammar..tiada keyakinan setinggi Ammar tapi itu mungkin kita sekarang...berdoa dan berusahalah agar kita juga terpilih seperti Ammar sebentar lagi atau esok atau lusa atau pada waktu yang telah ditentukan Allah.

Semalam sebelum balik dari tempat kerja sy sempat suruh staf2 buka video tu..tak kisahlah apa yg diorang rasa tapi atleast sy dh sampaikan kisah hidup anak muda yangsy tidak pernah kenal tetapi sy sangat kagum...harap2 boleh dicontohi...seorang staf lelaki yang nmpak cekal mengalirkan air mata...semoga dia mendapat petunjuk dan hidayah seperti Ammar..amiin.

Ammar...semoga tempatmu di syurga...dilayani bidadari2 syurga.amiin ya rabb.