Wednesday, 15 April 2015

Ohh Khadijah Demam

Assalamualaikum wbt.
Semoga kita semua sentiasa dilindungiNya.

Sy bukanla orang yang rajin sangat kira berapa bulan berapa hari dah kenal husband,kawen and yang paling sedih kira umur Khadijah pun sy x detail berapa bulan berapa hari...just sebut 3 bulan or 3 bulan setengah or dekat2 4 bulan or else yang senang sy nk sebut and no need to pikir banyak2 maa hehe...poor u Khadijah kikiki..

Ok Khadijah dah lepas fasa cucuk 3 bulan..ikutkan appointment kt klinik 5 April..so sy minta izin bos masuk lewat lah sebab nk bawak Khadijah pergi klinik..husband dah tanya boleh ke pergi berdua je...sy confident jawab mestilah boleh..pkul 8 dah terpacak kt klinik (sebenarnya waktu ni waktu Khadijah tidur)...Khadijah sengih2 main dgn ummi...masa ltk dia untuk timbang tiba2 dia menangis menjerit2 macam kena cubit hahaha..lps tu terus mengamuk mcm ape je lagi...haihhh la anak.last2 nurse srh tidurkan dia kt bilik menyusu...hah amek kaw sejam dia lena di situ hahaha..nurse dtg n bagitau esok la dtg sbb kesian tgk dia nangis teruk2..esok dtg lwt skit bagi di tidur puas2 n perut kenyang...soooo haruslah esoknya ummi n abah kena amik cuti..Alhamdulillah everything went well!!

Untuk cucuk sebulan dan 2 bulan Khadijah mmg tak demam langsung..kali ni lain sikit.after seminggu lebih Khadijah demam n siap naik gegata 1 badan.xtau la effect suntikan or mmg masa dia dh nk demam.i'm very sure semua ibu akan buat benda yang sama bila tgk anak lemah x bermaya masa demam..."Ya Allah sembuhkan anakku...berilah segala rasa sakit dia kepadaku.."

Nasib baik jugak masa Khadijah demam weekend n of coz weekend kami di rumah Opah dan Atuk. Suhu Khadijah cecah 38.9 masa malam yang pertama...aduhhh kesian anak ummi.kul 4 pagi kejutkan Mak sebab xtau nak buat apa..Mak suruh letak kain basah dekat dahi Khadijah..Alhamdulillah nmpak Khadijah selesa.untuk gegata yg ada pada badan Khadijah sy gunakan calamine lotion yg Doc bagi masa bawa dia ke klinik tghri sebelum blk kmpung...sangat2 membantu..yang penting bila penuh 1 badan sapukan aje calamine lotion n biarkan dia x pkai baju..kakak sy nasihatkan jangan biasakan dengan bagi ubat demam sbb kesian dia sgt2 baby lagi...so spjg 3 hari Khadijah demam hanya bagi sekali je ubat tu pun sbb dh risau sgt2..apa yg sy buat cuma mandikan dia dengan kerap,lumurkan dengan asam jawa n lumur dengan daun bunga raya yang diramas dengan air sehingga keluar lendir..memang sangat2 berkesan!terus rasa nk tanam pokok bunga raya banyak2 kt umah hahaha..

Alhamdulillah Khadijah dah sihat..lepas demam ni macam2 plak ragamnya..tidur nk peluk la,mandi nak lama la n perubahan paling ketara dah pandai sembang2 dan gelak berdekah hehehe..terima kasih Allah.

Pengalaman menjadi ibu sangat indah!