Sunday, 13 July 2014

Ramdhan Kali Ini

Assalamualaikum wbt
Semoga kita terus dilimpahkan rezeki dariNya.

Rasa baru lagi 1 Ramadhan tup..tup hari ni dh masuk 15 Ramadhan..rasa cepat je masa berlalu.
Untuk Ramadhan kali ini suasana mmg totally different.Kalau tahun lepas bersahur dan berbuka sorang2 kat umah sewa untuk tahun ni plak dh ada teman (syukur even tak hari2 sebab suami balik keja lewat daaa). Bukan sorang teman tapi berdua...Alhamdulillah.Awal Ramadhan ni juga dugaan dariNya agak mencabar. Alahan yang mmg teruk sampai suami kena masak sendiri hikhikhik..dan Alhamdulillah masuk je 2nd trimester alahan dh makin kurang n selera makan pun dah mula ada...tangan n otak pun dah mula ligat bekerja utk menu2 sedap hehe...

Saya masih teringat Ramadhan yang lepas...sy x sure Ramadhan yang ke berapa tapi masih di awal2 Ramadhan..mase tu sy tengah bersahur sorang2 sambil kt TV pasang zikir munajat.masa tu tersentuh n sebak tuhan saje yang tau...makan nasi sahur sambil meleleh air mata...rindu yang teramat pada keluarga..rindu merasai meriahnya sahur bersama..masa tu mulut tak henti berdoa "Ya Allah berilah aku teman untuk sahur dan berbuka supaya aku tidak sayu cmni lagi...aku tak sanggup Ya Allah" bunyinya nampak melampau kan tapi tu la yg sy doakan hampir setiap kali sahur dan berbuka sorang2...Allah maha penyayang..seminggu lepas tu masa tu dh hampir waktu berbuka..ada orang bagi salam kt luar pagar..jenguk2 rupanya jiran selang sebuah rumah.sy keluar n tgk ada 3,4 orang lagi dengan dia..."awak sewa sorang kan" jiran tanye sy.
"Aah sewa sorang2 je...kenapa ye?" risau plak tiba2 tanye camtu hehe... "xde ape ni ha ade sorang cikgu ni baru smlm sampai dari Sarawak.nak cari rumah sewa sbb esok dah nk lapor diri"...sy tenung muka cikgu tu..dan sy tenung muka mak ayah dia..sy terus jawab "ooo meh la sewa umah ni dgn zu...zu sorang2 je...mane barang bwak la masuk.dh nk berbuka ni". Nampak wajah lega pada mereka. Sampai hari ni walau tak duduk sama2 lagi dah tp kmi masih baik mcm dulu..sy masih ingat soalan yang cikgu tu tanya pada sy lepas beberapa hari menyewa.. "kenapa zu terus setuju?xnk selidik dulu ke akak cmne orangnye?". jawapan sy mudah "sebab hari2 zu minta kt Allah"...hehe cikgu tu confused dgn jawapn sy.

Dan untuk tahun ni Allah terus bagi lagi apa yang sy minta...ada suami dan in sha Allah baby kami.sesuatu yang sy tak jangka dan tak pernah terlintas akan dapat!Semoga Ramadhan kali ini penuh makna!

No comments: