Tuesday, 18 December 2012

Mai la makan :)

Assalamualaikum wbt..

sy kurang pasti umur berapa tahun sy dh mula pandai mempelawa orang makan tapi itu yang diajar abah dan mak.setiap kali sy tengah makan jika ada ahli keluarga atau housemate atau kwn2 ofis atau sape2 yang sy biasa tegur dan kenal sy akan pelawa untuk makan walaupun dalam pinggan tinggal lagi sesuap..tiada istilah ajak2 ayam tapi menghormati orang itu yang penting bagi sy..tak kisah la makanan yg kita makan xleh di share pun sebenarnya..ni antara ayat2 yg selalu sy guna:

"makan mak,abah..."
"la x perasan mai2 makan"
"baru sampai ke?mai la makan"
'weiii makan.."

simple je kan ayat sy.tapi x kisah la yang penting kita tau mcm mana nk hormat orang.very weird bagi sy kalau kita makan sedap2 tapi kawan or ahli keluarga kita lalu tepi camtu je..x ke nampak macam selfish ada kt situ?x hirau orang yg penting perut diisi penuh..very rude!entahla masing2 ada pendapat.bagi saya ajak2 ayam pun xpe yang penting kita masih ingat dan sedar org di kiri kanan dan tau hormat org walaupun kita tengah kebulur tahap dewa hehehe..

jom makan sama :)

2 comments:

Mrs. Aisam said...

adat org kite...jempot-jempot..dan sy akan membalas..
"bismillah...bismillah..."

Anonymous said...

selalu je dpt word ko yg last tu dr ko! haha
-dint