Thursday, 1 November 2012

Tiada Kompromi!

Assalamualaikum..

Balik kerja tadi laju je menuju ke nursery..amik baby??eh nursery pokok2 tu la hehe..dan hasilnya berjaya shopping 3 beg tanah+baja..ek eleh x best betul kan shopping tanah..x hot btl ehehe..bkn apa kelam kabut beli sbb weekend ni atleast dh ad aktiviti berfaedah----->berbakti kepada tanah ye :)..penat jgk la sbb pusing tgk pokok n bunga2 hampir sejam.leka betul.

sebagai reward utk diri sendiri misi mencari makan pula menyusul ekeke..ms on the way balik singgah la jap kt fast food restaurant membeli makanan mengisi perut..masa tgh queue terdengar suara budak menangis meraung macam kena pukul teruk..jantung tiba2 berdegup laju..tau apa yg jadi??budak umur 3-4 tahun menangis dicubit ibunya.tau ape lagi yg ibu tu buat??die jerut leher baju and ugut nak wat lagi ke x..jarak si ibu yg tgh duduk menyedap tu dgn budak comel tu kira2 dua langkah org dewasa..blh imagine x cmne keadaan budak tu dijerut dan ditarik??perasaan sy masa tu?of coz la mendidih satu badan!rasa nk g kat ibu sengal tu and penampar laju2!!!tau ape lg yg wat sy bengang??ade 3 perempuan (sorang nenek kepada budak tu dan 2 lagi mgkin achik2 kepada budak tu) yg wat bodoh je..biarkan si ibu tengking+marah+jerut leher tanpa ada simpati..sy rasa nk amik sos cili n letak kat mata diorg..atleast diorg buta n bila wat xtau xde la nmpak sgt kan..gggrrrrrrr...

klu la sy blh dedicate post sy ni kt ibu sengal tu mungkin ni yg sy akan cakap:
~eh ko ni ada otak ke x?ko rasa betul ke cara ko mendidik anak tu?
~mmg la tu anak ko..so sbb anak ko la ko kena syg dia betul2 bukan menjerut suka2 ati
~bdk 3,4 tahun apa la sgt yg diorg blh wat.bkn besar pon slh dia.memang la nk mencegah dari kecik tapi bkn camtu caranya!
~ko dulu mangsa dera ehh??
~ko beranak sbb apa ek?klu kawen setakat suka2 n anak tu rasa cm beban ko bagi je budak tu kt aku.blh?
~meh aku wat cmtu kt ko dpn2 org agak2 best x?ko tau x bdk besar tu pon ade perasaan?
~ko jgn wat2 heran la klu budak tu dh besar nnt die x layan elok ko ye...
~ko tau x brapa ramai org kt luar sana yg dh kawen bertahun n masih x dpt anak?pttnye ko bersyukur bnyk ok

ok tu saje yg sy nk dedicate kt ibu sengal tu.tp td sy masih bersabar.menjeling je dh wat ibu sengal tu tak selesa dgn sy..eleh sy x ckp ape2 pon..tau pon takut..hehe.

moral:sayangi anak anda..anak anugerah Allah yg paling bernilai..so jgn sia-siakan diorg..mendidik banyak caranya bukan dengan pukul n marah dpn2 orang..tau tak budak2 ni sweet gile??xkan sanggup nk pukul diorg teruk2??gile!!bab budak2 ni sy mmg TIADA KOMPROMI!

p/s:tiba2 jadi sebak.terlalu rindukan along,adik,mia,adif,ayyan...smga anak2 achik dilindungi Allah selalu dan jadi anak yg bermanfaat utk ibu,ayah,mama,papa,keluarga,agama dan masyarakat...aamiin

2 comments:

fidayu mohd shobri said...

muda lg ke perempuan tu?? takde akal..

zuriati zainudin said...

muda..dalam awal 20.binatang pon tau syg anak..