Thursday, 19 April 2012

rezeki

dua hari lepas berkesempatan teman seorg teman rapat pergi sign agreement...u olls loan die dh approve...bestnye!!!ok sy bkn nk cite psl teman sy dpt loan ni tapi psl rezeki..hmmmm mgkin semua percaya bahawa rezeki tu sudah ditetapkan oleh ALLAH...tapi sedar atau x kite selalu merungut tentang rezeki...bukan orang lain je yang merungut mcm tu...sy sdiri pn pernah melaluinya..sy sering merungut kenapa sy x dpt kerja yang baik sedangkan kwn2 yg mls blaja dh dpt keje best2...kenapa org lain pkai kete besar sdgkan diorang blaja x tinggi pon...hmmmm mmg mcm2 la..smpai 1 hari sy tdgr dlm satu majlis ilmu dlm tv...ustazah tu menyentuh bab rezeki..ehhh mcm kena je ngn sy kan hehehe...xtau la apa yang membuatkan sy tersedar seolah tgh tdo tibe2 terjaga..sy rasa sgt berdosa bila sy mempertikaikan bab2 rezeki ni..ustazah tu btul2 membuat hati sy tersentuh..terima kasih Ustazah Hafizah Musa :)...

rezeki tu mmg Allah dh tulis untuk setiap hambaNya..kita sebagai hambaNya mesti berusaha dan berdoa moga2 kita dimurahkan rezeki...x perlu kita iri hati dgn rezeki org..biarlah org pakai handbag guess alhamdulillah kita masih boleh beli handbag murah..biarlah org pkai kete volkswagon alhmadulillah kita masih mampu pakai kete malaysia dan bawa mak,abah jalan2..biarlah org pkai tudung mahal2 alhamdulillah kita masih mampu beli tdung yang menutup aurat kita...biarlah orang makan di western food restaurant alhmadulillah kita masih mampu makan di gerai tepi jalan...biarlah org lain dapat jodoh yang kaya dan hidup senang alhamdulillah kita masih mampu bersederhana dgn usaha sendiri...biarlah orang sibuk melancong ke luar negara di sana sini alhamdulillah kita masih mampu melihat pemandangan indah ciptaan ALLAH..

jika diberi rezeki yang melimpah...adakah kita mampu mengawal perasaan riak bila pakai handbag ratusan ringgit,adakah kita mampu bertimbang rasa dgn pengguna jln raya yg lain bila kite pakai kereta mewah dan igt nk bwa mak, abah jalan2,adakah kita masih menutup aurat bila kita sdh mampu beli tudung mahal2 yang singkat dan berlebihan hiasannya,adakah kita masih igt mereka yg kebuluran di saat kita menikmati hidangan yang high class,adakah kita semakin dekat dgn Allah di saat kita mengecapi bhagia dan kesenagan dengan suami kaya yg kita x pasti imannya,adakah kita masih igt utk menjejak kaki ke tanah suci di saat kita sakan bercuti di luar negara...

maaf jika tulisan ini mengguris hati...tapi inilah yg sering sy fikir..semoga Allah terus memurahkan rezeki sy dan keluarga,melindungi kami dr sifat riak,menghindari kami dr sifat irihati...syukur di atas pemberianMu ini

No comments: