Saturday, 30 January 2016

Betul Ke Nak Kawen?

Assalamualaikum wbt.
Semoga di bawah lindungan rahmatNya selalu.

Betul ke uols nak kawen ni?serious?
Ok keputusan untuk berkahwin bukan benda yang boleh dibuat main.Banyakkkk sangat yang perlu ditimbang dihitung.serius tak tipu.haha.

Just sharing. (baru lepas membebel kt bdk ofis yang mmg sangat bermasalah lepas kawen sebab buat loan nak kawen hari tu...haihhh)

Zaman sekarang perkahwinan dibuat dalam suasana yang terlalu mewah.yup terlalu!Buat loan ada cecah 70-80k just untuk kawen!!!Wei...wei...panjang lagi la perjalanan...nnt nak sara anak bini guna apa?jangan sebut pasal rezeki lepas kawen or whatever kalau hutang keliling pinggang.betul tak tipu.kata la gaji masih sama bila lepas kawen kena bayar sewa rumah,kereta,nafkah bini,insuran,itu ini PLUS hutang loan!pastu dah lah malas nk keja lebih masa atau part time job...mmg tak la kan ko nak tunggu duit jatuh dari langit (rezeki lepas kawen).Usaha lah!

Ok masa wedding sy dulu Alhamdulillah rezeki murah..untuk duit pelamin dan khemah pkai duit simpanan.catering pakai duit hantaran.mmg berangan nak pkai fresh flower dalam bilik n meja tetamu tapi bila x cukup bajet hasrat dipendam...tapi tup..tup cousin belah mak bagi segedabak roses n mcam2 bunga fresh from Cameron Highland.Tak kira tiba2 cousin bagi mineral water untuk tetamu,buah,kakak share untuk goodies.best friend dtg with her husbend dengan sekotak frame+bola2 kertas IKEA utk photo booth..pendek kata mmg semua orang bagi.mmg sekali seumur hidup...tapi are u sure sekali?bukan kerja kita bnda tu.

Sy hanya ada 3 bulan dari tarikh bertunang untuk prepare wedding...sy mntak kat kedai makan tin susu untuk dibuat pasu atas meja tamu..cat n decorate for 40+ tin susu by myself!sy n adik beradik gunting sendiri stickers untuk door gift yang kakak 2nd buat by herself!cat bilik with my one n only adik.adik buat bunga telur yg dicedok idea dalam majalah pengantin.deco bilik guna fresh flower yang dapat free+cadar pengantin beli masa CNY sale kat AEON (sampai sekarang masih pakai n bgi orang pinjam)+lampu tidur beli kat pekan sebab dapat half price sebab ada reject sikit.teringin nak ala2 bilik princess so beli kelambu kt IKEA RM19.90.carpet beli kt kedai pakistan depan MYDIN Rm39.90.semua tu guna duit gaji bulanan!Baju nikah beli kain biasa je kt NAGOYA tpi mntak tolong adik best friend jahit manik n pakej pinjam veil dia kikiki.


make up by cousin (free)+handbouquet (Maksu Mira punya masa nikah)+baju(kain baju n shawl beli kat Nagoya)+veil Dik ta 

Bunga Free+tin susu kutip kat kedai(deco guna duit gaji)

Deco+ stuffs by Monie n husband. Welcome board Nyah (kakak 2nd) n husband yang buat sendiri.meja n pemidang IKEA rembat Mak punye haha

Cadar beli masa sale+kelambu IKEA Rm19.90+bunga free+Lampu tidur half price


Kek Monie n husband sponser fresh from KL kekeke

Kami tak buat malam potong kek+bukak hadiah whatsoever..pakai track bottom+tshirt (sebab pastu nak sambung mengemas rumah hehe)

Cukup la main rebut2 cekelat dengan ahli keluarga..tu pun dah cukup buat iols gelak guling2 sebab yang tua pun join


Maksu Mira (doktor gigi tapi wedding die relax2 je...dia yang banyak sharing do n donts) yg suggest butik yang bgi servis best tapi murah kat Ipoh


Yang penting makanan cukup untuk tetamu


Dan kami dapat layan semua tetamu..sebab tu dari awal kami xnak outdoor photoshoot...ganggu lah nak sesi suai kenal dengan tetamu.


Sebelum lupa ni Juruacara Majlis..kakak ofis yang kenalkan sebab dia pun amik masa wedding anak dia..murah siap pakej baca doa...lagu pun slow x yah tetamu nk terjerit pekik nak sembang hehe.

Apa de hal...tak mahal2 pun xpe..kami happy je :)
uikk2...Khadijah.







1 comment:

Innboomerang said...

Bagus artikelnya.. Kadang-kadang bila kehendak melebihi keperluan inilah jadinya.